Sommar i P1 med Gudrun Sjödén

10 juli 2012 16:46 | Konst & museum, Media, Musik, Ur dagboken | 4 kommentarer

Gudrun Sjödén är en bland flera sins emellan samtida och färgstarka Konstfack-utbildade textilkonstnärer, men hon har också, bestående, lyckats som affärskvinna. Hon har butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö men också i Oslo och København samt flera stycken i Tyskland – att hennes försök att etablera sig också i New York inte lyckades, berodde nog – som hon berättade i sitt Sommar-program – delvis på faktorer som hon inte kunde rå över.

Jag kan själv inte så våldsamt mycket om dammode, men en mig närstående dam har handlat en del av sina plagg i Gudrun Sjödéns butik på Regeringsgatan i Stockholm och får dessutom regelbundet hem kataloger och erbjudanden från Gudrun Sjödén, så jag vet att hennes framgång bygger både på avancerad design och på känsla för material – hon använder sig genomgående av naturmaterial. I sitt Sommar-program vittnade Gudrun Sjödén också om att hon har valt bort farliga kemikalier både från sina textilier och från de småskaliga fabriker som tillverkar dem åt henne. Och eftersom vi talar om Indien, var det sympatiskt att hon öppet resonerade också om sådant som barnarbete.

Hennes berättelse om sitt liv innehöll intressanta passager, sådant som hennes samiska påbrå, men jag fick också intrycket, att hon inte riktigt var beredd att släppa radiolyssnarna in på livet. Som sommarpratare var hon därför kanske inte den idealiska personen.

Men ser man till musiken i programmet, bjöd hon i bästa Sommar-tradition lyssnarna på blandad kost, en kost som vittnar om att hon rimligen själv är förtrogen med musikvärlden: gregoriansk sång, Malena Ernman, The Beatles (”Here Comes the Sun”), Edith Piaf, Elvis Presley, Georg Friedrich Händel, Edvard Grieg, Jan Johansson (”Visa från Utanmyra”) och ytterligare en del annan.

Det visade att hon, inte bara på sitt eget textila område, gör skäl för epitetet kulturtant.

4 kommentarer

 1. Det finns vad jag vet inte kollektivavtal för de anställda på Gudrun Sjödéns butiker, eller lager. Gudrun vägrar teckna kollektivavtal för sina anställda.
  Dessutom blev märket 2007 kritiserat av nätverket Rena kläder för att inte ge tillräcklig insyn i sin klädproduktion. Det fanns risk för att mänskliga rättigheter inte uppfylldes, menade Rena kläder. Att företaget producerar i Asien och Kina gjorde att risken finns att facklig verksamhet inte tilläts på fabrikerna och att arbetarnas rättigheter kränks.

  http://www.chef.se/dynamisk/index.php/index/artikel/chef-testar-gudrun-sjoeden/209961.html

  Comment by Bo Grahn — 2012 07 10 22:09 #

 2. Till Bo Grahn: Jag tycker i och för sig att den artikel du länkar till ger intressant kompletterande information om Gudrun Sjödén, men av den framgår inget av det du själv skriver om henne. Därmed alltså inte sagt att det du skriver måste vara osant.

  Själv har jag utgått från det hon själv berättade i programmet och från den musik hon spelade där.

  Comment by Enn Kokk — 2012 07 10 22:32 #

 3. - Men kollektivavtal för de anställda här hemma – nej tack, det vill Gudrun Sjödén inte ha av princip eftersom hon inte gillar facket.

  Kompletterar enligt ovan:
  http://www.handelsnytt.se/taxi-hanger-pa-kollektivavtalstrenden

  Och…
  http://www.handelsnytt.se/regeringen-lyfter-fram-antifackligt-foretag

  Comment by Bo Grahn — 2012 07 13 23:19 #

 4. Till Bo Grahn: Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2012 07 14 9:21 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^