Last chorus: Leif Palmgren

19 juli 2012 12:59 | Politik, Ur dagboken | 2 kommentarer

Jag läser i tidningen att Leif Palmgen har dött, i en ålder av 72 år. För nu ganska länge sen var han en av mina arbetskamrater på Socialdemokratiska partistyrelsen, 68an kallad efter sitt gatnummer på Sveavägen. Men vi har genom åren mötts då och då i många olika sammanhang, vilket väl har att göra med att han även därefter jobbade inom olika grenar av det en gång så stolta och stora Folkrörelsesverige. Riksbyggen, ABF, Brevskolan, Litteraturfrämjndet, Arbetarnas kulturhistoriska sällskap och PRO hör till de organisationer där han har verkat. Och så har vi förstås stött på varann på partikongresser.

Leif var en långvägare med sju års folkskola och arbete som bilelektriker som första arbetslivserfarenhet. Men ett engagemang i SSU förde honom vidare till de här andra folkrörelsevärven.

När jag kom till partiexpeditionen i början av 1968, dominerades den av långvägare av Leifs typ, medan det fortfarande var ganska sällsynt att anställa personer som likt mig kom direkt från studentvärlden.

Nu var också jag ganska atypisk för den: första generationen student i familjen och fortfarande med rötter i en kroppsarbetarvärld, så jag hade inga större problem med att smälta in i den sociala miljön på 68an. Men sammantaget tror jag det var nyttigt för den politiska analys och de slutsatser partiexpeditionens anställda gjorde respektive drog, att så många av de anställda hade med sig erfarenheter av arbetsliv, rent av ett liv som kroppsarbetare, och inte bara från olika studieanstalter.

Det här betydde ingalunda att ombudsmännen med arbetarbakgrund uteslutande skulle ha varit intresserade av materiella aspekter på livet och politiken. Man behöver bara titta på förteckningen över de rörelseorganisationer, där Leif har varit anställd, för att förstå att hans intressen var vidare än så.

2 kommentarer

  1. Jag brukade växla några ord med Leif Palmgren på olika möten eftersom vi båda var medlemmar i Maria-Södra stations (s)-förening på Södermalm. Leif var som person,lågmäld. Leif hade väl genomtänkta åsikter som han framförde på partimöten. Leif representar för mig det gamla folkrörelse Sverige (som utgjorde ryggraden) som nu håller på att falla ifrån. Vad händer med folkrörelserna framöver?

    Comment by Rustan Rydman — 2012 07 21 18:12 #

  2. Jag kan bara hålla med Er båda skribenter om Leif. Men jag är säker på att Folkrörelserna kommer att bestå, eller hur?

    Comment by Bo Erlandsson — 2012 07 26 14:05 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^