Sommar i P1 med Magdi Abdelhadi

16 juli 2012 15:12 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 2 kommentarer

Magdi Abdelhadi är egyptier men bodde i Sverige 1978-1994, därav hans fortfarande flytande svenska. Abdelhadi är journalist och har för bland andra Sveriges radio, BBC och The Gaurdian rapporterat om hur den arabiska våren har påverkat – och inte påverkat, ja i vissa avseenden till och med regrederat – hans hemland.

När han i dagens Sommar-program inte bara gav en mångfacetterad bild av Egypten utan också berättade om andra länder i regionen, med eller utan samma förändringens vind, framstod han som ganska exemplarisk både som bedömare och som ögonvittne. Som journalist granskar han till exempel sitt hemland utan skygglappar, men det är naturligtvis ett plus att han kan det här samhället inifrån. Det är ingen tvekan om att han själv är en sekulariserad och rationellt tänkande människa, men han klarade också att beskriva element som störde honom – som en böneutropare nära hans bostad – med humorns distans.

Hans musikval rymde både Bob Marley, klassisk musik och Amy Winehouse. Själv är jag sedan tidigare bekant också med den musik Nusrat Fateh Ali Khan från Pakistan skapar, men det var ännu roligare och ett extra plus att få höra så pass mycket egyptisk musik i ett Sommar-program.

2 kommentarer

 1. Magdi Abdelhadis sommarprogram var väldigt intressant, det bästa hittills i år enligt mitt tycke.
  Jag kommer att lyssna på det en gång till för att uppfatta allt han berättade, ibland sviker ju koncentrationen hur intressant det än är.

  Det är väldigt roligt att gå in på din blogg och läsa vad du har skrivit efter varje sommarpratare.

  Comment by Christina — 2012 07 19 12:52 #

 2. Jag är ju ingen överdomare men kanske en god lyssnare för just den här typen av program: har en ganska bred musiksmak och förhåller mig, åtminstone oftast, inte exkluderande gent emot sommarpratare som har åsikter som skiljer sig från mina egna.

  Men givetvis är mina omdömen subjektiva.

  Comment by Enn Kokk — 2012 07 19 14:32 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^