Utan orkesteruppbackning hade det blivit bättre

17 juni 2012 16:12 | Musik | 3 kommentarer

Sångerskan och pianisten Shirley Horn, född 1934, kunde ha fått en längre karriär än hon fick, men en stroke ändade hennes liv 2005 – fast redan långt dess förinnan hade hennes diabetes tvingat henne att amputera ett ben.

Hon var ursprungligen en klassiskt skolad pianist, men pengabrist tvingade henne att avstå från den plats på the Juilliard School hon erbjöds. I stället slog hon in på jazz. Hennes spelstil har där jämförts med Errol Garners och Oscar Petersons – riktigt så personlig känns den emellertid inte.

Men hon var förvisso en duktig jazzpianist, dessutom sångerska. Den som kring 1960 upptäckte henne var ingen mindre än Miles Davis. Också Quincy Jones samarbetade med henne, reducerade henne dock till att vara bara sångerska.

Shirley Horns skiva från 2001, ”You’re My Thrill” (Verve 549 417-2), som ingår i CD-boxen ”Ladies On Verve”, 2007, distribution Universal, är dock för yvig för min smak, orkestrerad av Johnny Mandel; inte ens en klassiker som Irving BerlinsI Got Lost In His Arms” tänder mig.

Däremot gillar jag en låt som görs bara med Horn (sång och piano) och hennes två ständiga följeslagare, Brian Bromberg, bas, och Steve Williams, trummor, ”The Best Is Yet To Come” och så ytterligare en där de nämnda har kompletterats med snyggt gitarrspel av Russell Malone, ”Why Don’t You Do Right?”. Ibland är det mer sparsmakade att föredra.

3 kommentarer

  1. Tack för ännu en sångerska! Dessvärre stämmer dina analyser jämt(!) med mina egna. Men det intressanta är att lyssna på med egna öron. Jag hörde henne sjunga ”A Time for Love” tonsäkert men utan själ, likadant i låten ”Once I loved”, var hon också spelade piano. Som avslutning lyssnade jag på själ/anima och Sarah Vaughan sjungande låten ”Shadow of Your smile” (1964). Resan du bjöd på, igen, var intressant!

    Comment by Tar O´Ger — 2012 06 17 21:33 #

  2. Till Tar O’Ger: Just den här musikaliska resan, med Ladies On Verve, är slut nu – jag har skrivit om alla 11 CDna. Men det kommer mer musik!

    Comment by Enn Kokk — 2012 06 17 21:56 #

  3. Jag tackar på förhand! Jag är glad över att du finns, säkert tillsammans med över 1400 personer dagligen!! För mig räcker det att jag är glad över dina kulturrecensioner;) Och över andra inlägg också, naturligtvis.

    Comment by Tar O´Ger — 2012 06 17 22:04 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^