Melodikrysset nr 9 2009

28 februari 2009 11:55 | Media, Musik, Ur dagboken | 20 kommentarer

Dagens melodikryss innehöll några saker som var knepiga för mig.

Discomusik har till exempel aldrig varit något som jag har gillat, så den tyska discodrottningen Sandra World, hon med ”Maria Magdalena”, har jag aldrig hört. Hennes förnamn klarade jag på ledbokstäverna.

Jag hade också trassel med Annifrid Lyngstad-låten men kom fram till att det eftersökta ordet borde bli egen, och googling visade sedan att den av Anders Eldeman nämnde Benny Andersson har skrivit ”Min egen värld” åt henne. Men jag kan inte själv påminna mig den här låten. /”Min egen stad” heter låten, påpekar ett par läsare. Men egen är i alla fall rätt./

Bosson (som egentligen heter Staffan Olsson men har en far som heter Bo) deltog tydligen i Melodifestivalen 2004, men det har jag inget som helst minne av. Inte heller har jag tidigare hört hans ”You”.

Dagens andra melodifestivalfråga hade som svar Tommy Nilsson, som Eldeman spelar ganska ofta. Det vi hörde i dag, ”Jag tror på människan”, sjöng han i Melodifestivalen 2007.

Två utmärkta Lisor förekom i dagens melodikryss.

Lisa Nilsson sjöng ”Regn i Rio” och Lisa Miskovsky ”Lover, Be Careful” – tror jag; jag uppfattade inte riktigt titeln. /Jag uppfattade tydligen titeln fel. Miskovsky-låten heter ”Another Shape of My Heart” skriver en läsare./

Jag kan inte påstå att jag har hört mer av den betydligt mer säljande artisten Madonna än av de båda svenska Lisorna, men ”Like a Virgin” från 1984 har man ju inte undgått.

Evert Taube förekom dubbelt i dagens kryss. Dels hörde vi en estnisk version av hans ”Möte i monsunen” – kul för mig att få höra Taube på mitt modersmål. Dels hörde vi hans ”Den glade bagarn i San Remo”, och bagaren använder sig ju av deg.

Och apropå svalkande monsun: Mats Paulson – M P – skrev 1966 sin fina ”Visa vid vindens ängar”, den där vinden fladdrar till i en tyllgardin. Ack om det vore den årstiden!

Redan 1940 – mitt under beredskapen och andra världskriget – skrev Nils Perne (med signaturen Jokern) ”Min soldat”, som här skulle ge pluralen soldater. Ulla Billquists insjungning samma år blev en jättesuccé, och sedan fick den här sången en renässans med TV-serien ”Någonstans i Sverige” 1973.

Vi slutar redovisningen med två melodier som båda har klassikerkaraktär.

Jan Johanssons tolkning av ”Visa från Utanmyra” är ljuvlig svensk jazz i folkton.

Men det finns också musik från 1700-talet som lever. Ett exempel är ”Air” av Johann Sebastian Bach.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klika på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

20 kommentarer

 1. Anni-Frid-låten kände jag igen som Hep Stars-låten ”It’s nice to be back again”, men den svenska titeln kände jag inte till. Tror inte jag hört den. Inte så svårt att gissa på EGEN dock.

  För övrigt heter Miskovskys låt ”Another shape of my heart”. En tidigare version av låten hette ”Shape of my heart” och gjordes av amerikanska pojkbandet Backstreet Boys. Lisa var nämligen en av upphovsmännen till den och spelade in en egen version till sitt samlingsalbum.

  Comment by Björn — 2009 02 28 12:09 #

 2. Anni-Frid låten heter nog Min egen stad (”det här är min egen stad, det är hit jag hör, och jag hör på alla ljud, i en härlig kör..”)

  Comment by Liv — 2009 02 28 12:22 #

 3. ”Min egen stad” finns på en 7″-singel med Anni-Frid, den har ett eget bildfodral och båda bör ingå i varje ABBA-samling!
  Det stämmer oxo att Hep Stars gjort melodin med den engelska titel (text) som nämns ovan.
  Jag hade oxo stora problem med Bosson, svårt att googla på ”you”…Däremot hamnade jag på ett antal spektakulära bilder av Emma Andersson…

  Comment by Gunnar Bergquist — 2009 02 28 12:33 #

 4. Till Björn, Liv och Gunnar: Tack för hjälpen med rätt titlar. Jag hade ju rätt i fråga om själva kryssvaren, men det är alltid bäst att kunna redovisa alldeles rätt uppgifter.

  Comment by Enn Kokk — 2009 02 28 14:03 #

 5. Det är så kul att du skriver lite om varje svar. Det hade inte varit roligt att bara få reda på svaren utan att veta bakgrunden. Så även om jag själv löst krysset, så läser jag dina kommentarer.

  Comment by Lena Norrhede — 2009 02 28 14:54 #

 6. Hej Enn!
  Jag undrar om du har stavat Lisa Miskow(v)sky rätt? Jag tror att det skall vara w, men är inte säker. Kanske du vet.

  Comment by Sture Pettersson — 2009 02 28 15:12 #

 7. Till Lena Norrhede: Tack! Jag ser ingen som helst poäng i att bara stenkort redovisa de svar jag har kommit fram till, typ V1 = xxx. Vet jag något om artist eller låt eller bakgrund försöker jag dela med mig. Och omvänt: Jag låtsas inte veta allt. Som du väl har noterat, fanns det till exempel i dag några frågor som låg utanför min kunskapssfär – men då kan det ju i stället vara på sin plats att berätta hur man har knäckt en sådan fråga. Och märk väl: också jag kan ha fel, i dag visserligen inte om något frågesvar men i fråga om ett par låttitlar. Också jag lär mig något av läsarnas kommentarer.

  Comment by Enn Kokk — 2009 02 28 15:14 #

 8. Till Sture Pettersson: Nej, både på hennes hemsida och i Wikipedia heter hon Miskovsky.

  Comment by Enn Kokk — 2009 02 28 15:22 #

 9. Tack ska du ha! För övrigt tycker jag att du har ett trevligt upplägg på din sida.

  Comment by Sture Pettersson — 2009 02 28 15:26 #

 10. Hej Enn!
  Sandra World såg jag att du har skrivit, men hon heter tydligen Cretu i efternamn. Jag minns låten väl från den tiden. Du har stavat Miskovsky rätt, det ska vara med enkelt v.
  Ha en trevlig helg!

  Comment by Susanne Anderson — 2009 02 28 15:28 #

 11. Till Susanne Andersson: Som jag skrev känner jag inte till henne, och när jag googlade, fick jag upp en hemsida med namnet Sandra World, vilket senare jag trodde var ett artistefternamn – egendomligare artistnamn har jag hört. Nu har jag gjort fler nätsökningar och fått fram att hennes flicknamn var Lauer och att hon är gift Cretu. Men som artist använder hon helt enkelt förnamnet, Sandra. Så jag stryker World.

  Comment by Enn Kokk — 2009 02 28 15:41 #

 12. Hej Enn!
  Dina lösningar är kul på många sätt. Min sambo och jag, tack vare honom, lyckas alltid lösa kryssen, men det känns väldigt bra att ha Dig som trygghet, om vi skulle misslyckas.Vi kan alltså lösa helt avslappnade, tack vare Dig.
  Kram från Ulf o Katarina

  Comment by Katrina Power — 2009 02 28 15:45 #

 13. Till Katrina: Nåja – även jag kan ha fel.

  Comment by Enn Kokk — 2009 02 28 15:47 #

 14. Hej Enn och alla glada krysslösare!
  Nu börjar tiden bli knapp och jag blir inte klok på svaret till L1.Jag trodde att det kunde bli Minogue(Kylie)men det passar ju inte med L3( Utanmyra)eller L4(egen).Så vad i fridens namn hette människan som sjöng??!!Man börjar ju känna sig gammal när man inte vet vad dagens artister heter.För övrigt var det inga problem.

  Comment by Anita Sundin — 2009 03 03 19:26 #

 15. Måste tillstå att jag hade rört till det.Lyssnade och hade andra saker att göra samtidigt. Det ska naturligtvis vara monsunen på L1. Har blandat ihop frågorna.Nu är allt frid och fröjd!(Sorry!)

  Comment by Anita Sundin — 2009 03 03 19:32 #

 16. Till Anita Sundin: Du verkar inte ha numrerat de frågor du har skrivit upp och som du inte kunde. Svaret på L 1 är (Lisa) Miskovsky. Svaret på V 1 (OBS!) är (Möte i) monsunen.

  Comment by Enn Kokk — 2009 03 03 20:35 #

 17. Spelade ”Min egen stad” med Anni-Frid i mitt radioprogram tidigare ikväll.
  Den är fin!
  mvh
  Gunnar B

  Comment by Gunnar Bergquist — 2009 03 03 20:50 #

 18. och hoptotad av Benny Andersson och Peter Himmelstrand, inte Björn U alltså!

  Comment by Gunnar Bergquist — 2009 03 03 20:51 #

 19. Till Gunnar Bergquist: Jo, det där om att också Peter Himmelstrand var med hittade jag själv, när jag sökte information på nätet. Men ville då, när jag skrev, inte ytterligare komplicera den text jag skrev.

  Comment by Enn Kokk — 2009 03 03 20:59 #

 20. Något får Du väl lämna till oss!!

  Comment by Gunnar Bergquist — 2009 03 03 21:25 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^