Eurovisionsschlagerkarusellen, första varvet

24 maj 2012 15:36 | Musik | 8 kommentarer

Jo, jag hann se den första semifinalen i Eurovision Song Contest också.

Mycket är som vanligt slentrianmässigt och likgiltigt, somligt – till exempel Lettlands bidrag – så pinsamt dåligt att man kommer att minnas det av den anledningen.

Själv tyckte jag att det ryska bidraget, ”Party for Everybody”, med Buranovskije babuskij skilde ut sig genom att vara enastående bra. Och jag tyckte att det var glädjande att ett par bidrag med folkmusikelement, Greklands ”Aphrodisiac” med Eleftheria Eleftheriou och även Rumäniens ”Zaleilah” med Mandinga, gick vidare i tävlingen.

8 kommentarer

 1. Jag håller helt med dig! Har du hunnit notera, att Rysslands bidrag sjungs på udmurtiska( tidigare votjakiska),som i sin tur pratas av bara ca 0,5 miljoner udmurter i den lilla delrepubliken Udmurtien, belägen mellan Volga och Uralbergen( inte ens en tiondedel av Sveriges yta; 1.5 miljoner invånare).Det betyder ju att ca. 141.5 miljoner ryssar inte förstår sig på språket!? Heja på minoriteter och deras språk; gummorna har redan ornat en ny kyrka till hemstaden(=fått löfte om)!

  Comment by Tar O´ger — 2012 05 24 16:30 #

 2. Till Tar O’ger: Jo, jag vet en del om det här – men det var inte av språkliga skäl jag fastande för dem.

  Jag har, och har många gånger återvänt till en bok av min estniske landsman Valev Uibopuu, ”Finnougrierna och deras språk”, publicerad här i Sverige.

  Av den och annat material på området kan man inhämta att udmurtiska, som talas i Udmurt eller Udmurtien, är en gren av de permiska språken, i sin tur en gren av de finsk-ugriska språken, till vilka estniska, finska, samiska och ungerska hör plus ett antal språk som talas i området väster om Uralbergen ända upp till ishavsområdet, dessutom av ett par mindre grupper öster om Uralbergen. Det finns en teori, omfattad av bland andra Uibopuu, att prototypen till alla finsk-ugriska språk har talats just någonstans mellan volgakröken och Uralbergen och därifrån förgrenats norrut, nordvästut, österut över bergen, söderut och, från ett ställe öster om Uralbergen, genom en lång folkvandring ända till Ungern.

  Senare har rysktalande människor trängt in i stora delar av de här områdena och på många håll blivit majoritet.

  Comment by Enn Kokk — 2012 05 24 18:01 #

 3. För egen del har tävlingen en otrevlig bismak där regimen i Azerbaijan utnyttjar tävlingen för sina politiska syften. Smaklöst mycket pengar har satsats på eventet medan den stora delen av befolkningen förtrycks bl.a. med hjälp av Teliaägda bolag och har det allmänt vedervärdigt.

  När det gäller själva bidragen håller jag med ovan om att Rysslands bidrag tillhör de bättre. P.g.a. sin orginalitet vore det en värdig vinnare.

  Comment by Leif Andersson — 2012 05 24 20:06 #

 4. Man lär sig nästan alltid någonting nytt här, vilket är väldigt stimulerande! Men jag måste fråga om en sak. Jag hade lärt mig, och antecknat, att permiska språk är en språkgrupp inom de finsk-ugriska språken som i sin tur tillhör de uraliska språken(= finsk/finno-ugriska och samojediska språk). Har jag antecknat rätt?!
  Jag visste ju att du är ett levande lexikon så därför frågade jag, om du hade hunnit notera/ tänkt på!!;)

  Comment by Tar O´ger — 2012 05 24 20:17 #

 5. Till Tar O’Ger: Jo, du har alldeles rätt – det finns en övergrupp uraliska språk, som omfattar också de mycket mindre besläktade samojediska språken.

  Jag kan, om du nu är intresserad, tipsa dig om att jag har skrivit en text, Finnougrierna och deras språk, som du kan hitta ovan under Kulturspegeln, Politik (det senare lite oegentligt – men det finns naturligtvis politiska aspekter även på det här).

  Comment by Enn Kokk — 2012 05 24 20:30 #

 6. Till Leif Andersson: Det jag skrev var ju bara en kort notis om bidragen i den första deltävlingen, men självfallet finns det skäl att starkt kritisera de politiska förhållandena i Azerbadjzjan. Rapport i dag innehöll för övrigt ett långt inslag om detta.

  Comment by Enn Kokk — 2012 05 24 20:36 #

 7. Tack för tipset! Jag skall läsa och anteckna flera gånger, läste genom texten nu bara. Det finns ju en skattekista under Kulturspegeln av oanade propotioner!! Det var intressant, vad som stod där om Ungern också. Jag har en liten vurm för Ungern jag också, det har en stormakts-historia,hästar,pusta och allt möjligt fascinerande. Skall läsa mera noggrannt, nu bara tack!

  Comment by Tar O´ger — 2012 05 24 20:48 #

 8. Azerbadjzjan är bara ytterligare en av diktaturerna som regeringen har ordnat officiella exportresor (via Exportrådet) till

  Comment by Kerstin — 2012 05 25 19:09 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^