Statliga finska Altia köper Xanté

17 april 2012 8:43 | Mat & dryck | 22 kommentarer

När den borgerliga regeringen beslöt sig för att privatisera den mycket framgångsrika och ständigt växande statliga spritjätten Vin & Sprit, vann franska Pernod Ricard budgivningen. Men uppenbarligen var köparen mest intresserad av att förvärva V&S’ framgångsrika vodkamärke Absolut vodka plus ett antal stora märken. Så stora delar av Vin & Sprits sortiment har sålts av till andra tillverkare. Framför allt har Altia, med finska staten som ägare en motsvarighet till forna V&S, till exempel köpt tillverkningsrätten till de klassiska svenska snapsarna, som alltså numera är finska.

Altia, med tillverkning och försäljning i Finland, Sverige, Norge, Danmark, Estland och Lettland, har uppenbarligen ambitionen att överta V&S’ forna plats som åtminstone Nordens ledande företag för vin och sprit. Bolaget fick till exempel möjlighet att separat förvärva även Grönstedts utmärkta cognac, som man senare har kompletterat med ytterligare ett cognacsmärke, franska Renault.

Till den här dryckesgruppen får man väl även räkna Altias allra senaste förvärv, Xanté, vars innehåll betecknas som Poire au Cognac, päroncocnac, men med sina 18 volymprocent och 17 procent socker hör väl Xanté snarast hemma bland likörerna.

Xanté, med ursprung i Belgien, hör också till de V&S-produkter Pernod Ricard gjorde sig av med – The Xanté Company såldes till en entreprenör, verksam i flera branscher, Jörgen Thilander, och det är nu hans son, Fredrik Thilander, som har beslutat sig för att sälja det här företaget till Altia.

Kvar i hans ägo finns däremot fortfarande den utmärkta danska körsbärslikören Cherry Heering, samtidigt förvärvad från V&S’ danska dotterbolag. För egen del tycker jag att Cherry Heering vore något ännu mer attraktivt att äga för Altia, om nu Thilander möjligen vore berredd att sälja även den här goda likören med sin både söta och aningen bittra smak.

22 kommentarer

 1. Till Enn Kokk: Försäljningen av Vin & Sprit är bara ett av många exempel på det borgerliga vanstyre vi har fått uppleva de senaste åren. Helt enkelt för att man inte skall avyttra företag som genererar stora vinster.

  Comment by Bengt Eliasson — 2012 04 17 14:29 #

 2. Det var allt en hel del turer efter utförsäljningen.
  Så nu har alltså finska staten genom Altia övertagit den tillverkning och produktion som tidigare Vin&Sprit svarade för. Så kan det gå.

  Själv avstår jag dock från exempelvis Cherry Hearing och andra söta alkoholhaltiga drycker. Håller mig till rött vin och torra vita viner och kanske en osötad snaps. Man får ju sköta sig när man i somras fick diagnosen diabetes typ 2. Men har nu fått avsevärt bättre blodsockervärden och nu medicinfri genom lågkolhydratkost, men det är en annan historia och hör väl inte direkt hit.

  Comment by Hans — 2012 04 17 16:08 #

 3. Till Hans: Också jag har diabetes, typ 2, så jag är lika återhållsam som du med likörer. Men historien om Xanté är ju ändå intressant.

  Comment by Enn Kokk — 2012 04 17 16:16 #

 4. Jasså, visste jag inte. Ja, det gäller att sköta sig med den kost och motion som passar var och en bäst.
  Ja, självfallet är alla turer kring utförsäljningen intressant att följa. De styrande har väl bitit sig själva i svansen.

  Comment by Hans — 2012 04 17 17:12 #

 5. Varför denna fixering vid alkoholdrycker så ofta på denna blogg?

  Och så lyfts dessutom alkoholkapitalister, ansvariga för åtskilligt lidande, fram positivt.

  Tråkigt på en i övrigt intressant och givande blogg.

  Comment by Fredrik — 2012 04 18 0:51 #

 6. Till Fredrik: Det intressantaste med det här fallet är egentligen inte främst alkoholen utan att svenska staten av Vin & Sprit på det gamla tillverkningsmonopolets grund lyckades skapa ett av världens ledande företag i sin bransch, vilket uppenbarligen var ideologiskt obekvämt för den nu sittande borgerliga regeringen, som alltså privatiserade företaget – med påföljden att finska statens motsvarande företag nu i stället växer på motsvarande sätt.

  Comment by Enn Kokk — 2012 04 18 8:31 #

 7. Fredrik: Så värst mycket skrivs det väl inte om alkohol på den här bloggen?

  Comment by Olof Öberg — 2012 04 18 9:25 #

 8. Till Enn Kokk: Den kanske viktigaste insikten av försäljningen av det mycket vinstgivande företaget Vin & Sprit var Socialdemokraternas fullständiga oförmåga att nyttja denna utförsäljning till sin egen fördel.

  Comment by Bengt Eliasson — 2012 04 18 10:16 #

 9. Till Enn. Gjorde en utflykt på nätet och hamnade på din Blogg. Jag var upprörd i ett par års tid över utförsäljningen av Vin&Sprit. På det sättet förskingrades både kulturskatter och goda dryckesseder. Till exempel tyckte jag mycket om företagets återintroduktion av Jägarbrännvin. Nu är intäkterna förbrukade i jobbskatteavdrag och avbetalning av statsskulden. Det senare lika obehövligt som det förra. Nu ser vi alltså hur gamla fina svenska produkter sprids över världen. Att finnarna tar en del kan jag dock stå ut med.

  Comment by Bo Toresson — 2012 04 18 17:06 #

 10. Till Bo Toresson: Hej – roligt att få höra från dig! Faktum är att det är en svensk kulturskatt – hela raddan av traditionella svenska snapsar – som via Pernod Ricard, som inte förstod sig på nordisk dryckeskultur, till slut hamnade i finska statens tryggare händer:
  Explorer
  Kronvodka
  Brännvin special
  Bäska droppar
  Gammal Norrlands Akvavit
  Hallands fläder
  Herrgårds Aquavit
  Julsnaps
  Läckö Slotts Aquavit
  Nyköpings brännvin
  O. P. Andersson
  Rånäs brännvin
  Skåne Akvavit
  Svart Vinbärs Brännvin
  Årsta Brännvin
  Östgöra Sädes Brännvin
  samt blandsortimentet i småflaskor
  Svenska nubbar.

  Och jag ger dig rätt: finnarna förstår sig på den här sortens drycker. Deras statliga Altia, som nu äger allt det här, tillverkar ju sedan tidigare Koskenkorva i olika varianter.

  Comment by Enn Kokk — 2012 04 18 18:13 #

 11. Till Enn Kokk m fl: Vad gjorde alla dessa socialdemokratiska människor när det begavs sig för att stoppa denna utförsäljning av kulturskatterna? Ingen kamp för detta kulturarv?

  Comment by Bengt Eliasson — 2012 04 18 19:55 #

 12. Till Bengt Eliasson: Så vitt jag minns fanns det ett aktivt socialdemokratiskt motstånd – men det var ju borgerlig majoritet i riksdagen och borgerlig regering. Nu, när ägarskapet har flyttats utomlands, finns det ju inte så mycket man kan göra – mer än att möjligen börja om på helt ny kula, när man har vunnit tillbaka regeringsmakten.

  Comment by Enn Kokk — 2012 04 18 20:07 #

 13. Så, Enn Kokk vill/önskar att en svensk socialdemokratisk regering ska återuppta sprittillverkningen i Sverige under statlig regi!
  Det förvånar mig synnerligen. Vin&Sprit var för oss inom NTO/IOGT och som samtidigt var ärliga socialdemokrater mycket avskyvärt. Staten ska inte syssla med sprittillverkning! Överlämna det till kapitalisterna och dem som uppskattar alkohol. Våra politiker, oavsett partifärg, ska ägna sig åt vitigare frågor för vårt gemensamma bästa. Försäljningen av alkoholhaltiga drycker inom de svenska gränserna är en helt annan fråga.

  Comment by Lars Rudström — 2012 04 18 20:32 #

 14. Till Enn Kokk: En folkkampanj mot utförsäljning av statliga företag skulle ha aktiverats i ett försök att stoppa dessa oerhört onödiga avyttringar av offentliga tillgångar.

  Jag är dock helt övertygad om att den borgerliga regeringstiden lider mot sitt slut. Ty Alliansen dras med den eviga förbannelse borgerliga regeringar dragits med sedan lång tid – det blir maximalt två regeringsperioder, sedan börjar valmanskåren att tröttna. En trötthet som blir alltmer uppenbar om man granskar opinionsmätningarna. Och skall sanningen fram är väl väljarna redan nu rejält trötta på Fredrik Reinfeldt.

  Comment by Bengt Eliasson — 2012 04 18 20:40 #

 15. Oj, blev plötsligt en strid ström av synpunkter. Men något annat är kanske inte att vänta när ämnet är alkoholpolitik.

  Verkar förstås inte så övertänkt från regeringens sida att bita i den hand som föder dem och därigenom mista en födkrok eller såga av den gren de sitter på så att alla faller platt till marken.
  Nog med alla raljerande och lite haltande liknelser – allvarligt talat så präglas all denna utförsäljing av statliga företag av ett kortsiktigt tänkande, som i slutändan inte gagnar samhället i stort.

  Comment by Hans — 2012 04 18 21:24 #

 16. Till Lars Rudström: Alkoholförsäljningen blir ju inte mindre av att den sköts av privata företag.

  Comment by Enn Kokk — 2012 04 19 8:58 #

 17. Till Enn Kokk: Du missförstår mig kanske vad gäller min sista mening ovan. Jag bryr mig inte om vem som säljer alkoholen inom Sveriges fysiska gränser. Systembolaget har av politikerna fått försäljningmonopolet. OCH misslyckats! Svenskarna dricker mer alkohol än någonsin. Tro på min ärlighet: det blir inte mindre alkoholbruk om försäljningen ”släpps fri”. Det är inte kärnfrågan! Det är enligt min mening att staten INTE ska tillverka alkohol!

  Comment by Lars Rudström — 2012 04 19 18:49 #

 18. Till Lars Rudström: Själv tror jag att det varken var av nykterhetspolitiska eller allmänt moraliska skäl som den borgerliga regeringen sålde ut Vin & Sprit. V & S var ett så framgångsrikt och välskött företag att det störde den bild av statlig företagsamhet som de borgerliga partierna har: staten kan helt enkelt inte sköta företag.

  Comment by Enn Kokk — 2012 04 19 23:22 #

 19. Fyi Så startades bolaget The Xanté Company av Tilander och V&S. De båda parterna gick in 50/50. När staten sedan bestämde att sälja ut V&S så köpte Tilander tillbaks den del V&S ägde. Pernod Richard var aldrig inblandade i affären. Sockerhalten i Xanté är 178g per liter och har en alkoholstyrka av 38%.

  Trevlig helg.

  Comment by Erik — 2012 04 20 16:45 #

 20. Att sälja ut mycket vinstgivande företag kan bara betraktas som amatörmässigt. Men så är det med de Nya Moderaterna. Fast handen på hjärtat – de verkar vara rätt så vissna nu och det blir, tro mig, värre för dem ju närmare vi kommer valdagen.

  Tänk om de ledande företrädarna för de Nya moderaterna istället för att köra Sverige i botten hade styrt i storföretagen, sådana som ABB, Volvo, SKF eller SCA, företag som varit mycket viktiga för den svenska välfärdsutvecklingen, skulle det ha blivit katastrof. För de ”nya” moderaterna saknar den kanske viktigaste egenskapen, oavsett om man styr ett land eller ett företag – förmågan att hålla ihop ett folk, ett team.

  Comment by Bengt Eliasson — 2012 04 20 18:35 #

 21. Lars Rudström:

  Eftersom du inte ens vet att det heter IOGT-NTO så tror jag knappast du är med… Svenskarna dricker inte mer alkohol än någonsin faktiskt, men den enorma ökning av konsumtionen som skedde från 1990-talet berodde knappast på Systembolaget utan på avskaffandet av övriga monopol på alkoholområdet och en allmän liberalisering av alkoholpolitiken.

  Enn Kokk:

  ”V & S var ett så framgångsrikt och välskött företag”

  Du menar framgångsrikt när det gällde oetisk reklam och kränga mycket sprit i fattiga länder? Faktum är att det är anmärkningsvärt hur Sverige fört en restriktiv alkoholpolitik i Sverige samtidigt som man genom en aggressiv marknadsföring spridit en destruktiv alkoholkultur till såväl andra länder i den rika världen som till fattiga länder.

  En from förhoppning kunde ha varit att ett statligt ägt spritföretag skulle vara bra eftersom ett sådant kunde agera mer etiskt, men praktiken har visat på motsatsen. V & S har varit bland de svinigaste bland spritföretagen när det gäller marknadsföring, t.ex. har man varit framgångsrika när det gäller att propagera för ökat ungdomsdrickande och ökad prostitution.

  Comment by Fredrik — 2012 04 21 23:48 #

 22. Till Fredrik: Jo, jag minns att V&S fick negativ uppmärksamhet för sina reklamkampanjer i USA. Men eftersom Absolut Vodka är ett premiummärke, således dyrt, tror jag knappast att V&S nådde sina stora framgångar där bland just ungdomar.

  Comment by Enn Kokk — 2012 04 22 10:09 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^