Sommar i P1 med Daniel Ek

12 juli 2012 15:35 | Media, Musik, Ur dagboken | 9 kommentarer

Jag är en nyfiken människa och brukar därför lyssna på radions Sommar-program med öppen attityd. Men Daniel Eks Sommar-program i dag ställde mig inför flera problem.

Man kunde till exempel ha väntat sig att Ek, själv från Rågsved, skulle ha spelat Ebba Grön, men dem nämnde han bara. Eftersom han har lärt känna Neil Young, kunde han ju ha spelat något med Young, men icke. Diana Ross och Lady Gaga fick vi i alla fall höra, men jag tvingas konstatera att hans musik – både de nämnda artisterna och ännu mer det övriga – inte riktigt är min. Jag tror faktiskt inte att det främst är åldersskillnaden – han är född 1983 – som spelar in här.

Killen är obestridligen ett tekniskt snille, ett självlärt datageni. Spotify och Facebook hör till det han har varit med och utvecklat. Eftersom skapare av musik bör ha ersättning för sitt arbete, är Spotify inom ramen för dagens teknik på nätet enligt min mening onekligen ett steg framåt.

Samtidigt tyckte jag att Ek lite väl lättvindigt avfärdade till exempel CD-skivor som alltför utrymmesbegränsade. Det är i viss teknisk mening sant, men medan Spotify-lyssnaren främst lockas att lyssna på hits, lyssnar CD-köparen rimligen på hela plattan och fastnar kanske för flera låtar, kanske rent av av olika karaktär.

Variation är inte så dumt det heller.

9 kommentarer

 1. Nu har jag inte hört programmet i fråga men med en lång IT-karriär bakom mig (fortfarande verksam) och vissa insikter i branschen så vill jag bara lägga tillrätta ett par saker.

  Daniel Ek må vara en entreprenör men ett datageni är han icke. Spotifys teknik bygger helt och fullt på arbetet från person som heter Ludvig Strigeus, en göteborgare som Daniel Ek lärde känna när han jobbade på uTorrent. Ludvig är en otroligt intelligent, men samtidigt lågmäld person som inte gärna sticker ut. Dessvärre har han dessutom en allvarlig muskelsjukdom vilket gjort honom rullstolsbunden.

  Läs mer om honom här: http://www.foraldrakraft.se/articles/intervjuer/stj%C3%A4rnan-bakom-succ%C3%A9n

  Comment by Erik Ferrari — 2012 07 12 16:32 #

 2. Till Erik Ferrari: Jag känner honom inte, har bara läst en smula om honom, och förmedlar bara den bild jag har fått.

  Det är alltid intressant att få kompletterande kunakap.

  Comment by Enn Kokk — 2012 07 12 19:09 #

 3. ”medan Spotify-lyssnaren främst lockas att lyssna på hits”

  Objection, Your Honour! Som hängiven Spotify-lyssnare måste jag invända. Jag har ALDRIG lyssnat på så varierad och framför allt så mycket äldre musik som efter att jag skaffade mig Spotify-konto. Där finns ALLT i musikväg – även bakåt i tiden. Och cd-skivorna finns inlagda i sin helhet, med bild och allt! Jag saknade länge Bob Dylan, men nu finns också hans musik. Spotify är en guldgruva!

  Comment by anita l — 2012 07 12 22:36 #

 4. Till Anita Lindblad: Också jag har Spotify, men jag hör samtidigt till den numera reducerade skaran som köper, lyssnar på och bedömer CD som helheter. Har du aldrig hört argumentet att man, om man har Spotify, slipper lägga pengar på allt det där andra, när det egentligen bara är en speciell låt man vill lyssna på?

  Comment by Enn Kokk — 2012 07 13 8:12 #

 5. Nej, jag har missat det argumentet. Men jag tror vi pratar äpplen och päron. Jag tänker mig att man BÅDE kan vilja komma åt en favorit OCH samtidigt bredda sin musiksmak. På kassettbandens tid hörde jag till dem som lyssnade på radion och när det kom någon låt som jag gillade slängde jag mig på kassettspelarens startknapp. Banden jag tillverkade blev mycket ofullständiga kvalitetsmässigt men jag kunde lyssna mig ”mätt” på dagsländorna. Det hindrade inte att jag också lyssnade på hela skivor. MEN – och det är det som är min poäng, jag har aldrig haft ekonomi för att köpa allt som jag tycker är intressant. Nu får jag tillgång till ALLT (i princip) på ett förnämligt sätt. Jag valde då, liksom nu, om jag ska lyssna på ett hemmasnickrat hopkok eller om jag ska lyssna mer systematiskt. Jag njuter av det enorma utbudet på Spotify!

  Comment by anita l — 2012 07 13 10:57 #

 6. Till Anita Lindblad: I mitt fall övertygde min dotter mig om nyttan av Spotify – det var hon som installerade det i datorn här i Öregrund. Jag testade då och övertygades om att Spotify faktiskt har bredd i sitt utbud. Till min glädje fann jag till exempel att en gammal favorit som jag en gång i världen skrev om i Aftonbladets innerspalt, Helmut Qualtinger, han med ”Der dialektische Materialismus rock”, fanns rikligt representerad på Spotify.

  Men jag är ändå en skivgalning. Vi har skivhyllor runt hela vår stora våning i Uppsala: CD, LP, EP, till och med stenkakor. Den här samlingen är ett resultat både av att jag har samlarmani och av att jag under ett antal år var skivrecensent.

  Comment by Enn Kokk — 2012 07 13 11:57 #

 7. Lycka är att ha barn, de hindrar oss att bli försoffade!

  Jag har också, gång på gång, blivit glatt överraskad när jag botaniserat efter mer udda musik på Spotify. Jag lovsjunger den här möjligheten till musikavlyssning så ofta på min blogg att det kan verka som om jag är avlönad lobbyist. :-)

  Comment by anita l — 2012 07 13 13:19 #

 8. Till Anita Lindblad: Det här med att ha barn som man kan fortsätta att utvecklas tillsammans med, även musikaliskt, är en gåva.

  Min dotter konstaterade en gång – och det var inte menat som smicker – att det var roligt att ha en pappa som inte hade fastnat i sin musiksmak någonstans i sin egen ungdom, och när sonen fortfarande var mycket ung och gjorde nya musikaliska upptäckter som han ville dela med sig av även till farsan, kunde jag ibland ta med honom till någon av mina skivhyllor och peka där: där fanns det ibland ett tjugotal skivor med den artist han ville introducera för mig.

  Men jag har förstås också hittat för mig nya skivartister just genom barnen.

  Comment by Enn Kokk — 2012 07 13 15:07 #

 9. Ja, det är fint att kunna mötas över generationer via musiken!
  Tillbaka till Spotify: Sonen och jag har en gemensam lista där vi lägger in nya upptäckter, utan den hade jag missat massor av spännande musik, som Imogen Heap, Anthony and the Johnsons, Midlake, k.d.lang . . .
  Hurra för våra barn och musiken! :-)

  Comment by anita l — 2012 07 13 16:03 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^