Så är jag väl gammal då…

19 juni 2012 17:45 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Musik, Resor, Trädgård, Ur dagboken | 24 kommentarer

Birgitta hade hemlat med barnen inför min sjuttiofemårsdag utan att berätta för mig. Jag fyller år i dag, men redan i går eftermiddag dök plötsligt Kerstin och hennes egna två barn, Viggo och Klara, upp, och en stund senare anlände också Matti och Karin och deras baby Ella, allt för att kunna morgonuppvakta mig på min riktiga födelsedag.

Så redan i går åt vi familjemiddag ihop, spaghetti och fläsktärningar respektive musslor, och sen bakade Kerstin bullar till kvällsfikat. Jag, Birgitta, Kerstin och Klara avslutade kvällen med att spela ett parti ”Finns i sjön” runt köksbordet.

I morse tisslades och tasslades det länge i köket, innan hela gänget tågade in och sjöng ”Röda små smultron”. Jag sänguppvaktades med böcker, både en nyillustrerad H C Andersen och en bok om sextiotalets barnböcker samt dessutom en bok om Strindberg från Birgitta; av henne fick jag också presentkort på en gemensam resa. Kerstin och hennes barn uppvaktade med en rörstrandskopp, Pi, av den typ jag alltid drack mitt morgonkaffe ur när barnen var små, plus tre egenbakade estniska surlimpor; Klara hade dessutom gjort en teckning till både mormor och morfar. Från Matti och Karin fick jag inramade och andra foton av en nyfödd Ella, på någon bild tillsammans med mig, som en påminnelse om att jag numera också är farfar, dessutom också ett par musikvideor med Simon and Garfunkel respektive The Band.

Sen gick vi ut i köket allihop och satte oss runt köksbordet i vars mitt Birgittas nyhoplagda och mycket goda smörgåstårta tronade mellan blombuketter, en stor från Birgitta och en liten från lilla Klara.

Det var härligt gott och det nybryggda kaffet doftade ljuvligt, och jag glömde inte att tacka för presenterna men framför allt för att dessa mina närmaste – Anna träffade jag ju i Stockholm här om dan – hade kommit för att uppvakta mig på min födelsedag.

Sen var det dags att klä sig, dagen till ära i den nya marimekkoskjorta jag fick av Birgitta.

I dag har vi också ätit födelsedagslunch runt köksbordet: rökt sik, rökta laxfenor, böckling och sallad med ingredienser från Birgittas egna odlingar.

Och dagen är inte slut än.

Det hör till födelsedagsbarnets privilegier i vår familj att inte behöva handla, laga mat och diska, men Birgitta har haft god avlastning av Kerstin, Matti och Karin. Viggo och Klara är snälla mot sin morfar, och jag har också fått läsa böcker för lilla Klara. Dit är det långt än för yngsta barnbarnet, Ella, men jag har fått belåtna kluckanden och världens soligaste leenden från henne, när vi har gosat med varann.

Äldre och äldre blir jag, men redan barnbarnen är ett skäl för morfar/farfar att hålla sig vid liv ytterligare ett tag.

Helt bortglömd är jag heller inte, att döma av hyllningskort – tack! – från släktingar och vänner både i Estland och Sverige och från människor som jag känner bara via bloggen.

24 kommentarer

 1. Stort Grattis på födelsedagen och önskar dig en riktigt trevlig sådan.
  Här firade vi makens födelsedag igår, åt gott och hade en fin dag :-)

  Comment by Kerstin — 2012 06 19 17:51 #

 2. Till Kerstin Berminge: Tack, kära bloggvän!

  Comment by Enn Kokk — 2012 06 19 17:55 #

 3. Många grattis och tack för alla fina och trevliga ”vardagsinlägg” som är ett nöje att få ta del av.

  Comment by Kent Skoog — 2012 06 19 18:14 #

 4. Till Kent Skoog: Tack själv!

  Comment by Enn Kokk — 2012 06 19 19:02 #

 5. Ett rungande grattis på din stora dag Enn! Tänk på att du skall ha den största tårtbiten idag! :-)

  Comment by Kevin Iversen — 2012 06 19 21:25 #

 6. Till Kevin Iversen: Så glupsk är jag inte. Eftersom jag är dibetiker, håller vi oss dessutom till smörgåstårta.

  Comment by Enn Kokk — 2012 06 19 21:34 #

 7. Nu får du sjunga med Evert:
  ”Jag är som en pojke, fast farfar jag är, Ja rospiggen spritter i mig! Det blir bara värre med åren det där. Med dans och med jäntornas blig.”

  Musikvideo med The Band: Jag blir avundsjuk, jag vill också fylla år!

  Grattis, och hoppas du fick en inte så usel födelsedag. (Lotta på Bråkmakargatan.)

  Comment by anita l — 2012 06 19 21:45 #

 8. Grattis Enn!
  Må du och Birgitta få många fina fölsedagar ihop ännu!
  Önskar
  Klas
  PS nu är det snart 30 år sedan du bjöd in mig att skriva Ekonomiskolan i AiP – det som sedermera blev min lärobok Vår ekonomi. I viss mening är du därför en av de andliga föräldrarna till boken. Också för det förtjänar du ett fölsedagstack!

  Comment by Klas Eklund — 2012 06 19 21:53 #

 9. Grattis Enn… om är kroppen blir äldre så är ditt sinne ungt! Kram/Eva

  Comment by Eva — 2012 06 19 21:54 #

 10. Grattis på födelsedagen!
  Tack för att du skriver så trevligt!

  Comment by Sig-Britt Ahl — 2012 06 19 22:12 #

 11. Stort Grattis på födelsedagen Enn! Du är verkligen ett bevis på att ålder inte säger någonting-man bara är den man är. Tack för allt du delar med dig av dina breda intresse områden, speciellt inom musik och film med dina träffande recensioner, och för att du är den du är! Kram Anna från Jönköping

  Comment by Anna — 2012 06 19 22:40 #

 12. Varmt Grattis, Enn! Vi sitter här uppe i stugan och skickar varma tankar till dej! Härligt att du fått en helt riktig firning med ”Röda små smultron” och många tillsammans i sången. Allt precis som det ska vara.

  Vi ses så småningom!
  kramar från Karin o Hasse

  Comment by Karin Dahl-Strandin — 2012 06 19 23:05 #

 13. ”Hemlat”. Vilket underbart ord. Ett stort grattis från en trogen bloggläsare!

  Comment by Dan — 2012 06 19 23:34 #

 14. Jag skickar en födelsedagshälsning från ett soligt Dalarna, fast i efterskott. Jag hoppas att få läsa dig i många år till, du är en hyvens gubbe, och en intressant sanntidsbetraktare, med ett långt liv och ett skärpt sinne.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2012 06 20 10:13 #

 15. Kända och okända har fortsatt att höra av sig: på bloggen, på posten och genom telefonsamtal.

  Några av er – Mikko och Eva, Karin och Hasse, Gunnar och Annica, Olle och Kristina, Anna – hör till familjens olika förgreningar. Andra är mer eller mindre frekventa bloggvänner. Och från min politiska forntid dyker Klas Eklund upp, en gång medarbetare i min gamla tidning, i andra avseenden trätobroder.

  Ingen av er ger intryck av att ha skickat födelsedagsgratulationer av plikt. När man har nått den höga åldern av 75 och krafterna börjar avta känns det här som ett kvitto på att ens liv också har betytt något för andra.

  Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2012 06 20 10:59 #

 16. Grattis Enn!
  Fler lyckliga år önskar
  Larserik.

  Comment by Larserik Eriksson, — 2012 06 20 11:34 #

 17. Gratulationerna fortsätter att strömma in: per post från gamla vänner som Ingrid Kjellman och Lennart och Inger Källströmer, här på bloggen från medarbetaren/tecknaren i gamla Aktuellt i politiken (s), till lika författaren till den eminenta barnboken ”Hus är gott, sa Oskar”, Larserik Erikssson.

  Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2012 06 20 13:02 #

 18. Hej Enn,
  GRATTIS i efterskott!

  Comment by Pyttan — 2012 06 20 14:24 #

 19. Bäste Enn!
  Ber att få instämma i alla hyllningar ovan. Efterskottsgrattis även från en Öregrundsfantast i Åkersberga!

  Comment by Krister Holmgren — 2012 06 20 15:34 #

 20. GRATTIS Enn från en gammal laboremit och trogen bloggläsare – första hand dina samhällskommentarer.

  Comment by arne engkvist — 2012 06 20 15:48 #

 21. Och här kom det ännu fler gratulanter – tack!

  Comment by Enn Kokk — 2012 06 20 17:13 #

 22. Till Enn Kokk: Hjärtliga Gratulationer till dig på din 75-års dag! Man kan bara hoppas att när man själv fyller 75 år, om 23 år, har samma kraft och intellekt kvar som du visar att du har inte minst på denna blogg. Tänk så fort tiden går: när jag var 15 år läste jag dina rader i AiP.

  Comment by Bengt Eliasson — 2012 06 20 22:03 #

 23. Som en trogen bloggläsare vill jag passa på att skicka ett försenat grattis! Följer din blogg som vanligt med intresse.

  Comment by Niklas — 2012 06 20 23:07 #

 24. Till Bengt och Niklas: Hjärtligt tack!

  Comment by Enn Kokk — 2012 06 21 9:07 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^