Varför måste våren tveka?

8 maj 2012 15:09 | Trädgård, Ur dagboken | 4 kommentarer

I morse, när jag var ner till brevlådan för att hämta tidningarna, var det sol och milt vårväder, så med tidningarna under armen tog jag, fortfarande klädd bara i morgonrock, en lov runt vår ganska stora tomt.

Jag stannade till vid Birgittas växthus, som just har gjorts i ordning för säsongen; i går hade hon hjälp av en stark ung man som vi känner och som brukar ställa upp mot betalning, så nu var jorden i odlingsbäddarna där inne utbytt mot ny fin jord, som han hade hämtat hem åt oss på Konsum – jorden räckte för övrigt också till att fylla de två stora krukorna på ömse sidor om grinden. Och så hade han tvättat de många fönsterglasen i växthuset både utvändigt och invändigt.

Han hjälpte oss också med att bära ut de tunga utemöblerna ur boden och ställa dem på sin plats, rulla in den ännu tyngre snöslungan i samma bod, befria fruktträden från sina vinterskyddshöljen, nätskydd mot harar och rådjur, hänga upp vattningsslangarna på sina vindor och ytterligare sådant.

En annan, mycket trädgårdskunnig man, som vi också tar hjälp av, har redan tidigare beskurit fruktträden, och han kommer senare att hjälpa oss med gräsklippning och en del tunga grävjobb.

Vi har båda hjärtproblem och är på grund av detta och stigande ålder numera för svaga för att själva orka göra allt det som vi tidigare gjorde själva. Våra vuxna barn bor för långt borta och har fullt upp med sina egna liv, så alternativet till att anlita betald hjälp vore i praktiken att steg för steg lägga ner den älskade trädgård vi själva under årtiondens möda har anlagt.

Men än så länge kan vi alltså leva kvar i det Paradis vi själva har skapat. I min rabatt i slänten mellan arbetsrummet och gatan ser jag narcisserna lysa, och gräsmattan nedanför den är ljuvligt himmelsblå av scilla, som jag tidigare har satt, lök för lök i gräsmattan, i hål gjorda med ett ogräsjärn. Fortsätter bara vårvärmen, kommer snart körsbärsträden att blomma och gräsmattan under dem att se ut som det hade snöat.

Nu är det eftermiddag, och det mulnar på. Senare i veckan ska det visst komma regn, och då brukar det också bli kallare.

Varför måste våren tveka?

4 kommentarer

 1. Oj oj oj vad jag blir avundsjuk. Här i Västerbotten någon mil från kusten ligger fortfarande snön kvar i trädgården. En numera 4 m hög snödriva sjunker så sakta ihop och påminner om vinterns snöstormar.

  Över rabarberplantan är det fortfarande minst en decimeter snö.

  Comment by britta sethson — 2012 05 08 20:19 #

 2. Därför att den inte är vår!
  Den bestämmer själv !
  Sluta å gnata så kommer den till din födelsedag.

  Comment by Ture Sjolander — 2012 05 09 14:38 #

 3. Regn hos mig också! Det är bra för astmatiker, pollenallergiker, flyttfåglarna, naturen som stort och potatisen; och alla som vill leva i väntan på våren och suga på karamellen länge, inte bara bränna med solen och vips är det över! Ha det gott i ert Paradis!

  Comment by Tar O´ger — 2012 05 09 16:13 #

 4. Härnere längs Öresundskusten har ändå våren kommit en bra bit på väg. Björkarna i trädgården är i det närmaste fullt utslagna och syrenerna på väg att slå ut. Dessutom dags att klippa gräsmattan en andra gång.
  Är nerflyttad från Östersund och drar mig till minnes att gräsklippning inte var aktuell förrän i början av Juni däruppe.
  Bara vattnet i Öresund kunde anta lite mer anständiga temperaturer, men tog iallafall ett dopp häromdagen – ändock uppfriskande i ett 10-gradigt vatten.

  Comment by Hans — 2012 05 09 16:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^