Sommar i P1 med Lutfi Kolgjini

5 juli 2012 15:20 | Media, Musik | 2 kommentarer

Trots att jag under min läroverkstid i Sundsvall kände Åke Svanstedt hyggligt väl – han bodde ganska nära mig och vi åkte ofta buss till och från skolan tillsammans – kom jag aldrig att bli intresserad av trav, som han däremot redan i unga år var lidelsefullt intresserad av. Och eftersom jag alltså aldrig läser om trav, är dagens Sommar-värd, travtränaren, kusken och hästuppfödaren Lutfi Kolgjini, ett fullständigt okänt namn för mig.

Jag hör förstås som vanligt troget på även hans sommarprat, dock utan att riktigt fångas av det han har att berätta om både svåra och framgångsrika perioder i det här hästpräglade livet. Egentligen är jag, vilket kanske har att göra med min egen flyktingbakgrund, mer intresserad av vad som hände på vägen dit, när hans albanska familj beslöt sig för att söka en framtid i Sverige, isoleringen men också en hjärtevarm kontakt med en svensk familj i det nya landet och annat sådant. Om det hade jag gärna velat få veta mer.

Ofta, när jag hör på Sommar-programmen, blir jag inte riktigt klok på varför sommarpratarna har valt just den musik de spelar. När det gäller Lutfi Kolgjinis val av musik, gillar jag – dock utan att riktigt förstå sambandet med pratet – hans val att spela Deep Purple och Simon & Garfunkel, men det är ju roligare när man kan koppla ett musikval som soundtracket ur ”High Chapparal” till hans intresse för hästar. Och ”Falla fritt” med Melissa Horn och ”Hundår” med The Latin Kings kan man kanske koppla till de svårigheter i livet han också pratade om – kanske kan man också se valet av Lennon-McCartneysGet Back”, spelad tidigt i programmet, som symboliskt.

2 kommentarer

  1. Hej. Jag blir lite fundersam när du säger att du åkte buss till skolan tillsammans med Åke Svanstedt. Han är väl runt 20 år yngre än du.

    Comment by Gunnar Westman — 2012 07 05 17:07 #

  2. Till Gunnar Westman: När jag nu kollar, är trav-Åke född 1959, så det kan inte ha varit han. Men han bodde i Medelpad, Attmar – hans namne fanns när jag lärde känna honom i Juni (nära mitt Juniskär) i Njurunda, Medelpad. Namnet är ju inte helt vanligt, så jag undrar nu om de ändå inte var släkt. Och jag är säker på att den Åke jag kände gick på travet.

    Comment by Enn Kokk — 2012 07 05 17:46 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^