Årets första fredagsbastu + Natttuppen

17 juni 2006 11:30 | Musik, Prosa & lyrik, Resor, Trädgård, Ur dagboken | 4 kommentarer

Torsdagen gick åt till att åka fram och tillbaka till Uppsala; jag hade sammanträde med kulturnämnden plus ett antal ärenden att uträtta. Bland annat var jag in på Musikörat och gjorde en större beställning på amerikanska CD, som man inte utan vidare kan finna i svenska skivaffärer. Jag passade också på att köpa ”Taking the Long Way” med Dixie Chicks och Peps Perssons samling ”Oh boy”.

På fredag kom Birgitta äntligen ut till Öregrund. Jag hälsade henne välkommen med rökt sik och kokt färskpotatis och nyplockade blombuketter från trädgården, en av dem enbart med vildblommor (liljekonvaljer, förgätmigej, humleblomster med mera).

På eftermiddagen klippte jag gräset, medan Birgitta packade upp. Det var olidligt varmt, och jag var tvungen att gå in och dricka kylskåpskall Vichy Nouveau flera gånger för att stå ut. När jobbet var klart, var jag alldeles darrig i kroppen.

Birgitta tyckte, att vi skulle starta årets fredagsbastuserie och skurade därför ur bastun och duschrummet/tvättstugan. Som bastukorv använde vi korvar inköpta i saluhallen i Budapest respektive i en Coop-butik i Kalocsa – vi är konsumtrogna till och med i utlandet. Till det drack vi i pauserna mellan de tre omgångarna bastu Kilkenny.

Efteråt satt vi, medan grillen fick lagom glöd, i morgonrock under plommonträden och drack var sin dry martini med is.

Middagen åt vi framför TVn; det var ett program om Evert Taube vi inte ville missa. Till grillmaten drack vi ett ungerskt vin, också det inköpt i saluhallen i Budapest.

Till mina lördagsmorgonsvanor hör att, medan jag dricker mitt nykokta kaffe, lösa melodikrysset. Det enda som vållade mig lite huvudbry var Linda Bengtzing, som jag dock hittade på Google. Jag är väl ingen riktigt vanlig melodikrysslösare: För mig är Burl Ives lätt att identifiera, och jag är hemma både på Olle Adolphson och Hilmer Borgeling.

Det i dagens melodikryss som fick hjärtat att slå ett par extra volter var Mel Powells signaturmelodi till Pekka Langers ”Natttuppen”, som jag förstås var hängiven lyssnare av under skoltiden på 1950-talet. Pekka, Pekka!

Jag kommer plötsligt ihåg när han vid ett tillfälle med djup inlevelse läste egenhändigt skriven poesi:

”Det sitter en duva på mitt fönsterbleck”
(konstpaus)
”och skiter och skiter och skiter.”

4 kommentarer

 1. Är Kilkenny verkligen lämplig bastuöl? Jag skulle tycka att den är lite för krämig för det ändamålet (är annars en inbiten alefantast). Vad tyckte du om Taubedokumentären?

  Comment by Lars Anders Johansson — 2006 06 18 12:40 #

 2. Nä, egentligen inte, men det var vad som råkade finnas hemma. Jag dricker gärna estniskt Saku-öl i bastun.

  Taube-dokumentären var intressant. Jag vill gärna se fortsättningen.

  Comment by Enn Kokk — 2006 06 18 14:05 #

 3. Hej där! Letar förgäves efter signaturmelodin till Pekka Langers Natttuppen – Anything Goes med Mel Powell. Var kan jag via nätet få höra den?
  Siw Malmkvist gjorde en svensk version av den, jag tror den hette Konstiga Karl. Jag har aldrig hört den – arr var av Bengt Hallberg, och pianisten lär ha lagt av vid inspelninge??!!Jag har pianonoterna till den i ork.arr, den är svår. Taxam för hjälp! Erik Lindberg
  17 juni 2006

  Comment by Erik Lindberg — 2010 10 27 15:58 #

 4. Till Erik Lindberg: Min första tanke gick till de årtalsboxar i CD-format, ”Minnesboxen”, som har getts ut med material från bland annat Sveriges radio, men varken 1954-boxen – ”Natttuppen startades ju 1954 – eller någon annan tycks innehålla Bud Powells signaturmelodi. Dock finns förstås ”Anything Goes” med Bud Powell att mot betalning köpa hem via nätet. Använd ”Anything Goes” som huvudsökfras och skriv Bud Powell på raden ovanför, så får du en rad erbjudanden.

  Comment by Enn Kokk — 2010 10 27 17:17 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^