Rent, utan att bli ett rent helvete

31 maj 2012 13:45 | Politik, Trädgård, Ur dagboken | 20 kommentarer

Ålder och vacklande krafter på grund av hjärtproblem hos både mig och Birgitta har gjort att vi helt enkelt inte orkar med allt det där vi gjorde själva, också under våra mest jobbintensiva år, dessutom med små barn i dagis- och skolåldrarna.

Jag tycker fortfarande att rutavdraget är felkonstruerat, men det är det som står till buds för två 75-åringar, som ogärna vill sälja det älskade sommarhuset med jättestor trädgård, vilka båda fordrar fysiska insatser som ingendera av dem längre orkar med. Alltså lejer vi hjälp med det tyngsta trädgårdsarbetet: grävning av land, gräsklippning (vår kuperade tomt med träd och buskar är på drygt 2.000 kvadratmeter) och liknande – just nu har Birgitta fått hjälp med att rensa och luckra sin stora kryddgård.

Och i morse kom en städpatrull, fyra kvinnor från Tierp – det handlar om ett litet familjeföretag i städbranschen. Tre av dem har varit här förr, så de vet vad som ska göras, och det går undan och blir fint och rent. Alla fönstren är putsade, golven torkade, möblerna dammtorkade, mattorna har varit ute på vädring.

Det här betyder naturligtvis inte att vi har slutat att göra saker själva. Vi går till Konsum och handlar och vi lagar mat och diskar, och Eva-Lotta från Eds trädgård i Östhammar var här här om dagen med en massa plantor som Birgitta hade beställt per telefon, så de senaste dagarna har hon – Birgitta alltså – steg för steg, i den takt hon orkar, planterat de här växterna runt om i trädgården.

Men den här inhyrda hjälpen med det allra tyngsta i trädgården och i huset gör, att vi ännu några år kan fortsätta att njuta av att under sommarhalvåret bo i den lustgård vi med vår egen möda och svett skapade under de år då vi fortfarande var unga och starka.

20 kommentarer

 1. Till Enn Kokk: Det finns skäl att kommentera ditt blogginlägg, men jag avstår för tillfället.

  Comment by Bengt Eliasson — 2012 06 01 23:07 #

 2. Förstår dig och Birgitta väl. De sista åren Anita och jag kunde ha Hedvigsberg köpte vi gräsklippning ( 4000 kvadratmeter) snickeriarbeten och målning. Nu har vi börjat pröva att köpa städning och fönsterputs i stadslägenheten. Var rädda om er – vi är alla fyra över 70 och kan med ålderns rätt ta det lite lugnare/arne

  Comment by arne engkvist — 2012 06 02 11:27 #

 3. Det gläder en jämnårig mycket att ni hittat ett modus vivendi som gör att ni kan bo kvar i det paradis ni byggt upp genom hårt arbete under åren. Nu vill jag egentligen inte börja en politisk diskussion här men bara nämna att min hustru -sedan 52 år- och jag numera kan utnyttja RUT och att det inneburit en enorm lättnad och skillnad för oss. Det är väl kanske det enda vi kan tacka alliansregeringen för och på samhällsnivå motvägs det förmodligen av tokprivatiseringar, försäkringskrångel och annat. Men vi skulle bli mycket ledsna om en ny regering avskaffade avdraget. Mikroegoistiskt naturligtvis.

  Hur som helst, ha en riktigt skön sommar i Öregrund. Hoppas att vädret spelar med.

  Comment by Bengt O. Karlsson — 2012 06 02 14:14 #

 4. Till Bengt O Karlsson: RUT borde nog aldrig ha gjorts så brett tillgänglig som nu är fallet, men för pensionärer med allt fler krämpor och allt mindre ork innebär systemet en lättnad. Och det bästa med den här formen av stöd är att man själv avgör vad det är man behöver hjälp med. Om målgruppen snävades in, kunde man kanske göra ett basutbud av tjänster ännu billigare, så att fler kan utnyttja de här tjänsterna – men det är då viktigt att behålla även något dyrare tilläggstjänster, så att till exempel gamla och svaga personer inte behöver sälja ett älskat sommarhus bara för att trädgården på grund av någon norm anses vara ”alltför stor”.

  Comment by Enn Kokk — 2012 06 02 14:45 #

 5. När skall man kommentera detta inlägg? På vintern, så man inte förstör den sköna sommarstämningen?! Ni behöver inte använda er av RUT: det är inget tvång att låta undersköterskorna och butiksbiträden betala för välavlönades städning och trädgårdsarbeten via sina skatter. De lågavlönade har inte råd att utnyttja tjänsterna själva.
  Man behöver inte utnyttja RUT bara för att det finns fick jag själv också erfara för ett tag sedan, när jag anlitade en yrkesman hemma och han frågade, om jag ville utnyttja ROT-avdraget, eller ”har du redan använt årets avdragsmöjlighet?”. Men det är bara helt fel att utnyttja, om man har råd att betala hela arbetskostnaden själv!!I framtiden skulle ensamstående och fattigpensionärer, förtidspensionärer och andra ekonomiskt svaga grupper kunna vara berättigade till skattesubventionerade tjänster hemma. Resten av allas skattepengar skulle gå till att förstärka den offentliga sektorn bla hemtjänsten, skolan,vården etc och utveckla seniortjänster, som räcker billigt så man slipper fallolyckor i seniorernas hem i tusental varje år!
  Man kan också utveckla vården med enkla uppföljningstjänster för tex. blodtrycksmätning och medicingenomgångar för att undvika felmedicineringar, som kostar liv, lidande och enorma pengar samhället årligen. Nu har inte vården tid eller resurser till uppföljning, rehabilitering för att offentligas medel är så nedskurna dels beroende på alla skattesubventioner i form av RUT och ROT samt jobbskatteavdragen, som mest gynnar samma målgrupper med höga inkomster.
  Det känns ibland, att man ska låta sakerna gå fort förbi och glömma/ inte bry sig om vad som sägs alls?! Men RUT och ROT och sk. jobbskatteavdragen,skänkning av restaurangmomsen likaså, är borgerlighetens gåva åt sig själv och skall så betraktas, bedömas och evalueras. Alla gör ju enligt sin moral och principer, det finns möjligheter till vida tolkningar av det mesta. Detta är bara min syn och min tolkning.Alla blir vi gamla och sjuka/svaga och flertalet av oss kommer att behöva offentligt finansierade tjänster då också;allas skattepengar skall förstärka den offentliga sektorn och gynna oss alla! Det lär bli anledningar till att återkomma till detta älskvärda ämne;)

  Comment by Tar O´ger — 2012 06 02 17:48 #

 6. Ledsen Enn Kokk, måste hålla med Tar O Ger till punkt och pricka: din argumentering håller inte, den läcker som ett såll. Är man emot Rut-avdraget (pigavdraget som sossarna sa för ett par år sen) som du antyder att du är av ideologiska skäl, så behöver man faktiskt inte utnyttja det, det är ju inget man bara får utan man måste ansöka om det aktivt. Man kan låta bli att säka och utnyttja det om man är emot det. Ingen tvingar på en de här skattepengarna. Ni har ju båda varit högavlönade och har så vitt jag förstår som pensionärer också långt bätte ekonomi än de flesta i aktiv ålder. Varför ska lågavlönade skattebetalare bekosta andras gräsklippning därför att den som har god ekonomi och råd att betala själv har en mycket stor tomt på sitt lantställe? Ungefär så där som du argumenterar brukar det låta när någon ensam dam, dock knappast socialdemokrat, i ett jättehus med strandtomt i skärgården klagar över att hennes skatt blir så hög på grund av det fina läget. Ska stackars hon inte ha rätt att bo kvar bara därför att hennes älskade hus på flera hundra kvadrat och värt många miljoner anses vara alltför stort och fint beläget enligt någon norm?

  Comment by Argus — 2012 06 02 18:55 #

 7. Tar O´Ger (hej, förresten saknar dina inspirerande tankar på min blogg!), Argus – och nu sällar mig till dem. Jag vill belysa det från mitt perspektiv.

  Jag tar nämligen av och till den här dialogen – är det moraliskt rätt att utnyttja en regel som man är emot? – med min högavlönade son, tillika högavlönade fru. De hör till samhällets ”framgångsrika”, med jättevilla på landet och övernattningsetta på Östermalm.

  Det övergår mitt förstånd varför vi andra ska vara med och betala deras städhjälp? Om de anser att det är ett bra sätt att leva på, ok, men betala ur egen ficka och betala Rut med en mycket anständig lön! Hon lär ska vara utsliten före femtio, som hon flänger mellan sina ”kunder”.

  Min son svarar att ”finns det en regel så kan han inte se att han gör något omoraliskt om han utnyttjar den även om han i princip tycker att regeln är felaktig”.

  Hans mor tänker: Vad gjorde jag för fel?

  Sorry, Enn Kock, jag kanske själv står inför samma dilemma som du förr än jag anar – man blir inte yngre och även min tomt är STOR – och just därför berörde det mig när du skrev om hur ni med benäget bistånd av andra kan leva kvar i ert paradis. Men mitt rättspatos säger mig att du och jag har råd att betala själva, precis som min son.

  Comment by anita — 2012 06 02 19:31 #

 8. Oavsett just mina och min hustrus ekonomiska förutsättningar att klara de här kostnaderna själva: Som rimligen alla inser, finns det fullt upp av människor som, om den här subventionen inte fanns, på grund av avtagande kroppskrafter skulle vara tvungna att sälja till exempel sitt älskade sommarställe, ibland guldkanten i deras tillvaro.

  Jag försvarar, som har framgått av tidigare inlägg, inte RUT-avdragets konstruktion, framför allt inte att det omfattar i princip alla. Men någon form av generellt system för att göra det möjligt för de äldre, som ännu inte behöver institutionsvård, att leva kvar med sitt livs boendemiljö bibehållen borde ett anständigt samhälle också tillhandahålla.

  Comment by Enn Kokk — 2012 06 02 21:05 #

 9. Det är ju litet korsbefruktningar här! Du Enn håller ju som vanligt fina brandtal för allas rätt till sitt stora( för stora, för ambitiösa?!)paradis på ålderns höst, med samhällelig subventionering? till välbeställda pensionärer? för att undvika intitutionsvård i förtid?! Jag har alltid gillat din passionerade allvarsamma bildade stil, men vi hyllar nog alla ungdomens kraft, skönhet och styrka som du skriver så äkta här i inlägget! Men alla måste få enligt behovet ekonomiskt och annat stöd från samhället, och välbeställda är inte behövande av sådant stöd. Du Enn kan säkert formulera mycket bättre än jag alla högprioriterade luckor i välfärden just nu, som kommer före elitens subventionsbehov, för att ni och väldigt många utnyttjare av bidragen har råd själva, utan att gå in på era avundsvärda inkomster efter era välgjorda insatser för det svenska samhället!! Det här handlar om principer djupare än så, och jag hoppas att du Enn inte bär på agg efter den här debatten mot någon av oss/mig! Med ärlighet, kärlek, respekt och ödmjukhet brukar man komma långt, så med allt det högst uppe: intressant tråd;)

  Comment by Tar O´Ger — 2012 06 02 22:11 #

 10. Det vore mig främmande att bli förorättad av diskussionen. Vad jag försöker säga är att 1) pensionärer, framför allt sådana med avtagande krafter, har behov av ett system för att möta deras behov av extra service och att 2) detta är mycket mer angeläget att tillgodose än att – som nu – generellt subventionera vissa typer av så kallade hushållsnära tjänster.

  Märk också att det nuvarande RUT-systemet – som jag alltså egentligen inte försvarar rent tekniskt – har ett tak för årlig maximal förbrukning.

  Det som är bra med det här systemet är flexibiliteten: Det är du själv, ingen byråkrat, som bestämmer vad just du behöver ha hjälp med.

  Comment by Enn Kokk — 2012 06 02 23:22 #

 11. Jag är ledsen att jag råkade dra igång denna diskussion. Önskar alla deltagande en skön sommar med eller utan hushållsnära tjänster.

  Comment by Bengt O. Karlsson — 2012 06 03 8:52 #

 12. Varför inte köpa dessa tjänster UTAN subvention? Det är ingen som tvingar er till att ta RUT-avdrag. Dubbelmoralen är 100 %.

  Comment by Bo Grahn — 2012 06 03 21:04 #

 13. Vi har – oavsett somligas föreställningar och insinuationer – heller inte obegränsade ekonomiska resurser, däremot alltså ålders- och hjärtrelaterade problem, vilket jag har skrivit om flera gånger. Om till exempel Bo Grahns tycker att vi i så fall hellre borde sälja vårt sommarställe, så skriv det rent ut!

  Comment by Enn Kokk — 2012 06 03 22:14 #

 14. Om man pga ålder och/eller sjukdom tex inte klarar av att sköta om ett sommarställe så
  får man väl sälja eller ge bort det till ev barn.
  Det är väl min grundinställning som även gäller mig själv.

  Hur ni skall göra i ert fall kan ni väl bara själva avgöra.

  Comment by Bo Grahn — 2012 06 04 15:24 #

 15. Till Bo Grahn: Eller så kan man ha en mer generös inställning.

  Comment by Enn Kokk — 2012 06 04 16:43 #

 16. Sälja eller ge bort, när man vill ha stället kvar och har pengar och lust att leja folk, som tar hand om det tyngsta åt en!? Det har väl ändå hanlat om att utnyttja skattepengar, när man har bra inkomster själv! Många skulle gärna anlita folk och utnyttja RUT och ROT, men har inte råd eller bor i en hyresrätt. De som har råd tycker om denna vit reform i stället för svarta pengar till den baltiska barnflickan/au pairen. Man kan känna sig litet ärlig och schysst som omväxling! Men medelinkomst och låginkomst räcker inte till sådana lyxtjänster. Det är väl det vi har pratat om?! Av principiella, röda, moraliska skäl kan man tacka nej till RUT/ROT om man har råd att vara principiell! Och många pensionärer har inte råd med vitt anlitade hantverkare och trädgårdskötare och panchisarna måste ju någongång de också få känna sig som vanliga rättskaffens folk utan bidragsberoende och få använda subventionerade tjänster. Ingen tror att ni blir tvungna att sälja sommarstället av ekonomiska skäl, när dessa subventioner begränsas till dem, som är i behov av dem! Vad är det för olja du häller på vågorna Bo? Det kan bli långvarigt och komplicerat saneringsarbete efter sådana utsläpp, om det vill sig illa!

  Comment by Tar O´Ger — 2012 06 04 16:49 #

 17. 1. Jag tycker inte att vi skall använda skattepengar så att människor skall kunna behålla sitt sommarställe.

  2. Jag tycker att om man är pricipiellt emot RUT eller annan subventionering så avstår man och betalar fullt pris eller avstår.

  Det gör jag.
  Jag ville anlita målare för att renovera min lgh utan RUT men ingen var intresserad. Jag målade själv istället.

  Comment by Bo Grahn — 2012 06 04 17:12 #

 18. Men det finns faktiskt också andra ingångar till det här. Min hustru och jag har alltid betalat rejält med skatt utan att försöka hitta kryphål och hon har – i motsats till en del andra – avstått från dubbla pensioner. När vi under en kort period hade en barnsköterska anställd – vi fick ingen plats via kommunen – betalade vi henne enligt Kommunals avtal och gick själva back. Vi hör till dem som aldrig har köpt hantverkstjänster svart utan betalat allt till sitt rätta pris.

  Förr eller senare kommer vi att vara tvungna att överlåta det sommarställe vi har skapat med egna pengar och framför allt egen svett och möda till våra barn – men är det verkligen orimligt att vi, genom att också vi får ett visst stöd – märk att vi samtidigt fortfarande betalar en hel del själva – under ytterligare några år får möjlighet att under sommarhalvåret bo kvar på det ställe som är vårt och våra barns sommarland? Hur det här stödet ska utformas är jag beredd att diskutera; jag har ju redan tidigare deklarerat att jag tycker att RUT i flera avseenden är felkonstruerat, bland annat kan utnyttjas av människor i sina bästa år. Men jag har inte heller dåligt samvete för att vi använder oss av det stödsystem som nu faktiskt finns.

  Jag är som tidigare i mitt liv socialist, men jag tror, för att låna ett uttryck från gamla Tjeckoslovakien, på en socialism med mänskligt ansikte.

  Comment by Enn Kokk — 2012 06 04 18:15 #

 19. Det är mänskligt att förhärliga sitt beteende, och mänskligt att utnyttja befintliga lagliga utgångspunkter. Det är mänskligt att vilja förena demokrati och socialism, tillåta fri debatt och avskaffa censur, låta fackföreningsrörelsen bli självständig från partiet, fria de sista politiska fångarna: en socialism med ett mänskligt ansikte, några månader på allas läppar i öst, 1968, före Sovjets inmarsch i Tjeckoslovakien 21.8.1968. Jag tänkte,att ni skulle slippa Googlandet!
  ”Homo sum, humani nil a me alienum puto” ur pjäsen ”Heautontimorumenos” passar ju alltid bra!

  Comment by Tar O´Ger — 2012 06 04 20:53 #

 20. Ja, jag tycker det är orimligt.
  Sen tycker jag fortfarande att ditt
  resonemang inte går ihop med din ideologi.
  ”en socialism med mänskligt ansikte”?
  Vi har ingen socialism nu 2012.
  Det är borgerligt styre.

  Du/ni gör givetvis som ni vill.
  Detta är ju en diskussion.
  Jag har inget emot er på något sätt
  rent personligt.

  Comment by Bo Grahn — 2012 06 05 12:18 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^