Melodikrysset nummer 23 2012

9 juni 2012 11:42 | Musik, Ur dagboken | 20 kommentarer

Vill man sätta mig på pottan när det gäller Melodikrysset, ska man välja artister med anknytning till Idol, ett progam jag aldrig någonsin har sett. Men när det gällde dagens idolfråga, uppfattade jag i texten det som var titeln, ”Make You Feel My Love”, och vips ledde mig Google till Moa Lignell. Jag tror inte att jag tidigare ens har hört hennes namn, men hon sjöng tydligen den här låten 2011.

Också Erik Segerstedt, Mattias Andréasson och Danny Saucedo har alla varit med i Idol, men dem – eller rättare sagt deras konstellation EMD – känner jag i alla fall till. De tävlade nämligen med ”Baby Goodbye”, som vi hörde i dag, i Melodifestivalen 2009.

Från Melodifestivalen 2000 minns vi ”När vindarna viskar mitt namn” med Roger Pontare, en i flera bemärkelser färgstark artist.

Och på tal om färger: vi fick också höra den gamla beatleslåten ”We All Live In a Yellow Submarine”, den som skulle ge oss ordet gul.

Detta leder oss tämligen osökt vidare till Uno Svenningssons ”Under ytan”. Fast för att göra det lite svårare spelade Anders Eldeman som så ofta en finsk version, ”Alla pinnan” med Isto Hiltunen. Nu kom jag i och för sig ihåg Svenningssons originaltitel, men faktum är att den finska låttiteln är en ordagrann översättning.

Om vi i stället går upp på ytan, hittar vi där Stig Olins gamla hit ”En gång jag seglar i hamn”.

Lite skeppssymbolik finns det faktiskt också i texten till ”Rolling In the Deep”. Den som sjöng var Adele, mer fullständigt Adele Laurie Blue Adkins.

Den var ny i krysset, men annars har ju Eldeman en tendens att köra repriser.

”The Elephant Song”, som i dag skulle ge oss ordet elefant, har till exempel varit med förr i krysset.

Och har vi inte hört ”Take Me Home Country Roads” med John Denver tidigare också? I vart fall behövde jag inte ledtråden till en amerikansk stad för att komma på hans efternamn.

Mycket Björn och Benny har det också blivit genom åren.

I dag startade krysset med ”Nu mår jag mycket bättre” med Tommy Körberg, Helen Sjöholm och BAO.

Längre fram i krysset fick vi höra Björns och Bennys ”Beatrice” med Sofia Källgren.

Melodikrysset brukar ju också innehålla en och annan klassiker, då och då av märket Karl Gerhard. Dagens fråga, med ”Jazzgossen” från 1922 som illustration, var kanske i lättaste laget.

Detsamma får man väl säga om dagens operafråga. Åtminstone jag kände omedelbart igen ”Aida” av Guiseppe Verdi, och jag tror nog att ganska många även av dem som i motsats till mig inte har sett den här operan vet, att den utspelar sig i Egypten.

Ja, det var väl det hele, gott folk.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att i stället gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

20 kommentarer

  1. ”Nu mår jag mycket bättre” sjunger även Eldeman när han får spela BAO varje lördag.

    Comment by Patrik — 2012 06 09 13:23 #

  2. Till Patrik: Jag tycker i och för sig att Björn och Benny och de artister de arbetar med gör hörvärd musik – det är inte det – men Anders Eldeman upprepar sig lite för ofta.

    Comment by Enn Kokk — 2012 06 09 13:55 #

  3. Jomenvisst har Elephant song förekommit flera gånger, ganska nyligen oxå vill jag påstå. Och spelas inte den, så får vi höra Baby Elephant Walk istället – när svaret ska vara elefant. Det är kanske ett utmärkt korsordsord, helt enkelt. :)

    Comment by Maggan — 2012 06 09 15:17 #

  4. Jag tycker ni är lite gnällspikar! Betänk att han gör ett melodikryss varje vecka hela året och har nu hållit på ett antal år.

    Comment by Ingbrit Gunnarsson — 2012 06 09 15:56 #

  5. Till Ingbrit Gunnarsson: Anders Eldeman är i många avseenden en bra melodikrysskonstruktör – jag vill verkligen inte ha bort honom. Men det finns ett upprepningselement hos honom; eftersom jag varje vecka skriver om krysset här på bloggen, kan jag genom att använda sökfunktionen se, att inte bara samma artister utan också samma låtar då och då återkommer. Och det finns ju nästan hur mycket musik som helst som man skulle kunna använda i stället.

    Comment by Enn Kokk — 2012 06 09 16:43 #

  6. Jag slog också upp
    ”Make You Feel My Love” på Google och fick svaret Adele! Det passade ju inte in, men Adele kom med senare i krysset. Tack för underhållande kommentarer och ha en trevlig helg!

    Comment by Hans W — 2012 06 09 18:21 #

  7. Ständigt dessa eurovision- och Idol-låtar.
    Jag har förut föreslagit Eldeman/SR att som omväxling köra något av kryssen från annu dazumal, säg från 60-talet, för att för en gångs skull slippa ovanstående och dessutom få ett perspektiv på hur innehållat har förändrats.
    Inte ens en kommentar till min vädjan fick jag till svar.
    Det skulle väl inte passa in i konceptet med den ständiga jakten på yngre publik…

    Comment by Gunnar Bergquist — 2012 06 09 19:06 #

  8. Till Gunnar Bergquist: Problemet med den där strategin är att de där yngre man vill nå ändå inte kan lösa krysset, eftersom de inte känner till Karl Gerhard eller Stig Olin.

    Mitt och ditt problem med att inte känna till Idol-låtar och -artister är mer en tidsfråga: När den normala selektionsprocessen har vaskat bort skiten, återstår ett antal artister som inte är wannebes eller epigoner och som fastnar också i öronen på brett musikintresserade människor av vår typ. En bra programledare för Melodikrysset borde kunna vaska fram de där guldkornen redan i dag.

    Comment by Enn Kokk — 2012 06 09 22:02 #

  9. Till Hans W: Jag gjorde samma sak!

    Comment by Enn Kokk — 2012 06 09 22:06 #

  10. Ett problem med vaskandet är ju att det behövs så mycket nytt, både i artist- och -låtväg, för att fylla alla program/CD/Musikutbudskanaler att man inte ”har råd” att ta bort de sämre försöken.
    Samtidigt kan man ana att Eldeman under konstruktionen av ett nytt kryss googlar för att finna ngn artist som heter något som passar i det kryss han håller på att konstruera, till exempel Lignell, och därvid bortser ifrån ”svarets” status. (Det hade ju passat med Lagrell, i dessa fotbollstider..).
    För övrigt fick jag oxo googlat fram Adele, som ni, och talade med min fru om hennes kvaliteter (HON är bra!), innan hon kom ”på riktigt”…

    Comment by Gunnar Bergquist — 2012 06 10 15:16 #

  11. Hans W / Enn Kokk: Make you feel my love är ju en gammal vacker Bob Dylanlåt, som det gjorts covers till höger och vänster på, så det är inte så konstigt att det kom upp ett antal alternativ :-)

    Comment by Anna — 2012 06 14 9:11 #

  12. Vet inte ålder på herr Kokk, men uppenbarligen har gubbåldern nåtts för länge sedan. Med kommentarena om Idol kan man konstatera att Kokk månne har blivit FÖR gammal för dagens Melodikryss. Att Melodkrysset inte bara är till för hans skull borde han ha förstått för länge sedan. Att direkt googla när man inte kan är fusk. istället borde kanske Kokk avvakta lite och se vilka bokstäver som uppkommer efter hand. Kokk är ju även en hängiven vanlig korsordslösare och borde veta om denna logik.

    Mats Larsson

    Comment by Mats Larsson — 2012 06 14 9:40 #

  13. Till Anna: Jag vet – jag övervägde faktsikt att själv skriva att det var en dylanlåt.

    Comment by Enn Kokk — 2012 06 14 18:51 #

  14. Till Mats Larsson: Jag är inte bara gammal utan också musikälskare med ett mycket brett musikintresse, vilket väl både mina kommentarer till konserter med seriös och klassisk musik och alla skivrecensioner – se Kulturspegeln, Musik – vittnar om. I motsats till många andra av min sort sorterar jag inte heller bort schlager och annan populärmusik, men jag ställer kvalitetskrav även där.

    Comment by Enn Kokk — 2012 06 14 18:58 #

  15. Avseende Mats Larsson:
    Bra svar till en tyken och märklig kommentar, Enn.
    En kvalificerad gissning är att det är bara en liten bråkdel av de trogna Melodikrysslösarna som ser Idol o andra dylika program.

    Comment by Gunnar Bergquist — 2012 06 14 23:27 #

  16. Till Enn och Gunnar: Ja, ordvalet var inte direkt valt med omsorg i mitt förra inlägg. Ber om ursäkt för det. Bakgrunden var att jag läste en artikel av Enn från augusti 2011. Där får jag som korsordskonstruktör i Kryss & Quiz en rejäl skopa ovett över mig. Denna totala sågning av mitt idoga försök att ta över Svåra Krysset efter Anna Hagberg gjorde mig både ledsen och förbannad.
    Inlägget var ett misslyckat försök på att ge tillbaka.
    Nu är saken den också att jag via ett mail blivit fråntagen mina uppdrag i Kryss & Quiz. Ett synnerligen märkligt sätt att bli entletigad på. Som frilansare hos Bulls Press AB har du inga som helst rättigheter.

    Halva min inkomst försvann i ett huj. Som tur är har jag kvar min tjänst som fritidspedagog i Göteborgs stad.

    Till Enn: Om du fortfarande löser hela Kryss & quiz inklusive Svåra krysset, kan du ge lite feedback om det fortfarande är bedrövligt utfört eller kanske något bättre?

    Har förresten en idé om hur man kan komma ifrån Eldemans repriserande av låtar. Kontakta mig så gör jag ett musikkryss efter önskemål.

    Mats Larsson

    Mats Larsson

    Comment by Mats Larsson — 2012 06 15 12:19 #

  17. Till Mats Larsson: Jo, jag löser fortfarande hela Kryss & Quiz inklusive Svåra krysset. Om det senare kan jag säga att du efter någon tid modifierade ditt sätt att konstruera det – jag behöver inte upprepa min dåvarande kritik – till vad det nu länge har varit: ett fortfarande inte enkelt (vilket ett svårt kryss ju heller inte ska vara) men för en van korsordslösare ändå lösbart kryss. Det jag uppskattar i denna förändring är framför allt att du inte längre söker svar på frågor om floder i Afrika eller Sydamerika, som ingen med normal hygglig allmänbildning ens har hört talas om – jag har valt exemplet, eftersom jag under mina pojkår som frimärkssamlare skaffade mig geografiska kunskaper som få kunde slå. Numera löser jag dina svåra kryss med ett minimalt behov av att googla; ofta klarar jag det rätt igenom med hjälp av egna kunskaper och associationsförmåga.

    Själv går jag inte någons ärenden när jag då och då risar respektive rosar kysskonstruktörer och deras skapelser. Jag känner till exempel ingen av konstruktörerna. Det jag skriver utgår således från en road (och ibland besviken) krysslösares perspektiv.

    Några av konstruktörerna har också hörts av på min blogg. Huruvida redaktionen för Kryss & Quiz tar intryck av vad jag skriver vet jag däremot inte. Inte heller vet jag varför de då och då byter konstruktörer. Själv skulle jag tro att till exempel antalet rätt ifyllda svar på de olika kryssen spelar en större roll än vad korsordslösare Kokk – som aldrig skickar in några svar – tycker. Men tar denna redaktion ändå några intryck av vad jag skriver, så vill jag gärna i egenskap av driven korsordslösare säga, att du har tagit till dig den kritik du fick efter dina första försök att göra Svåra krysset och att du numera gör ditt jobb som konstruktör på ett fullt tillfredsställande sätt.

    Comment by Enn Kokk — 2012 06 15 15:12 #

  18. Hej, Enn Kokk! Du undrade i ett tidigare blogginlägg om det var någon som korrekturläste Kryss & Quiz. Svaret är: ja.

    Undertecknad har haft det uppdraget sedan september 2009. Jag försöker hitta så många fel som möjligt, men 100,0-procentigt kan det nog aldrig bli så länge man har människor som korrekturläser – och konstruerar – korsorden. Det är kul att du engagerar dig i kryssbilagans innehåll, även om jag kan tycka att du någon gång kan vara lite väl hård i dina omdömen.

    Förutom mitt jobb som korrekturläsare (och översättare) sysslar jag mycket med Wikipedia. Bland annat är jag huvudsaklig upphovsman till artikeln ”korsord”. Du får gärna titta in och säga hur den kan bli bättre. Skriv på diskussionssidan eller kontakta mig (du hittar min användarsida via fliken ”Historik” – användaren ”Paracel63″, det är jag :-) ).

    Kryssande hälsningar/Per

    Comment by Per A.J. Andersson — 2012 12 07 19:02 #

  19. Förtydligande till ovanstående… Det är verkligen kul att någon utomstående bryr sig om att skärskåda och bedöma korsord. Vi som jobbar inom branschen är annars en anonym kår som ibland inte ens får vårt namn med i tidningen. År 2012 startades föreningen Sveriges Korsordsmakare, som ett sätt att höja medvetenheten i branschen. Och i Wikipedia-artikeln ovan har jag försökt bena ut de olika korsordstyperna. Jag är inte helt säker på att jag lyckats, och bidrag från fliitiga korsordsläsare tas tacksamt emot. :-) Mvh/Per

    Comment by Per A.J. Andersson — 2012 12 07 19:13 #

  20. Till Per A J Andersson: Det är inte min avsikt att vara alltför petig – i själva verket har jag hittat långt fler tveksmheter i korsord än jag har påtalat. Men uppenbara fel tycker jag man bör kunna påtala.

    Det jag vet om branschen säger mig också att arvoderingen ibland lockar till alltför snabba konstruktioner; det jag där själv inte har tagit upp är de många upprepningarna, särskilt märkbara när det gäller (åtminstone ursprungligen) fyndiga ledtrådar.

    För mig är korsordslösandet – även lösandet av Melodikrysset varje vecka – en roande hobby, inte en tävling. Jag skickar för egen del aldrig in några svar.

    Comment by Enn Kokk — 2012 12 07 21:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^