Sommar i P1 med Jan Scherman

28 juli 2012 15:32 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 2 kommentarer

Det märktes att det var ett journalistproffs och inte en amatör som gjorde dagens Sommar-program. Jan Scherman är visserligen direktör hos Bonniers numera, men han har ett gediget mediaförflutet, senast som chef inom TV 4. Till det sympatiska med hans Sommar-program hörde, att han inte drog sig för att berätta om egna tillkortakommanden i början av sin etermediakarriär.

Jag gillade också hans professionella fasthållande vid journalistens roll som oberoende granskare. Alla minns väl ”Kalla faktas” granskning av Walther Sommerlaths agerande under andra världskriget, och rent mänskligt kan det te sig begripligt att drottning Silvia försökte påverka Scherman och TV 4. Betydligt mer anmärkningsvärt är det som Scherman nu avslöjade, nämligen att en medlem i ägarfamiljen till TV 4, Bonniers, till lika medlem av TV 4s styrelse, Hans-Jacob ”Nisse” Bonnier, försökte påverka Scherman i det här ärendet – den här Nisse är god vän med kung Carl XVI Gustaf.

Fast mest berörande i Jan Schermans Sommar-program tyckte jag själv var avsnittet om fadern, både det han berättade om faderns judiska bakgrund och de följder denna fick i hans studentexamen och de närmast omänskligt stränga krav fadern sedan ställde på sonens skolresultat: missade denne högsta vitsord i terminsbetyget, om så bara fick AB+ i ett enda ämne, dög inte betyget.

Musikaliskt har jag inte så mycket till övers för de par dansbandsinslag som förekom – men för all del, han gillade ju uppenbart den här musiken, och dragningen till den musiken kan ju knappast ha gjort det svårare för honom att arbeta inom TV 4-sfären. Annat i hans musikval gillade jag för egen del mera: Paul McCartney, Juliette Gréco, Bob Dylan, Joan Baez, Ella Fitzgerald, Cornelis Vreeswijk.

2 kommentarer

 1. Vad tycker du om hans möte med Göran Persson?
  Det påminner mig om Laila Freidwalls hot mot
  Fritidsresors Lottie Knutson inför ett tv-framträdande. Du som har varit inne i köttgrytans mitt… Vad är det som får folk att bete sig så?

  Annars tycker jag att han körde lite med dubbelmoral. Han pratade om att följa sitt samvete men jag vet ju att han som chef för TV4 fått försvara sånt han inte själv trott på/gillat men då är det kanske annorlunda.

  Comment by Bo Grahn — 2012 07 28 23:52 #

 2. Till Bo Grahn: Jag har ingen anledning att betvivla att Göran Persson agerade precis som Scherman berättade – Persson hade en sådan sida. Men samtidigt som han kunde sura rätt länge över att möta motstånd, vet jag att självständiga människor ändå i längden också vann hans respekt.

  Comment by Enn Kokk — 2012 07 29 9:54 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^