Olof Palme-priset till Denis Mukwege

1 februari 2009 15:22 | Politik, Ur dagboken | 2 kommentarer

Efter Olof Palmes död bildades bland annat Olof Palmes minnesfond, som 1987 inrättade det sedan dess utdelade Olof Palme-priset, The Olof Palme Prize. Det är ett mycket prestigefyllt och aktat internationellt pris, som årligen delas ut för insatser för fred, internationell förståelse och antirasism; prissumman är för närvarande 75.000 US-dollar. Utöver detta stöder fonden internationellt ungdomsutbyte.

Palmefonden bildades gemensamt av Olof Palmes familj och Sveriges socialdemokratiska arbetareparti. Ordförande är Pierre Schori. Du kan stödja minnesfondens verksamhet genom att sätta in pengar på plusgiro 37-2 eller på bankgiro 5828-7400. Mer att läsa om fonden finns här.

Olof Palme-priset delas ut på Olof Palmes födelsedag, 30 januari, och i år liksom tidigare hade min hustru och jag fått inbjudan till prisutdelningen, som den här gången ägde rum i Riksdagens andrakammarsal.

Årets pristagare var doktor Denis Mukwege och han fick priset för sina insatser för fred och mänskliga rättigheter i det av förfärliga konflikter sönderslitna Demokratiska Republiken Kongo.

Doktor Mukwege driver där Panzisjukhuset, där han har gjort och gör enastående insatser för att hjälpa de nästan ofattbart många kvinnor och flickor – kring en halv miljon i Kongo-Kinshasa – som har våldtagits och stympats, ofta på ett bestialiskt sätt av män som finns i de rivaliserande skaror av soldatesk, som bland annat slåss om de rika naturtillgångarna i de här delarna av Kongo.

Prismotiveringen lästes upp av Pierre Schori, och Denis Mukweges insatser presenterades sedan av Lena Ag. När han tog emot priset ur Lisbet Palmes hand och när doktor Mukwege hade hållit sitt svarstal hyllades han stående och länge av publiken i andrakammarsalen, och en ganska stor grupp kongoleser dansade och sjöng spontant för att hylla honom. Helt underbart!

Mycket annat vore värt att nämna från prisutdelningsceremonin, men jag nöjer mig här med att nämna den film från svenska UNICEF, i vilken vi fick möta några av de krigsoffer doktor Mukwege har lyckats lappa ihop till en ny start i livet. Sällan har Palme-priset gått till en mer meningsfull verksamhet.

Du kan läsa mer om prisutdelningen hos min bloggarkollega Anna-Lena Lodenius, som för övrigt satt i bänken bredvid min och Birgittas.

* * *

Anna-Lena Lodenius var verkligen inte den enda av mina gamla bekanta, som var med vid den här prisutdelningen, och nu tänker jag inte främst på att kända socialdemokrater från vår tid – utöver Pierre Schori och Lisbet Palme till exempel Ingvar Carlsson och Gertrud Sigurdsen – kom fram och hälsade hjärtligt på Birgitta och mig.

Nej. vad som åter igen slog mig var, att det bland dem som hade samlats fanns så påfallande många som jag känner sedan min tid på partiexpeditionen, människor som i hjärtat bär en djupt känd känsla av solidaritet och internationellt engagemang. Roligt att se er där även i år, ingen nämnd och ingen glömd!

2 kommentarer

 1. Hejsan

  Jag brukar läsa Din blogg, men har missat några dagar så ikväll satt jag och läste några dar tillbaka och såg just detta om Olof Palme-priset och att det delas ut på Palmes födelsedag den 30 januari. Jag har själv en blogg och den 30 januari skrev jag i bloggen och lade in en gammal bild när min systers man skakar hand med Olof Palme på Volvo i Olofström, det verkar nästan som man är lite synsk för jag hade inte en tanke på att Olof var född just denna dag.

  Måste också få tacka Dig för Dina fina inlägg om Melodikrysset. Jag har alltid tyckt om att lösa detta och det brukar för det mesta gå ganska bra, men ibland går det inte alls och då är det kul att kolla din blogg eftersom Du har löst det, däremot glömmer jag nästan alltid att skicka in lösningen men det var kul när jag för ett tag sedan hörde att Du vann pris för Din inskickade lösning.

  Önskar Dig, Birgitta och familjen en trevlig vår framöver.

  Kramis
  Nilla

  Comment by Gunilla Hansen — 2009 02 02 19:19 #

 2. Till Gunilla Hansen: När det gäller förstapriset i Melodikrysset, var det en av mina läsare som hade skickat in min lösning i mitt namn – jag skickar nämligen aldrig in lösningen själv. För mig är Melodikrysset inte främst en tävling utan ett roligt lördagsnöje.

  Comment by Enn Kokk — 2009 02 02 20:02 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^