Melodikrysset nummer 14 2012

7 april 2012 12:04 | Film, Musik, Politik, Teater, Trädgård, Ur dagboken | 8 kommentarer

Det här Melodikrysset har jag lyssnat på och löst i sommarhuset i Öregrund, dit vi lagom till påsk flyttade ut. Inte minst med tanke på krysset fick jag rejäl skrämselhicka här om dan, då datorn – faktiskt relativt ny – började konstra och sen inte gick att skriva på. Men som ni ser fick jag i gång den igen.

Vi har i omgångar fått snö och det ligger ganska mycket kvar, men några rabatter i solläge är nu åter snöfria, och där lyser det av blommande krokus och snödroppar. Men någon fjäril ser man inte till här och väl inte heller på Haga, detta apropå Carl Michael Bellmans ”Fjäriln vingad syns på Haga”, Fredmans sång nummer 64 från 1791.

Men i Paris är det möjligen vår, detta apropå att Eldeman i dag spelade ”April In Paris”. Det är en underbar låt som vi har hört med Glenn Miller, Count Basie, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Frank Sinatra och otaliga andra. Den skrevs redan 1932 av Vernon Duke och E Y Harburg för en broadwaymusikal. Yip Harburg var förresten en amerikansk radikal, som också skrev en sång om massarbetslösheten i början av 1930-talet, ”Brother Can You Spare a Dime?”, på svenska ”Köp de arbetslösas sång”.

Samhällskritik i sånglig form kan göras på många olika sätt, också med humor. Ett exempel på det är Stefan Demerts ”Till SJ”, den som börjar ”SJ, SJ, gamle vän”.

Jag har tidigare berättat om när Gösta Linderholm valturnerade tillsammans med min hustru – hustrun och en kvinnlig partifunktionär (s) kastade upp ett par damunderbyxor modell större på scenen, när Gösta sjöng sin ”Dina trosor blev kvar på linan”. Det är faktiskt en fin låt, så också hans ”Rulla in en boll och låt den rulla”.

I enklaste laget var två frågor med låtar ur årets melodifestival.

Vi fick åter igen höra ”Mirakel”, med Björn Ranelid och Sara Li, av vilka den andra kan sjunga.

Och så fick vi på nytt ta del av ”The Girl” med Charlotte Perrelli.

Om en annan flicka, ”Angela”, sjöng en begåvad men tyvärr bortgången artist, Ted Gärdestad.

En mångsidig artist var också Laila Westersund, även om jag personligen inte tycker att just ”Singel och sand” hör till det bästa hon har gjort.

Dansbandsmusik hör som bekant inte till det jag älskar mest här i livet, men jag medger att Ingmar Nordströms lyckades riktigt hyggligt med sin version av ”The Elephant Song”, den som var nyckeln till ordet elefant i dagens kryss.

Nya versioner av gamla låtar görs det ju ideligen, inte alltid med gott resultat. Men det finns lysande undantag. Ett exempel är Taco Ockerses version från 1982 av den gamla godingen ”Puttin’ On the Ritz”, tidigare insjungen av Fred Astaire 1946. Dess förinnan hade den förekommit i en film från 1930 med samma namn.

Mer filmmusik fick vi också höra i dag, ur filmen ”Blade Runner”, som jag dess värre inte har sett. Den här musiken är skriven av en man som kallar sig Vangelis, men som egentligen heter Evánghelos Odysséas Papathanassíou. Han är som man kan förstå grek.

Och sen är det bara en italienare kvar, Luciano Pavarotti. Han ser själv inte ut att vara lätt som ett dun, men han kan med bravur sjunga ”La Donna è Mobile” ur ”Rigoletto”.

* * *

Har ditt sökande efter något svar till det allra senaste krysset fört dig hit? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, elelr med att klicka på Blog ovan. Därefter bläddrar du dig ner till aktuell lördag.

8 kommentarer

  1. Skall det inte vara Vangelis?

    Comment by Bengt-Olof Jonsson — 2012 04 07 12:27 #

  2. Till Bengt-Olof Jonsson: Jo, det blev ett felslag. Jag ägnade en del möda åt att stava hans verkliga namn rätt och glömde att kolla artistnamnet, som fanns helt korrekt stavat i min svarskladd.

    Comment by Enn Kokk — 2012 04 07 13:03 #

  3. Ingenting om melodikrysset från mig men ett tack för påskhälsningen och en önska till er om en riktigt
    Glad Påsk!

    Comment by Kerstin — 2012 04 07 13:40 #

  4. Jag ville önska en trevlig fortsättning på påsken!
    Och tacka för en härlig blogg! Och inte minst påminna Bengt Eliasson om, att ålen är rödlistad och kämpar för sin överlevnad!! Låt ålen stanna i sjön eller havet, och vandra vidare till Sargassohavet. Samvetsgranna fiskhandlare säljer inte ål överhuvudtaget, så man kan vara glad att det finns många sådana i Uppsala.

    Comment by Tar O´ger — 2012 04 07 17:04 #

  5. Till Tar O´ger: Upp till kamp för ålen på det svenska matbordet! Punkt slut.

    Comment by Bengt Eliasson — 2012 04 07 18:39 #

  6. Påsken är hal som en ål.

    Comment by Ture Sjolander — 2012 04 08 2:07 #

  7. Apropå SJ: lite av äran för låten måste komma Elisabeth Cotten till del, hon har skrivit ”Freight Train”. Här kan hon ses o höras med Pete Seeger.

    http://www.youtube.com/watch?v=NdKvEiW7cWc

    Comment by Lasse Hallenfur — 2012 04 10 15:27 #

  8. Till Lasse Hallenfur: Jo, jag vet – jag har den till och med själv på skiva med den här – och kunde gott ha nämnt henne. Cotten var förresten barnsköterska hos Seegers föräldrar.

    Comment by Enn Kokk — 2012 04 10 15:30 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^