Melodikrysset nr 6 2009

7 februari 2009 12:09 | Barnkultur, Deckare, Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 15 kommentarer

I dag spelade Anders Eldeman Felix Körlings ”Nej se det snöar”, och snöat är vad det har gjort här i Uppsala de senaste dagarna. Här skulle låttiteln ge substantivet snö.

Jag tyckte dagens kryss var lätt ända fram till slutet. Sen körde jag fast på den kvinnliga artist som av Eldeman beskrevs som färgstark. Några ord jag uppfattade i texten ledde mig sen genom googlande fram till att det kan ha varit Pink, i så fall med ”Please Don’t Believe Me”, men alldeles säker är jag inte. /Låten heter ”So What” upplyser mig en av mina läsare./

Tragglandet med den här frågan gjorde att jag också tappade koncentrationen när jag skulle lösa dagens allra sista fråga, den om något gott. Melodin kände jag så väl igen men kunde inte, hur jag än försökte, komma på titeln. Eldemans ledtråd ”det är i alla fall lördag” fick mig dock att, med hjälp av första och sista bokstaven som jag hade, satsa på att det handlade om en drink. ”Pink” och ”drink” går in i varann, så kanske har jag hamnat rätt – men ta det för vad det är: gissningar. PS: Just när jag har lagt ut den här texten, går det upp en talgdank: Det vi hörde var ju gamla kära ”Cocktail For Two”, och då bör ju svaret bli just det jag gissade: drink.

Det här trasslet på slutet fick mig också att glömma vad exakt det var som spelades som illustration till näst näst sista frågan. Att det var musik av Lars-Erik Larsson är solklart. Jag tror också att det som spelades var hämtat ur hans ”Pastoralsvit”, men själva ljudillustrationen har vid det här laget suddats ut ur minnet.

Resten av dagens kryss hade jag inga större svårigheter med. Det började till exempel med ”Guldet blev till sand” ur Björn Ulvaeus’ och Benny Anderssons ”Kristina från Duvemåla”, och det tror jag alla klarade utan att man hörde Peter Jöback sjunga texten.

Leo Ferrés visor har översatts till svenska av Lars Forssell – i dag hörde vi ett exempel, ”Snurra min jord”. Jag har skrivit utförligt om Lars Forssell – se ovan under Kulturspegeln – och även fått några vänliga kommentarer här på bloggen från hans son Jonas.

Även om Cornelis Vreeswijk har jag skrivit mycket – du hittar också det ovan under Kulturspegeln. Cornelis har jag (liksom för övrigt Lars Forssell) haft personlig kontakt med. Jag har alla hans plattor i skivhyllorna och känner förstås genast igen ”Balladen om Herr Fredrik Åkare och den söta Fröken Cecilia Lind”.

Jag är över huvud taget väl förtrogen med den svenska vistraditionen, till exempel Birger Sjöbergs visor. Fast i dag var det ju den lite ovanliga artisten som efterfrågades: skådespelaren Ernst-Hugo Järegård.

Lill Lindfors känner vi ju främst som sångerska. Men hon har också komponerat, väl till och med. I dag hörde vi ett exempel, ”Musik ska byggas utav glädje”.

Jag brukar bekänna att jag ofta är urkass på signaturer till TV-serier, men Leif Kranz’ ”Ärliga blå ögon” med Anna Godenius i huvurollen och med musik av Berndt Egerbladh såg jag faktiskt när den gick 1976. Det kan ju förstås ha att göra med att handlingen har anknytning till mitt Uppsala.

Till det roliga med Melodikrysset hör att där spelas både yngre och äldre musik.

De yngre lyssnarna hade säkert inga svårigheter att identifiera Darin, här i ”Dance” från senaste CDn ”Flashback”.

Däremot kanske de inte kände igen ”Ålefiskarns vals”. Här bjöd dessutom Eldeman på en halv slamkrypare: Jag försökte först, som efterfrågat yrke på huvudpersonen, skriva in ”ålefiskare”, men det visade sig att det som gick in var ålfiskare.

Tidshopp igen: Lisbet Jagedal sjöng ”Allt vad du begär”, som i Roy Orbisons original heter ”You Got It”.

Och så får vi väl, med tanke på kvällens begivenhet, avsluta med en melodifestivalare, närmare bestämt från 2007. Tyvärr gick det ju sen inte så bra för Ola Salo och The Ark: I Eurovision Song Contest hamnade deras ”The Worrying Kind” på artonde plats.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Försök då med att antingen gå direkt till min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

15 kommentarer

 1. Hej

  Det är helt rätt att det är Pink, men låten heter So What.

  mvh

  Per Wretman

  Comment by Per Wretman — 2009 02 07 12:33 #

 2. Ålefiskarnsvals, har hemska minnen till den. Jag var på SSU:s valläger på Öland 1998 och mitt distrikt, Västernorrland, bodde granne med Bohuslän. De hade byggt upp en liten dyr som dygnet runt spelade just Ålefiskarnsvals…

  Comment by Vonkis — 2009 02 07 12:41 #

 3. Skulle stå fyr, inte dyr.

  Comment by Vonkis — 2009 02 07 12:42 #

 4. Till Per Wretman: Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2009 02 07 13:22 #

 5. På svenska betyder PINK rosa färg, så nog är Alecia Beth Moore en färgstark kvinna.
  Ärliga blå ögon kommer på dvd 1 april: http://www.filmtipset.se/vendor_redirect.cgi?object=23721&vendor=3&vendor_id=2065494
  Din dotter frågade efter den i sin blogg.
  Själv tyckte jag krysset var svårt idag men när jag hade hjälp av http://www.filmtipset.se/vendor_redirect.cgi?object=23721&vendor=3&vendor_id=2065494
  så klarade jag allt.
  Vad jag kan läsa så har bloggarENN som alltid löst krysset rätt.
  Trevlig fortsatt helg önskar jag alla läsare.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2009 02 07 13:25 #

 6. Förlåt, filmtiset kom med två gånger. De jag hade hjälp av är:
  http://www.korsord.se/forum_avdelning.aspx?topicid=1000005

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2009 02 07 13:28 #

 7. Vill bara kommentera att det heter ”ålefeskarns”, med tungslag på l-et. Inte ens Kjell Kraghe klarar av att uttala det rätt!

  De’ va’ en gang ja’ skulle ud å feske ål,
  me’ krog som va’ tå stål.
  Ja’ hade låna’ Birger Bengtsson gamle båd,
  men de’ va’ höl i bönn så ja’ ble’ våd.

  Comment by Stefan Hellmark — 2009 02 07 17:23 #

 8. Ännu en gång: tack för hjälpen, jag skrev slumra istället för snurra, så galet det kan bli.
  Hälsningar
  Eva Kahns(S)

  Comment by Eva Kahns — 2009 02 07 17:31 #

 9. Till Stefan Hellmark: Jag var faktiskt själv på vippen att skriva ”ålefeskarns” som korrekt titel. Men jag har för mig att det brukar skrivas som ”ålefiskarns”.

  Hur som helst: tack för den dialektala texten!

  Comment by Enn Kokk — 2009 02 07 17:45 #

 10. Jag håller helt med dig Stefan om uttalet och skriftspråket. Jag är en västkustbo som har bott många år i storstaden på östkusten (då menar jag inte Uppsala). Jag förstod naturligtvis vilken låt det var fråga om men det passade ju inte alls i rutorna. Men hustru som är lärare i svenska och dessutom norrlänning upplyste mig dock om att skulle utelämna e:et och kanske överväga att byta det andra e:et mot ett i. Se då funkade det bra rent bra rent korsordsmässigt men det kändes inte bra i magen. Om det inte går över så kanske jag kontaktar SR för en ursäkt.

  Comment by Lennart J — 2009 02 07 17:50 #

 11. Hej! Hur hittar jag rubriken Shahen av Uran (C)?
  Läste i Svd: ”Som hon snurrar med kappan, skulle hon personligen kunna driva ett par vindkraftverk.

  ”Enn Kokk (S) bloggar om Centerledaren Maud Olofsson under denna rubrik”.

  Men jag vet inte hur jag hittar detta som jag vill läsa, jättekul faktiskt!!

  Ylva

  Comment by Ylva Matrisse — 2009 02 08 15:37 #

 12. Hej alla melodikryssare !
  Jo,jag tyckte det var klurigt denna gång.Var på väg att kasta krysset i väggen,men envisheten tog
  överhand.Det brukar alltid lösa sig om man är med till slutet.Jag hade bara denna bokstav P kvar
  men chansade på den,efter Eldemans uttalande.Då
  kan man lugt skicka in det även denna gång.Detta
  är en trogen lördagslösare som skriver för första
  gången HÄR……. Kämpa på !!! Mvh Sören Wiman

  Comment by sören wiman — 2009 02 08 16:45 #

 13. Till Ylva Matrisse: Det enklaste är väl att skriva in rubriken, Shahen av Uran (C), i Sök-rutan och sen bekräfta med enterpilen. Annars kan man ju bläddra neråt tills man kommer till 5 februari, då den här texten publicerades.

  Comment by Enn Kokk — 2009 02 08 17:11 #

 14. Tack för ”Shahen av Uran”! Jo, jag hittade nu. Nyttig läsning av en jätteviktig fråga.

  Comment by Ylva Matrisse — 2009 02 08 17:53 #

 15. Väldigt vad ni hänger upp er på att det i låten heter ”ålefeskarns”.
  Eldemans fråga var ju vilket yrke han hade, och det är ju ålfiskare på rikssvenska.

  Comment by Olle B — 2009 02 09 18:09 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^