Sommar i P1 med Daniel Espinosa

21 juli 2012 15:13 | Film, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Den fortfarande mycket unge Daniel Espinosa har, allt ifrån ”Jalla! Jalla!” (2000), där han var regiassistent, till egna filmer (regi) som den svenska biosuccén ”Snabba cash” (2009) och ”Safe House” (2012), tvåa på den amerikanska biotoppen, haft en formidabel karriär inom filmen.

När jag lyssnar på hans Sommar-program, slås jag av att han även där använde sig av filmens teknik: situationsdramatik, hopp i tid och rum, återblickar som kastar nytt ljus över det han tidigare har talat om. En del av det här, som bilderna från polisattacken på Christiania, skildrades med stor dramatik – det är väl inget av årets sommarprogram i övrigt som har rymt så här mycket action.

Den andra och mer negativa sidan av det här filmiska sättet att berätta är att man saknar en sammanhängande analys av utanförskapet och våldet som ett ibland nödvändigt men inte alltid optimalt sätt att värja sig. Inte heller tycker jag att man fick tillräcklig information om hans väg mot ett annat liv via Sigtunaskolan och filmen – märk att de dramatiska händelserna i Christiania ägde rum efter det att han redan hade etablerat sig inom filmen.

Inte allt han spelade men ganska mycket av det är musik som även jag har en (positiv) relation till: Stephen Stills, Bruce Springsteen, Silvio Rodriguez, Paul Simon, Burt Bacharach, Bob Marley.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^