”En president lika tyst som Löfven”

17 maj 2012 18:33 | Citat, Politik | 10 kommentarer

Författaren Eva Swedenmark, förr på Aktuellt i politiken (s), Morgonbris och Fönstret, publicerar från sin tillfälliga uppehållsort på Korsika på sin blogg – här – en text så rolig, att jag inte kan undanhålla den mina egna läsare:

”Läser en artikel i Le Monde om nye franske presidenten. Han och Stefan Löfven kan nog likna varandra. Hollande beskrivs nämligen som en otroligt tyst man, än tystare efter valsegern. Väldigt ovanligt i Frankrike. Nu tolkas tecken från honom i brist på information, nickningar och de kortaste ord får nya valörer. Herr Hollandes stumhet utsätter hans kamrater för svåra prövningar är rubriken.
Minsta ord från honom analyseras som en spådom. Rykten cirkulerar, skräcken att inte finnas med i den innersta kretsen ökar – för inte det minsta ord om vilka han planerar att omge sig har undsluppit honom.
Ska bli kul att se när de träffas, socialistledarna Löfven och Hollande, mumlar och nickar och ler instämmande till varandra.”

10 kommentarer

 1. Tycks vara ett framgångsrecept, Enn. Att vara tyst vill säga. Något som Löfvén säkert lärt sig som förhandlare i ett stort fackförbund. Emellertid imponerar det inte på mig. Varför ska jag rösta på en man utan egna åsikter?

  Comment by Jan — 2012 05 18 7:30 #

 2. Till Jan: Fast tystnad behöver ju inte vara liktydigt med att inte ha några åsikter.

  Comment by Enn Kokk — 2012 05 18 7:57 #

 3. Förre norske statsministern Trygve Bratteli var heller inte känd som överdrivet talför.
  Tvärtom.
  Själv sa han en gång att han var mycket språkkunnig eftersom han kunde ”tiga på så många språk.”
  Men om Bratteli sas det också att det aldrig var så klart vad han ansåg som när han inte sa ett ord.
  Så det handlar nog inte bara om att tiga utan att göra det på rätt sätt. Och att verkligen ha något att säga när man väl öppnar munnen…

  Comment by Mats Rosin — 2012 05 18 8:09 #

 4. Visst, Enn. Men jag får intrycket av att Löfvén är en konsensuspolitiker som inte har några egna åsikter utan förmedlar vad andra (partiet) har sagt: alltså en pragmatiker (eller politruk, för den elake). Det är säker klokt och förmodligen det bästa för partiet nu efter all turbulens. Men vill han ha min röst så får han kliva fram och visa att han faktiskt har egna åsikter och en egen omvärldsanalys.

  Att han rakt av accepterat det nyliberala privatiseringsvansinnet gör att varningsklockorna ringer direkt hos mig. En nyliberal arbetarledare klarar jag mig utan…

  Comment by Jan — 2012 05 18 8:21 #

 5. Till Jan: Nu behöver ju inte heller pragmatiker sakna egna åsikter. Man kan ju resonera som så att det just nu inte är möjligt att få allt som man vill – alltså måste man prioritera och i övrigt avvakta ett nytt läge, också givetvis verka för att detta nya läge ska uppstå.

  Comment by Enn Kokk — 2012 05 18 8:31 #

 6. Till Mats Rosin: Har du någon teori om varför de här tysta ledarna är just socialdemokrater?

  Comment by Enn Kokk — 2012 05 18 8:45 #

 7. Till Enn Kokk: Tänk på att det är inte är orden som räknas utan handlingarna!

  Comment by Bengt Eliasson — 2012 05 18 9:29 #

 8. Enn, nu finns det förstås en del tystlåtna politiker som inte varit socialdemokrater också…
  Calvin Coolidge t ex, republikan och USA:s president på 1920-talet. Han blev känd just för sin ordknapphet och har gått till historien som
  ”Silent Cal”.
  Han tyckte inte om fina middagar heller. På frågan varför han ändå gick på så många svarade han: ”Got to eat somewhere.”

  Comment by Mats Rosin — 2012 05 18 11:23 #

 9. Till Mats Rosin: Då får vi söka andra orsaker än partitillhörighet.

  Jag påminner mig till exempel att jag en gång i världen såg en film med John Wayne och Maureen O’Hara, ”Hans vilda fru”. I original hette den ”The Quiet Man”.

  Comment by Enn Kokk — 2012 05 18 12:08 #

 10. Det var om Coolidge som Dorothy Parker efter att fått höra nyheten om han dött fällde den berömda repliken: ”How do you know?”

  Comment by Bengt O. Karlsson — 2012 05 19 9:25 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^