Sommar i P1 med Daniel Sjölin

9 juli 2012 15:12 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 5 kommentarer

Jag har ganska ofta lyssnat på Daniel Sjölin när han var programledare för litteraturprogrammet i TV, ”Babel”, däremot av någon anledning aldrig läst hans skönlitterära böcker.

Långt ifrån all den musik han spelade i sitt Sommar-program berörde mig, men låtlistan innehöll tre riktiga höjdare: ”Boeves psalm” av och med Lars Hollmer, ”9 To 5” med Dolly Parton och inte minst den gamla SED-sången från DDRLied der Partei” (”Die Partei, die Partei Sie hat immer recht”).

Jag hör roat också på pratet mellan låtarna och finner det begåvat men också präglat av den bildade medelklassens olidliga ambivalens. Mycket är inte bara utlämnande utan också sympatiskt, som den retroaktiva uppgörelsen med Ian & Bert-fascismen som frodades i de miljöer där han vistades som ung. Och det är ju bra att man tar avstånd från rasistiska och besläktade värderingar – men åtminstone jag tycker att mänsklig anständighet i och för sig är en helt nödvändig – men kanske ändå inte tillräcklig – politisk hållning. Jag har inget emot ironi, men som politisk ideologi är den kanske en smula bräcklig.

5 kommentarer

 1. Daniel Sjölin tillhör nog den s.k ironiska generationen och det kan vara svårt att skilja på
  ironi och det han verkligen menar. Det var länge sedan jag hörde ett så innehållsrikt program som det han presenterade. Hans politiska uppvaknande kom alltså 1991-92 då det populistiska ny demokrati härjade och det kan var på sin plats att någon
  uppmärksammar sambandet med ett SD i våra dagar.

  Musiken var också genomgående välbetänkt.

  Comment by Åke karlsson — 2012 07 09 18:06 #

 2. Konstigt nog förstår inte Sjölin att det
  finns ett samband mellan bidragsinvandringen
  och statens möjligheter att ge hans
  fattiga gamla mormor (eller fattiga äldre
  kvinnor ö h t) ett gott liv på ålderns
  dar.

  Comment by Other Opinion — 2012 07 09 19:38 #

 3. Håller i mycket med dig Enn. Visst sa han kloka saker men tänk så väldigt klokt och sympatiskt det kommer att bli den dag han vågar släppa den ironiska distansen och visa vem han är utan alla dessa garderingar.

  Comment by Eva Swedenmark — 2012 07 09 19:54 #

 4. Till Other Opinion: Man kan, som anständig människa, visa generositet också mot människor som inte är ens egen gamla mormor.

  Comment by Enn Kokk — 2012 07 09 23:12 #

 5. Jag har inte hört någon som har fångat mig direkt, så jag lyssnar på gamla Sommarpratare, idag Sverker Åström och Bang. Men jag ska faktiskt lyssna på Gudrun Sjödén idag, det borde bli bra.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2012 07 10 11:19 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^