Meningen med livet

16 mars 2009 15:39 | Politik | 13 kommentarer

En gång i världen, när jag jobbade på det socialdemokratiska partihögkvarteret, hade jag bland annat ansvaret för dess ledningsgrupp: Jag skrev protokollen men samlade också ihop ärenden att ta upp på dagordningen. I det senare syftet gick jag runt bland avdelningscheferna och frågade om de hade något de ville ta upp.

Vid ett sådant tillfälle försökte jag få något ämne att avhandla från chefen för internationella avdelningen, Gunnar Stenarv.

Gunnar tänkte efter, suckade och sa sen ”Meningen med livet”.

Det förde jag upp på dagordningen med Gunnar Stenarv som föredragande.

På förslag från ordföranden, Bo Toresson, bordlades detta ärende sedan vid ledningsgruppens sammanträde, och så vitt jag vet är frågan fortfarande bordlagd.

13 kommentarer

 1. Kan det finnas skäl att försöka få upp den frågan på dagordningen igen månne :)

  Går det att skriva en motion på en sådan fråga?

  Comment by helena viita — 2009 03 16 19:06 #

 2. Till Helena Viita: Jag har ju numera inget inflytande över vare sig ledningsgruppen eller kongresserna. Men jag tycker att frågan kräver ett svar.

  Comment by Enn Kokk — 2009 03 16 20:18 #

 3. Meningen med livet är barn och barnbarn.För dina fina barnbarns skull gå gärna in och läs och stöd Hans-Åke Scherps och Mats Ekholms upprop ”Lagstadga barns rätt att utvecklas med lust i trygghet” http://sites.google.com/site/barnuppropet/
  Skicka gärna länken vidare. Tack för en fin blogg!

  Comment by Ulla Ekenberg — 2009 03 16 21:23 #

 4. Synd att inte frågan någon gång hamnade på (S)-kongressens agenda. Jag är övertygad om att det kluriga redaktionsutskottet säkert hade kommit på en väl fungerande kompromiss som hade enat partiet och tagit borgarna på sängen. Å andra sidan är jag ganska säker på att de otacksamma väljarna struntar i vad det finns för mening med livet. Existentiella frågor väger tyvärr lätt gentemot plånboksfrågorna.

  Comment by Lennart J — 2009 03 16 21:25 #

 5. Frågan kräver definitivt ett svar.
  Lennart J:
  Det kommer väl fler s-kongresser :)

  Comment by helena viita — 2009 03 16 21:26 #

 6. Jag tycker att det är tråkigt att det inte finns fler som du i partiet, Enn. Mitt missnöje och oerhört starka ogillande av partiets auktoritära kultur, maktfullkomliga arrogans, tristess, idiotnivå i EU-debatten och tristess skulle förmodligen inte vara lika starkt om det fanns färre mähän och fler intressanta personer i partiet.

  Comment by Edvin, SAP i Malmö — 2009 03 17 0:33 #

 7. Till Edvin, SAP i Malmö, efter ha läst din dystopi blev jag intresserad att ta del av din hemsida, men den fanns inte??? De drag du tillskriver partiet är nog mindre nu än i det förflutna. Det finns många som har starka minnen från 60-talet oich 70-talets partiklimat och syn på ”avvikare”. Problemet är nog bara att när medlemsbasen minskar och de aktiva blir färre ( det gäller alla partier möjligen med undantag för mp) så får centrala personer och anställda i partiapparaten större spelrum. Fast i Mona Sahlins fall tycks hon som partiordförande ha en osedvanligt starkt bevakning (tänk på den snabba reträtten vad gäller presentationen av mp-s- koalitionen)
  Å andra sidan: med färre medlemmar är det desto lättare att ta sig fram till förtroendeposter och bilda allianser med likasinnade.. den generella lagen borde väl också gälla i Malmö? Ska Sahlin kritiseras så bör det vara i frågor där hon själv haft ett avgörande inflytande på ställningstagandet. Som vid de tillfällen hon som enskilt statsråd tagit initativ som ur ett (s)-persperktiv är ideologiskt diskutabla.
  Som en gång stopplagen mot strejker och initiativet till en särlagstiftning vad gäller möjligheten att beröva medborgarskapet för utlandsfödda, en tanke som nu majoren Björklund verkar ha nappat på. Man säger att medborgarskapsfrågan bara berör några få, men det allvarliga är att man öppnar upp för en helt ny typ av särlagstiftning som SD och andra kan haka på i ett allvarligt politiskt läge. Förhoppningvis är dock inte (s)-ledningen nu med på fp- vagnen, trots Mona Sahlins utredningsinitativ i det förflutna.

  Comment by Anders Thunberg — 2009 03 17 10:49 #

 8. Och vill man fortsätta att leva i nyfikenhet får man väl leva med svaret, ”42”, och leta efter vad som var den ursprungliga frågan.

  Vill ni veta något om karlar så rekommenderar jag de norske författaren Per Pettersons ”Ut och stjäla hästar.”, 36 kronor i pocket från bokus.com du får medmera-poäng. Petterson når både upp till och överträffar Ken Keseys manskildring i ”Sometimes a great notion”.

  När väl det är gjort så återstår bara resten, kvinnorna.

  Comment by Anders E Nilsson — 2009 03 17 14:25 #

 9. fö så placerar tydligen WordPress´ spamfilter mig i sophinken om jag använder mitt vanliga namn, Anders Nilsson, och min vanligs webadress http://my.opera.com/ekehog/blog/ därav nyordningen fråpn min sida

  Comment by Anders E Nilsson — 2009 03 17 14:28 #

 10. Till helene vita: Härligt att ser framåt! För mig stod tiden alldeles stilla och jag glömde alla kongresser som ligger framför oss. Skall du eller jag ta initiativ till en motion eller skall vi göra en gemensam aktion. Kanske trots allt säkrast att vi var för sig förankrar frågan hos våra arbetarkommuner eller åtminstone hos någon i styrelsen. Jag fruktar dock att frågan är så känslig och explosiv att den kan leda till stor splittring i leden innan partistyrelsen och kongressen har hunnit stakat ut den korrekta linjen för oss och våra partivänner.

  Comment by Lennart J — 2009 03 18 0:52 #

 11. Lennart J:

  Jo, jag tror liksom du att det här kan vara explosivt.

  Det kan nog vara bra att gå lite försiktigt fram här.

  Men vi kan kanske ta det i våra respektive arbetarkommuner.

  Viktigt är också att komma ihåg att det finns en stark genusaspekt i frågan om meningen med livet.

  Jag ska testa den på kvinnodistriktet; och kolla av vad oppositionen i jämställdhetskommittén tycker.

  Helena

  Comment by helena viita — 2009 03 22 0:11 #

 12. Lennart J:

  Nog måste det väl ändå vara någon som åtminstone berört frågan i de 400 000 rådslag som hållits.

  Nog borde det väl gå att få en återkoppling även om det skulle vara så att en majoritet tycker att frågan är oväsentlig..

  Comment by helena viita — 2009 03 22 0:16 #

 13. Det här var bland det intressantaste som hänt mig i min ökenvandring i och utanför SAP. När jag tryckte för att få fram kommentarer till meningen med livet meddelade datorn att den inte kunde hitta servern för enn.kokk. Hade jag stavat rätt, osv? Nätoperatörerna vill alltid få en att känna sig som idiot. Hur som helst hittade jag tillbaka till slut men fann inget som var bättre än Barbro Lindgrens underbara bok Vems lilla mössa flyger? Där får man heller inget svar på farbrornallens eviga fråga VMLF? Detta betyder Vad Lever Man För? Det bästa svaret är kanske: Där står uppgift mot uppgift. Min kusin Henrik Janbell, som jag var och lyssnade på på Armémuseum i går, vet i alla fall varför han lever. 1973 satt han på Nationalstadion i Santiago de Chile, förhördes våldsamt av kuppmilitärer och hotades med avrättning. Då kom en högre officer in, grep tag i honom och sa: Han är min. Sedan förde han iväg min kusin till Sveriges ambassadör Harald Edelstam som stod och väntade med en bil och körde ut honom och Clas Croner från stadion och satte dem på ett plan till Sverige. Därefter har Henrik genomgått två by-pass-operationer. Han vet alltså mycket väl varför han lever, men om han vet vad meningen med livet är kan man nog tvivla på. Men har man sett döden i vitögat så många gånger kanske den frågeställningen inte är så relevant.
  För övrigt låter signaturen Edvin, SAP, Malmö bekant.
  Hälsningar Hans O

  Comment by Hans O — 2009 03 23 10:42 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^