”Absolut gehör för den egna partilinjen”

23 februari 2009 15:23 | Media, Politik | 12 kommentarer

S-bloggar, där man också kan återfinna min blogg, pågår av och till en debatt om vad som borde och, ännu mer, vad som inte borde utmärka S-märkta bloggar.

Ibland kan man läsa inlägg om att vi borde hjälpa varandra genom att länka till varandras bloggar. Ibland får någon veta att han eller hon har varit för stygg mot en partikamrat. Och så förekommer det diskussion om vilka som kanske egentligen inte borde höra hemma på S-bloggar.

Själv har jag så vänstersocialdemokrat jag är en ganska liberal syn på allt det här.

Jag har varierande skäl för att länka till den ena bloggen men inte den andra, men det skulle inte falla mig in att länka till en illa skriven eller krokigt tänkt blogg bara för att den är S-märkt. Och även bloggare med andra värderingar (till och med andra partipolitiska värderingar) än mina kan vara läsvärda.

Visst förekommer det att någon passerar en gräns även i mina ögon, men debatt måste man tåla, även en sådan med ganska hårda tag. Sådan debatt måste kunna föras också partivänner emellan. Om alla S-bloggar bara skulle spegla något slags officiell partilinje, vore de med all sannolikhet oläsbara för alla andra utom de redan frälsta.

Med visst obehag har jag läst inlägg riktade mot namngivna bloggares rätt att höra hemma bland S-bloggarna. Även jag befinner mig politiskt långt bort från Jonas Morian; jag har till och med åsikten att det företag han nu arbetar för inte borde få finnas. Stigbjörn Ljunggren känner jag som en både kul och infallsrik debattör, men jag gissar att även Stigbjörn skulle skriva under på att han och jag i många viktiga frågor har starkt divergerande åsikter. Erik Laakso, som jag har länk till, är en förtjusande person med en ofta läsvärd blogg – men visst finns det frågor där jag är starkt oenig med honom.

Den som vet att jag har varit huvudsekreterare i Socialdemokraternas programkommission och som dessutom har läst de program jag har haft ansvaret för inser naturligtvis, att jag i viktiga avseenden politiskt befinner mig ganska långt från de här tre bloggarna. Men det betyder inte att jag tycker att de borde sparkas ut från S-bloggar eller uteslutas ur partiet. Skulle opinionen i vårt gemensamma parti ta ett rejält kliv åt mitt håll, är det givetvis en fråga för dem och likasinnade att fråga sig, om de hör hemma i just det här partiet, men det är deras sak – inte någon uteslutningskommissions – att ta ställning i den frågan.

Jag har just läst ett inlägg av en S-bloggare, Helena Viita, som lite grann har föranlett mig att ta till orda i den här debatten. Hennes inlägg, ”S-bloggar – värsta bloggen”, är välskrivet, elakt och roligt – och har förstås genast mötts av moralistiska tillrättavisanden, bland annat eftersom hon med omdömet ”absolut gehör för den egna partilinjen” sågar en partivän. Du kan läsa hela hennes inlägg här.

12 kommentarer

 1. Nu är jag ju inte socialdemokrat (men kan inte låta bli att lägga mig i lite), men jag tolkar din inställning till det hela som ganska lik min egen; Så länge man ställer upp på de gemensamma reglerna (stadgarna) och för en respektfull diskussion så är det mesta tillåtet. Alla ska inte tycka samma, framsteg sker när åsikter bryts mot varandra.

  Comment by Fredrich Legnemark — 2009 02 23 23:05 #

 2. Jag har nu kämpat igenom den – sämre blogglayout har jag inte sett på denna sidan sekelskiftet. Puh!
  Det var mycket skriv för lite ull blir min kommentar

  Comment by Katinka — 2009 02 24 2:37 #

 3. Intressant inlägg! Kanske finns en orsak till att s-bloggar har fått dåligt rykte i det du skriver, dvs att det inte är riktigt rumsrent att tala från hjärtat och vid behov frångå den officiella partipolitiska agendan?

  Egentligen tror jag inte detta är ett odelat s-bloggsproblem utan egentligen gäller större delen av de etablerades partiernas nätnärvaro och nyttjande sociala medier.

  Jag kan ha fel men jag misstänker att det finns djupare orsaker till ovanstående. En spontan tanke är att partier med några år på nacken har fler medlemmar som slagit sig till ro och inte längre aktivt tänker kritiskt och ifrågasätter de frågor partiet för. Kanske finns här en nyckeln till att vissa av de politiska bloggar jag själv läst verkar vara så erbarmerligt stela och döda. Att inte ens kommentera sina inlägg är ett exempel på vad som leder till den känsla jag nyss förmedlade. Kanske hänger också rädslan för att kommentera ihop med att man inte är helt övertygad om att kunna försvara sina åsikter…vilket ju faktiskt kan hänga ihop med att de bygger på den inte helt levande partiagendan och – förhoppningsvis – kunskap från förr (enligt teorin om jättars axlar).

  Lite spontana tankar bara så ta det för just det.

  Comment by Thomas Tvivlaren — 2009 02 24 10:34 #

 4. Till Thomas Tvivlaren: Nu vill heller inte jag dra alla över en kam. Det finns intressanta och läsvärda S-bloggar, även om det alltså också finns S-bloggare som främst tycks se sig som soldater i samma armé.

  Comment by Enn Kokk — 2009 02 24 10:44 #

 5. ”Det finns intressanta och läsvärda S-bloggar, även om det alltså också finns S-bloggare som främst tycks se sig som soldater i samma armé.”

  Absolut finns det det! Jämte den vi befinner oss på nu så läser jag ett 5-tal andra mer eller mindre regelbundet och några till mer oregelbundet.

  Comment by Thomas Tvivlaren — 2009 02 24 17:21 #

 6. Bra att du i alla fall är liberal i denna fråga, Enn. Det är nog för mycket att hoppas att du skulle ta ett rejält kliv mot Ljunggrens, Morians, Widegrens och Laaksos håll, tackålov för dem som tänker utanför rutan eller lådan, oberoende av partilinjen? ;)

  Men även så får jag känslan att det finns ämnen som även fritänkande socialdemokrater ogärna tar upp för att ”det blir sånt himla liv”! Lätt att förstå. Undrar om det finns större tendens till mobbningar inom vänstern än inom högern? Somliga rapporterar att extremvänstern bara skäller och avbryter i debatt. Här bortifrån ser jag somligt på nätet och får intrycket att t.ex. Andreas Malm, iofs syndikalist men vänster (?), inte är människa utan en ”pitbull”. Jag skulle inte kunna gå i debatt med en sån utan att han först har tämjts av en som t.ex. Victoria Stilwell, den vackra hundtränaren:

  http://www.victoriastilwell.com/bio

  Ska efter detta ägna några minuter och söka om det finns någon sosse som vill eller vågar ta ställning mot Repaalus förkastliga linje angående Davis Cup i Malmö.

  Här en kritik från International Herald Tribune:

  http://www.iht.com/articles/2009/02/23/europe/politicus.3-436158.php

  En ”rekreationskommitté” i Malmö har alltså tillåtits att sätta svensk policy. Vad är härnäst? Bjuda in en antisemit att tala på Palmecentret? Oj, förlåt, det har man ju redan gjort. My fault. Jag får nog ge upp om att kunna vara stolt över Sverige. Dä gå ba neråt. :(

  Att agerandet i Malmö har fått stor kritik även i svenska bloggar är klart. Men är det tyst från socialdemokratiska? Är det inte dags att visa Repaalu sitt starka stöd för hans utomordentlig mod och eller protestera mot hans politiska motiv? Är denna smutsiga politiska historia så obetydlig?

  A-K Roth

  Comment by A-K Roth — 2009 02 26 15:21 #

 7. Till A-K Roth: Men inte handlade mitt inlägg om det här! Jag skulle visst kunna diskutera det du tar upp, men jag ställer inte upp på ditt vanliga trick att genom en kringgående rörelse få möjlighet att om och om igen och in absurdum diskutera din vanliga käpphäst.

  Kliv upp på den och rid någon annanstans!

  Comment by Enn Kokk — 2009 02 26 15:54 #

 8. Exemplet i inlägget tangerade inte tillräckligt vid vilka som var s.k.”goda sossar”? Hm, jag trodde inte det skulle vara så känsligt, snarare att otrevligheterna i Malmö kommun skulle vara speciellt aktuella just nu. Jag saknar kritik från partiet av malmögruppens agerande! Sorgligt läsa hur atmosfären i Malmö är just nu; flera artiklar i newsmill.se om personliga perspektiv: http://www.newsmill.se/artikel/2009/02/24/jag-ar-ingen-frammande-livsform
  Ingen föraktlig käpphäst, Enn, att protestera mot rasism.

  Comment by A-K Roth — 2009 02 26 22:18 #

 9. Till A-K Roth: Den debatt på S-bloggar jag refererade till handlade över huvud taget inte om den fråga jag tog upp. Men du tog chansen. Så lägg av nu! Inte ett inlägg till i den frågan!

  Comment by Enn Kokk — 2009 02 27 10:21 #

 10. Jag skall försöka vara en god besökare och inte provocera.

  Comment by A-K Roth — 2009 02 27 13:39 #

 11. Till A-K Roth: Det har du lovat förr. Men om du inte håller dig till det aktuella ämnet utan i stället skriver om din speciella käpphäst vad debatten än handlar om, kommer jag att stänga av dig från min blogg. Det är en åtgärd som jag aldrig någonsin tidigare har tillgripit.

  Comment by Enn Kokk — 2009 02 27 13:56 #

 12. No comment.

  Comment by A-K Roth — 2009 02 27 17:15 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^