Melodikrysset nummer 27 2012

7 juli 2012 12:32 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 10 kommentarer

I går kväll tittade Birgitta och jag på TV-programmet om Marlene Dietrich. Vi har henne på en rad skivor, beundrar henne både som sångerska och som antinazist. Men vilket tragiskt, utdraget slut hennes liv fick.

I morse gick jag, som alla lördagsmorgnar, upp tidigt för att i lugn och ro hinna äta frukost innan Melodikrysset startade: ett glas Verum mager hälsofil, ett glas Coop Prima apelsinjuice, två koppar svart kokkaffe och så två smörgåsar: en skiva surt estniskt bröd, bakat av vår dotter Kerstin, med mager leverpastej och några skivor smörgåsgurka och så en hård smörgås med rysk salami på hårdaste sorten av Roslagsbröd.

Och sen var det dags att börja kryssa.

Jag tyckte dagens kryss var hyggligt lätt, även om det började med dansband, som inte precis är min musik. I dag fick vi höra Vikingarna i en låt med typiskt banal titel, ”Du är min sommar Marie”.

När jag skriver sånt här tror en del – åtminstone såna som inte känner mig – att jag är en sån där som föraktar populärmusik, men så är det inte. Nanne Grönwalls bidrag i Melodifestivalen 1998, ”Avundsjuk” – som vi i dag hörde i en instrumental version -tycker jag till exempel är utmärkt populämusik.

Och från Melodifestivalen 1963 minns jag gärna Beppe Wolgers’ och Bobbie Ericsons ”En gång i Stockholm”. I Melodifestivalen sjöngs den av Monica Zetterlund och Carli Tornehave, men i dag hörde vi den med Anne-Lie Rydé. Jag har för övrigt hört både Monica och Anne-Lie sjunga på socialdemokratiska valmöten.

Också Cornelis Vreeswijk har jag mött i partisammanhang – en gång satt han till och med i juryn i en valvisetävling, anordnad av Aktuellt i politiken (s), när jag var chefredaktör. Jag har, av musikaliska skäl, allt han har gjort på skiva, så visst känner jag igen hans ”Veronica”. Och jag vet att han också var poet, har till och med läst hans poesi.

Jag vet inte om det var den pågående politikerveckan på Gotland som fick Anders Eldeman att som ett av dagens kryssvar välja rauk. Som vägledning fick vi lyssna på ”Lassie” med utmärkta Ainbusk Singers.

Om Stefan Löfven ibland är tyst som en gotländsk rauk, ter sig de manliga borgerliga partiledarna som Alice Tegnérs tre pepparkaksgubbar, ni vet dom där med korinter till ögon men med hattarna på sne. Fast de här märkliga pepparkaksgubbarna utmärks av att de gärna äter upp varann.

Och Annie Lööfs aktuella opinionssiffror vittnar ju om att hon och hennes parti, för att citera Adele, är ”Rolling In the Deep”.

Men det går ju upp och ner i så väl livet som i politiken, så alla fyra får väl stämma in med Brita Borg och Rolf Bengtsson i ”Ja sånt är livet i affär”.

För mig som har levt större delen av mitt liv i politiken känns mycket av det jag ser av det som händer i Almedalen – ja, jag har varit där jag också, men det var länge sen – som operett: det är glad musik men figurerna på scenen är ganska stereotypa. Detta sagt apropå att vi i dag skulle klara av att identifiera Emmerich Kalman som skapare av ”Grevinnan Mariza”, ur vilken vi i dag hörde ”Komm mit nach Varasdin”.

Å, vad jag önskar, när jag ser på TV-sändningarna från Visby, att jag med Berlin kunde sjunga ”Take My Breath Away”. Låten var med i filmen ”Top Gun” – har den förresten inte varit med tidigare i krysset?

Ännu längre bort, till Nya Zeeland, tog oss frågan som illustrerades med Irwin Berlins ”Blue Skies”. Därifrån kommer nämligen Kiri Te Kanawa, som sjöng.

Jag är en gammal man, men jag vill gärna avsluta i optimistisk ton. På norska Arbeiderpartiets kongresser – som jag brukade besöka i egenskap av de svenska Socialdemokraternas nordiske coh baltiske sekreterare – sjöngs ofta den här sången, jag tror knappast primärt för att texten hade skrivits av en partimedlem:

Du ska få en dag i mårå

Norsk text: Alf Prøysen
Musik: Otto Nielsen

Det var en liten gutt som gikk og gret og var så lei.
Hæin skulle tegne Babylon, men lærer’n hæin sa nei.
Hæin ød’la hele arket, hæin var tufsete og dom,
men så hørte hæin et sus som over furukrona kom…

Refräng:
Du ska få en dag i måra som rein og ubrukt står
med blanke ark og farjestifter tel,
og da kæin du rette oppatt æille feil i frå i går
og da får du det så godt i mårå kvell.
Og om du itte greie det og æilt er like trist
så ska du høre suset over furua som sist.
Du skal få en dag i mårå som rein og ubrukt står
med blanke ark og farjestifter tel.

Og så vart gutten vaksin, og hæin gikk og var så lei.
Hæin hadde fridd åt jinta si, men jinta hu sa nei.
Og hæin gret i ville skauen “detti blir min siste dag”.
Men da kom det over furua det såmme linne drag:

Refräng:
Du ska få en dag i mårå…

Og nå er gutten gift og går og slit som folk gjør flest,
med småbruk oppi Åsmarken der kjerringa er hest.
Og hæin syn´s det blir for lite gjort og streve titt og trutt
og trøste seg med furusus når dagen blir for stutt…

Refräng:
Du ska få en dag i mårå…

Carl-Anton (Axelsson) – jo han har sjungit på socialdemokratiska möten han också, fast i Sverige – gjorde en fin svensk version av den här sången, ”Du ska få en dag i morgon”.

* * *

Har Google fört dig hit i jakten på något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att i stället gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på BLOG ovan. I båda fallet bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

10 kommentarer

 1. Hej, Enn! Såvitt jag kunnat utröna, så stavade Cornelis den idag aktuella damen med ”c”, alltså Veronica.

  PS. Jag skrattade gott åt dina kopplingar mellan några av kryssvaren och politikerveckan på Gotland, inte minst betr partiledarna. Välfunnet!

  Comment by Krister Holmgren — 2012 07 07 18:20 #

 2. Till Krister Holmgren: Du har rätt – och jag har rättat nu. Eftersom jag genast kom på vad melodin hette, gjorde jag inte den nödvändiga stavnignskontrollen.

  Comment by Enn Kokk — 2012 07 07 19:29 #

 3. Kul ord, stavnignskontroll….
  Annars var det mycket återvinning även denna gång: Ainbusk, Berlin, Adele, Nanne m fl

  Comment by Gunnar Bergquist — 2012 07 09 12:22 #

 4. Till Gunnar Bergquist: Just det här – omkastade bokstäver – råkar jag ut för ständigt trots att jag annars är en jävel på att stava.

  Comment by Enn Kokk — 2012 07 09 12:25 #

 5. Breda fingrar mm har vi väl lite till mans…

  Comment by Gunnar Bergquist — 2012 07 09 15:13 #

 6. Börjar det inte bli lite för mycket Benny Andersson och Ainbusk Singers i krysset? Har fantasin börjat tryta hos den gode Anders?

  Comment by Hans Schweitz — 2012 07 10 8:46 #

 7. Här får ni lite bra music av Hansson&Karlsson – om inte annat duger – som inte finns på vinyl eller senare digitala inspelningar:
  http://vimeo.com/45111052
  Smaklig måltid!

  Comment by Ture Sjolander — 2012 07 11 16:24 #

 8. Mer Hansson&Karlson kanske?
  Jag tror ni gillar det men ni får inte för Enn.
  http://vimeo.com/44653389

  Comment by Ture Sjolander — 2012 07 13 8:10 #

 9. Till Ture Sjölander: Men snälla Ture, var får du det ifrån? Jag har själv lyssnat en hel del på Hansson & Karlsson.

  Comment by Enn Kokk — 2012 07 13 8:16 #

 10. Till Enn: Go morron…Om sex dagar är vi tillsammans 150 år gamla! De du!

  Ja men du ”lyssnar” ju inte på mig…längre

  Nån ordning får det väl vara, sa talmannen

  http://www.monumental.homestead.com/
  Jag behöver en miljon att slutföra mitt långa åtagande ovan…
  Hur fungerar detta ”Kulturbryggan” är det lika visset och obsolete som Statens Konstråd var?
  Du vet säkert!

  Comment by Ture Sjolander — 2012 07 13 8:43 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^