Melodikrysset nummer 26 2012

30 juni 2012 12:15 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Ur dagboken | 9 kommentarer

Lagom till Melodikrysset havererade datorn. Ja, inte helt, men tangentbordet vägrade fungera. Det har hänt förut, så jag prövade alla knep jag tidigare har använt, men tji. Fast nu då krysset är över, funkar det plötsligt igen.

När man är van att använda datorn för viss hjälp plus bekräftelser är sådant här fruktansvärt störande. Jag nöjde mig därför med att noggrant skriva upp alla frågor, och sen har jag löst krysset i rasande takt.

Fast alldeles lätt var det inte, inte bara för att jag ju inte hade fyllt i svar som i sin tur gav ledbokstäver. Så först när jag hade fått varannan bokstav lyckades jag lösa dagens Povel Ramel-fråga: det Povel hördes göra var att imitera.

Några av frågorna var genuint svåra för mig, eftersom jag inte hade hört ljudillustrationen tidigare.

”Best Friends” ur filmen ”Madagaskar” var till exempel obekant för mig, eftersom jag aldrig har sett den här filmen.

”Rise Up” med Eric Gadd har jag veterligen heller aldrig hört förut.

”Törnrosa” känner jag förstås igen, men det tog ett tag att komma på att den här sjöngs av Rolf Lassgård.

Och jag har inget som helst minne av TV-serien ”7-9″ med Kattis Ahlström och Claes Åkeson.

Annat från TV är mig välbekant, även om jag önskar att jag hade lyckats förtränga melodifestivalbidraget ”Don’t Let me Down” med Lotta Engberg och Christer Sjögren.

Jag är ju inte någon dansbandsvän, men Svensktoppen har ju satt sina spår, så visst kände jg igen ”Börja om från början”, här i en brassversion.

Förknippade med TVs barnkulturprogram var också två frågor i dagens kryss.

Självklart minns jag ”Vilse i pannkakan” med Staffan Westerberg.

Och Bachs ”Air” förknippar många här i landet, även jag, med ”Beppes godnattstund”.

Från min egen skoltid minns jag ”Uti vår hage”. Den blev inte sämre av att vi i dag fick höra den med OD, Orpei Drängar. Som jag tidigare har berättat, går vi ofta på ODs konserter och middagar – Birgitta är nämligen så kallad moster i OD.

Dan Anderssons dikter, många av dem tonsatta, dock bara få av honom själv, känner jag till ganska väl. I dag fick vi höra ”Sissi”.

Också Jerry Williams – för att byta genre – hör till de artister jag gärna lyssnar på. I dag fick vi höra ”I Can’t Sleep Without You”.

Och så avslutar vi – passande nog – dagens redovisning med ”Sommaren du fick” av Benny Andersson och med BAO och Helen Sjöholm. Kan det inte vara nog med regn nu?

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Nelodikrysset? Prova då med att i stället gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

9 kommentarer

 1. Men Dan Anderssons Sizzi är en hare!

  Comment by Dorothea — 2012 06 30 12:18 #

 2. Till Dorothea: Dan Andersson skrev själv ”Sizzi”, men stavningen ”Sissi” förekommer också. Annars skulle ju namnet heller inte gå in i dagens kryss.

  Comment by Enn Kokk — 2012 06 30 12:47 #

 3. Jo, han sa ju ”vanligaste stavningen”. Men han kunde gott sagt att D A skrivit om en hare och inte en flicka!

  Comment by Dorothea — 2012 06 30 13:21 #

 4. Tack för hjälpen idag. Vi gick bet på Sissi, på Lassgård och ”Börja om från början”, även om vi kände igen melodin på den sistnämnda, men vi hittade ingen text i våra lördagströtta hjärnor. Sicken tur att din eminenta assistans finns! Krånglande datorer är okul, men bra att du fick fart på tangentbordet till slut. Och jag håller med angående regnet, nu får det väl ändå vara slut på det. När kommer sommaren?

  Comment by Maggan — 2012 06 30 14:18 #

 5. Melodikrysset ett givet lördagsnöje och intressant att se hur mycket man kan lösa utan att googla. Kul också att läsa dina kommentarer som vittnar om bred musikkunskap. Ibland är du lite kritisk till Eldeman. I dagens kryss var det ett par lösningar där det var lite fel med bokstaven s. Själv löser jag krysset på rutan som finns tidningen Folket. Tyvärr skall tidningen försvinna som 6-dagarstidning. E-K-koncernen ändrar den till ett slags veckomagasin med söndaqsutgivning från september. Och vad värre är – man förmår inte ordna med söndagsutbärning till hushåll en mil från sta´n. Svagt av denna tidningskoncern som vill vara ensamma herrar på täppan. Så man får väl hålla tillgodo med rutan på nätet.

  Comment by Stig Hellberg — 2012 07 01 16:20 #

 6. Till Stig Hellberg: Jag antar att du tänker på ”Sizzi”, som skulle skrivas ”Sissi”.

  Folkets öde är sorgligt.

  Comment by Enn Kokk — 2012 07 01 16:28 #

 7. Tack Enn, för att du rätade ut mina frågetecken på Lassgård och D A,s Sissi!Kunde för mitt liv inte få till det! Mvh / Ilona

  Comment by Ilona — 2012 07 01 19:02 #

 8. Hej Enn! Tack för din hjälp med Lassgård och Westerberg. Rolf Lassgård har en sådan speciell och fängslande röst, men jag kände inte igen den denna gång.

  Får man ställa en fråga? Är Birgitta också intresserad av att lösa melodikrysset? Hälsa och tacka henne för allt hon gjort för socialdemokraterna. Hon var alltid så proffsig.

  Comment by Ulla Forsberg — 2012 07 01 21:31 #

 9. Till Ulla Forsberg: Birgitta och jag lyssnar ofta på musik tillsammans – det har vi gjort i kväll – men just Melodikrysset är hon inte intresserad av.

  Comment by Enn Kokk — 2012 07 01 22:54 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^