Melodikrysset nr 8 2009

21 februari 2009 11:50 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 7 kommentarer

I stort sett tyckte jag att dagens melodikryss var lätt, men där fanns två frågor som låg utanför de områden jag någorlunda behärskar. Men dem knäckte jag med hjälp av Google.

Dels hör jag till den tydligen fåtaliga skara som aldrig har hört ”Over the Rainbow” med Connie Talbot. ”Over the Rainbow” har jag givetvis hört, men aldrig sexåriga Connie Talbot.

Dels har jag aldrig någonsin sett Idol i TV och är därför rätt usel på de artister in spe som har framträtt där. Hur som helst: Daniel Lindström, som vi här hörde i ”Saturday Night”, har tydligen vunnit en omgång i Idol.

Något som jag inte borde ha kunnat, detta eftersom jag sällan ser TV-serier och ännu mer sällan minns deras signaturmelodier, är den TV-signatur som spelades. Men något – kanske ledtråden något ur djurriket i bestämd form pluralis – fick mig att minnas ”Törnfåglarna” (”The Thorn Birds”), där musiken – jag har kollat – skrevs av Henry Mancini. Här skulle vi skriva in andra halvan av namnet, det vill säga fåglarna.

Då var dagens andra djurfråga lättare. Vi hörde The Spotnicks spela ”Gamle Svarten”, som här skulle ge pluralen hästar.

Dagens kryss började lätt, med en instrumentalversion av ABBAs ”Ring, ring”, som faktiskt bara blev trea i 1973 års upplaga av Melodifestivalen.

Lätt var det också att känna igen Jim Reeves’ hit från 1964, ”I Love You Because”.

Jag är tillräckligt gammal för att minnas även Ulf Peder Olrogs ”Bullfest, bullfest hela dan”. Här efterfrågades en huvudingrediens vid bullbak, det vill säga mjöl.

Många har säkert hört ”Ovan där” i Christer Sjögrens version. Själv föredrar jag, så irreligiös jag är, ändå Arthur Erikssons äldre version.

”Kom tillbaks” hör väl knappast till Ernst Rolfs mer kända låtar. Men jag gissar att de som ändå känner till det här numret oftast har hört det sjungas av Sune Mangs.

Tro nu, efter att ha läst vad jag hittills har skrivit, inte att jag totalt saknar kunskap om ny musik Anna Ternheim identifierade jag genast, när jag hörde ”What Have I Done”. Hon kan sjunga, nämligen.

Det senare gäller också en annan ung sångerska, Sofia Karlsson. Hon är en av mina favoriter, och jag har skrivit mycket uppskattande om hennes Dan Andersson-CD, där man bland annat kan höra ”Jag väntar”, tonsatt av Gunnar Turesson – gå upp under Kulturspegeln, Musik, och läs mera! Jag träffade förresten hennes pappa, Leif Karlsson, en gammal arbetskamrat till mig från Socialdemokratiska partistyrelsen, nyligen. Han berättade att Sofia ska framträda på Katalin här i Uppsala. Om framträdandet ligger sent, kan jag och Birgitta möjligen klara att gå dit, vilket vi gärna vill – vi har en annan inbokning tidigare på kvällen.

Så återstår det att redovisa svaren på dagens två klassiker, dock från två helt olika genrer och epoker.

Vi hörde ”My Favourite Things” ur Richard Rogers’ och Oscar Hammersteins musikal från 1959 ”Sound of Music”.

Och så hörde vi ett verk från 1889, Pjotr Tjaikovskijs balett ”Törnrosa”. Den gamla saga den bygger på har ju mycket riktigt, som Anders Eldeman påminde om, också gjorts som tecknad film av Walt Disney, 1959.

I kväll blir det melodifestivaluttagning. Få se om jag kan hålla mig vaken programmet igenom i dag.

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

7 kommentarer

 1. Nog är det väl ändå Jan Sparring som gjort bästa versionen av ”Ovan där” !?

  Jag hade problem med just de två du googlade fram. Tack för hjälpen med det.

  Comment by maria — 2009 02 21 12:25 #

 2. Till Maria: Jan Sparring är också bra.

  Comment by Enn Kokk — 2009 02 21 14:41 #

 3. Jag är inte så bekant med terminologin, så jag kanske slår in öppna dörrar, men påpekar för säkerhets skull att det var i den svenska Melodifestivaluttagningen som Ring ring kom trea 1973, inte i själva Eurovisionsschlagerfestivalen (huj vilket långt ord, som gjort för sär skrivning…)

  Comment by Gunnar Bergquist — 2009 02 21 19:54 #

 4. Till Gunnar Bergquist: Det var exakt så jag menade. För mig är Melodifestivalen svensk medan den internationella tävlingen heter Eurovision Song Contest.

  Comment by Enn Kokk — 2009 02 21 19:56 #

 5. Du är verkligen inte ensam om att inte ha hört Connie Talbot men som tur är finns ju wikipedia.

  Comment by Mikael & Eva Tegborg — 2009 02 22 10:08 #

 6. Hej Enn, såg att en tävlande med efternamnet Kokk representerade Estland i dagens VM-lopp på skidor.Har du många släktingar kvar där eller är det ett väldigt vanligt namn?

  Comment by Mats Rosin — 2009 02 22 17:56 #

 7. Till Mats Rosin: Jo, jag har en hel del släktingar kvar i Estland men känner naturligtvis inte alla släktens förgreningar. Och om skidor och annan sport vet jag absolut ingenting.

  Comment by Enn Kokk — 2009 02 22 19:19 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^