Melodikrysset nr 5 2009

31 januari 2009 11:48 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Ur dagboken | 6 kommentarer

Min tid är hårt schemalagd för närvarande. I går var Birgitta och jag i Riksdagen och närvarade vid utdelningen av Olof Palme-priset, och senare i dag ska vi åter till Stockholm för besök både i Konserthuset och på Stockholms stadsteater.

Jag ska be att få återkomma till detta, men först lördagsförmiddagens sedvanliga tidsfördriv, Melodikrysset.

Dagens kryss tyckte jag för egen del inte var alltför svårt. Det enda jag inte kunde någorlunda spontant var Jerry Goldschmidts filmmusik. Men redan med hjälp av hjälpbokstäverna listade jag ut att musiken kom ur ”Omen”. Den har jag inte sett, men jag har kontrollgooglat.

Musiken till TV-serier brukar jag ha svårt att komma i håg, inte bara för att jag sällan ser sådana. Men delar av ”Lagens änglar”, i original ”L. A. Law”, har jag faktiskt sett. Dessutom var det, med de ledbokstäver jag redan hade, ganska lätt att lista ut, att seriens handling är förlagd till Los Angeles, närmare bestämt till en advokatbyrå där. Jag har för egen del besökt Los Angeles, även Hollywood, och har vissa känslor för staden – även om jag har mycket kritiskt att säga om dess bilbaserade trafikapparat.

Vi kan väl då fortsätta med resten av det amerikanska.

Vi fick höra Frank Sinatras stora hit från 1966, ”Strangers In the Night”.

Jag gillar den men också Paul Simons och Art Garfunkels ”The Sound of Silence”. Det här paret har jag allt av på skiva. Framför allt Paul Simon har ju senare gjort även hörvärda soloplattor, men jag hör till dem som sörjer att Simon & Garfunkel gick skilda vägar.

Av senare datum är ”The Rivers of Babylon”, hörvärd även den med Boney M.

Dagens svenska bidrag var inte dumma de heller.

”Kall som is” gjordes av Karin och Anders Glenmark i 1984 års melodifestival.

Army of Lovers bidrog med ”Give My Life”. Jag gillar ofta inte Alexander Bards åsikter, men jag har för den skull inget att invända mot mycket av den musik han gör.

Ytterligare en svensk grupp, som det ibland svänger om, hörde vi i dag, Ace of Base, i det här fallet i ”All That She Wants”.

Svenska poplåtar ligger också till grund för Bamses dunderhits. I det exempel vi hörde i dag, ”Dunderhonung hej”, var förstås förlagan Gyllene Tiders ”Sommartider”, som skulle leda oss vidare till svaret på frågan när originalet utspelar sig: på sommaren.

Folk i min ålder har förstås hört inte bara Thore Skogmans nya text till ”Guldgrävarsången”, ”Min gitarr”, utan också originalet med Lapp-Lisa. Fast här skulle instrumentet i titeln skrivas i pluralis: gitarrer.

Ännu äldre är Jules Sylvains fina ”Titta in i min lilla kajuta”. Som väl de flesta populärmusikintresserade vet, var upphovsmannen inte fransman utan svensk – han hette i själva verket Stig Hansson.

Då återstår det att redovisa svaren på veckans två klassikerfrågor.

Vi hörde ”Farfars sång” (”Än en gång”) ur operetten ”Fågelhandlaren”, skriven av Karl Zeller 1891.

Betydligt modernare och djärvare musik hörde vi i ett verk av Nikolaj Rimskij-Korsakov, ”Humlans flykt”. Det ljud som vi förknippar med detta är förstås surr.

Och därmed är det färdigsurrat för i dag. Dags för Stockholm och andra slags kulturupplevelser!

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

6 kommentarer

 1. Tyckte också dagens kryss var rätt så lätt! Tack för bra läsning! – Denise

  Comment by Denise — 2009 01 31 12:25 #

 2. Rivers of Babylon var mycket riktigt en stor hit för den tyska discogruppen Boney M, men vi som minns reggaemusikens genombrott i början av 70-talet föredrar givetvis originalversionen med The Melodians. Den är lättast att få tag i på soundtrackskivan The Harder They Come med Jimmy Cliff, en av de klassiska reggaeplattorna från den tiden.

  Comment by Lars Björklund — 2009 01 31 12:42 #

 3. Tycker precis som du, hakade upp mej på ”OMEN”, men till slut fixade jag det

  Comment by Eva Kahns — 2009 01 31 14:21 #

 4. I dag blev det inget melodikryss för mig. Var med tonårsdottern på Friskis&Svettis istället, skönt… särkilt efteråt.
  Måste ändå gå in och läsa ditt trevliga kåseri om krysset. På så sätt kunde jag hjälpa min mamma som fastnat på några frågor.
  Hoppas att ni får/har haft en trevlig dag på konserthuset och stadsteatern. Hur orkar ni.

  Vänligen Margit

  Comment by Margit Li — 2009 01 31 18:18 #

 5. Min gitarr, ytterligare en Sven-Ingvars-hit, förra veckan var det ju Vid Din sida.
  På (vinyl-)singeln står det, under låttiteln, (bearb. Thore Skogman – Sven Ingvars).
  Thore var inte den som ville sno äran av andra, låten är ju en s k traditionell låt.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2009 02 02 0:14 #

 6. Grattis bloggarenn, din läsvärda blogg är värd
  567 517 kr.
  http://bloggvarde.se/

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2009 02 04 16:54 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^