Sommar i P1 med Petter Stordalen

7 juli 2012 17:35 | Media, Musik, Politik | 8 kommentarer

Norrmannen Petter Stordalen är multimiljardären som som ställer de föreställningar vi kan ha om människor som han på huvudet. Han har inte ärvt sin förmögenhet – pappan var handlare i Porsgrunn – utan han har, med en blandning av djärva satsningar som både rymmer floppar och framgångar, lyckats växa från jordgubbsförsäljare till ägare av cirka 170 hotell. Han är störst i sin bransch i Norden, också här i Sverige.

Mot den här bakgrunden fanns det inslag i hans Sommar-program i dag som kan tänkas ha överraskat åtminstone många av de svenska lyssnarna. Han är till exempel helt uppenbart starkt miljöengagerad: hans hotell ska inte bara inbringa pengar utan också bidra till en bättre miljö. Tillsammans med sin (andra) fru driver han en stiftelse för att rädda regnskogar, få till stånd hållbara klimatöverenskommelser med mera.

Och så står de norska socialdemokraterna, Arbeiderpartiet, hans politiska hjärta närmast. Hans gåva till den norska motsvarigheten till SSU, AUF, på fem miljoner norska kronor – nära sex miljoner svenska kronor – för att efter Anders Behring Breiviks massaker på Utøya på unga socialdemokrater hjälpa dessa att restaurera sin kursgård skulle kanske kunna ses som en rent humanitär sympatiyttring, men Stordalen har också för några år sen talat på Första maj-mötet mitt i den norska arbetarrörelsens hjärta, Yongstorvet i Oslo.

Just det här berättade han inte i sitt Sommar-program – däremot talade han lidelsefullt för plikten att betala skatt, pengar som behövs för att skapa ett anständigt samhälle för alla.

Det skulle alltså till en norsk multimiljardär för att åstadkomma årets hittills inte bara mest politiska utan också mest vänsterinriktade Sommar-program.

Det jag också uppskattade hos Stordalen var att han vid några tillfällen lät de rent mänskliga känslorna, de som kan avläsas av rösten, ta kommandot.

När det gäller musiken i programmet, uppfattade jag den som oftast osofistikerat glad. Hans låtlista började med Rolling Stones och slutade med Bryan Adams. Föga förvånande fanns Bob Geldof, som för övrigt vigde Stordalen med hans nuvarande hustru, med i låtlistan.

8 kommentarer

 1. Jag begriper inte varför SR skall låta de som redan har en egen plattform ut i media få vara med i ”Sommar”. Tycker att de som inte har möjlighet att komma ut med sina personliga tankar skall prioriteras. Som (S)osse håller du säkert med. Men man kan ju inte veta. Du har ju överraskat förr med åsikter som avviker.

  Comment by Bo — 2012 07 07 19:00 #

 2. Till Bo: Just i ett svenskt Sommar-program har väl inte en norrman, ens en norsk miljardär, våldsamma chanser att få plats.

  Sen tror jag att din princip för vilka som ska få göra Sommar-program kunde bli själva dödsstöten för den här programformen. Man måste nämligen veta att de som ges uppdraget att bli värdar dels har något intressant att berätta, dels kan välja musik som engagerar också lyssnarna.

  Comment by Enn Kokk — 2012 07 07 19:35 #

 3. Har följt din blogg ett tag och måste säga hur mycket jag njuter av ditt sätt att hantera vårt språk.
  Själv har jag fortfarande mardrömmar om det som hände på Utöya. Det kunde ha varit mitt barn. Hennes pappa var där som tonåring och hade erbjudandet om ett läger i Norge kommit så hade hon åkt. Nu har hon siktet ställt inställt på mellanvalsläger på Bommers i augusti och jag måste erkänna att det är med oro jag släpper i väg henne. Hon är nummer fem i en syskonskara av sju och alla hennes äldre syskon är eller har varit engagerade i SSU och naturligtvis åkt på läger. Vet att det är en löjlig oro för, (gift med en gammal ssuombudsman som stått för säkerheten på åtskilliga engagemang), vet jag att säkerheten inte kommer vara högre än där. Men en mamma är en mamma och oron för att andra ska bli inspirerade av det som hände förra sommaren finns där.
  Men det var din hantering av det svenska språket som jag egentligen ville ge en eloge för! Tack för inspirerade läsning.

  Comment by Anne — 2012 07 07 22:58 #

 4. Så irriterande när man hittar fel i det man skriver. Hade inte läst igenom ordentligt. Är medveten om alla fel.

  Comment by Anne — 2012 07 07 23:02 #

 5. Till Anne: Ingen är eller blir någonsin perfekt, inte heller jag som har varit yrkesskribent och skrivit praktiskt taget varje dag livet igenom. På äldre dar har jag fått en tendens att kasta om bokstäver när jag skriver snabbt, och så blir jag tvungen att gå igenom texten efteråt och rätta.

  Comment by Enn Kokk — 2012 07 08 9:26 #

 6. Den brokiga blandningen av sommarpratare är allra intressantast med Sommar i P1, tycker jag. Mest givande blir ofta programmen med en person som jag tror mig inte ha någonting gemensamt med. Ofta kommer då mina fördomar på skam, och det är alltid nyttigt och utvecklande! Det finns nog inget program som så ofta rör mig till tårar som just Sommar i P1. Plötsligt upptäcker jag att tårarna strömmar utmed kinderna av något som någon sagt. Kanske beror det på att jag är extra blödig den här årstiden, men jag tror också det beror på att vi lyssnare sällan kommer så nära programledaren som i den här unika programformen. Ett lyckat koncept, onekligen. Visst var det Tage Danielsson som kläckte idén en gång i tiden?

  Comment by anita l — 2012 07 08 13:17 #

 7. Till Anita Lindblad: Jo visst var det Tage Danielsson!

  Comment by Enn Kokk — 2012 07 08 14:36 #

 8. Jag råkade lyssna idag, men tydligen lyssnade jag inte intensivt nog, så de där pärlorna du tar fram, dem missade jag. Jag hörde bara en klämkäck typ som förde fram budskapet att alla kan bara de vill och motgångar ska man ta med en klackspart, den typiska amerikanska drömmen alltså. Sanningen är ju att alla kan inte och att förutsättningen för att några ska kunna, är de andra inte kan. Förutsättningen för rikedom är att sådan endast drabbar ett fåtal. Om alla bleve rika skulle ingen vara det.

  Comment by Kerstin — 2012 07 09 13:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^