Ingen god helg utan fisk

6 april 2012 18:29 | Mat & dryck | 14 kommentarer

När jag var barn i Estland, var min pappa som de flesta andra kustbor småbrukare och fiskare i kombination. Fiskeredskapen och båten vi gav oss av i blev en livlina i dubbel bemärkelse, och när pappa blev av med sin egenhändigt byggda fiskebåt – den ansågs av den återkomna sovjetmakten som ett stulet produktionsmedel – byggde han sig en ny fiskebåt. Under mina tidiga år i Sverige försörjde han oss genom fiske, och fiska fortsatte han sen på fritiden så länge han levde. I själva verket hade han tillsammans med en god vän varit på en fisketur även den dagen då döden, på natten, tog honom.

Det här har säkert bidragit till att jag och Birgitta, när vi till slut tyckte oss ha råd med ett sommarhus, hamnade i Öregrund, beläget på roslagskusten. Här ute har jag genom åren mött ester och estlandssvenskar som har fortsatt med sin gamla näring, fiske, fast nu på andra sidan av det hav som på estniska heter Läänemeri, Västerhavet.

En av våra första bekanta här i Öregrund när vi 1969 köpte vårt hus blev en estlandssvensk, Valter Erkas. Erkas drev OK-macken i hamnen och i anslutning till den en liten fiskbutik, där han sålde färsk och rökt fisk, vad jag förstår till stor del både fångad och beredd av den egna familjen.

Periodvis har det senare varit svårare att få tag på framför allt färsk fisk, men man har bland annat kunnat handla sådan i en av stans utkanter, hos Stora Risten fisk, som annars mer är ett grossistföretag, vars produkter man bland annat hittar på Saluhallen i Stockholm. På en ort som Öregrund finns det också fiskare som i mindre skala säljer både färsk och rökt fisk – vi har genom bekanta fått en sådan kontakt, och vår specielle fiskare kommer då och då och erbjuder oss saker som vi, med vår fäbless för fisk, sällan säger nej till. Men också Konsum här i Öregrund säljer fisk, färsk, inlagd och rökt, till stor del från den lokala grossisten Stora Risten.

Så redan under de första dagarna av sommarhalvåret här i Öregrund har vi frossat i fiskdelikatesser: Jag har bjudit på inlagd strömming, böckling (för den oinvigde: rökt strömming) och rökta laxfenor, det senare en delikatess.

Och just nu känner jag den underbara doften av stekt, avfjällat sikskinn. Det är en del av Birgittas långfredagsmiddag, egenhändigt gravad sik, faktiskt ännu godare än gravad lax. Att grava sik lärde hon sig av min farsa, fiskaren från Estland.

Och nu kallar Birgitta. Det är dags för långfredagsmiddag.

14 kommentarer

  1. Till Enn Kokk: Roligt kåseri om fisk. Stora Ristens produkter finns hos Feskarn, Saluhallen och även på ICA Torgkassen, båda i Uppsala. Glad Påsk!

    Comment by Bengt Eliasson — 2012 04 06 18:36 #

  2. Till Bengt Eliasson: Till Saluhallen går jag understundom. Glad påsk!

    Comment by Enn Kokk — 2012 04 06 18:53 #

  3. Enns pappa Edgar dog på kvällen den 7 november 1977. Han hade alltså varit ute och fiskat i kalla november. Han var väligt snäll och omtänksam om oss och våra barn.

    Comment by Birgitta Dahl — 2012 04 06 19:58 #

  4. Till Enn Kokk och Birgitta Dahl: Använder ni samma recept för gravade siken som vanlig gravad lax? Jag håller med om att gravad sik är en större läckerhet än t o m gravad lax. Tyvärr har jag, än så länge, inte fått min hustru att uppskatta denna delikatess, så jag äter inte den så ofta. En annan, av många misstrodd, delikatess är ju ålen, som jag inför denna påskhelg har fått springa benen av mig för att kunna inhandla i Uppsala. Endast Feskarn på Saluhallen hade den. Trots att Uppsala vill betrakta sig som storstad så har staden inte alls samma varierade utbud som det närbelägna Stockholms många saluhallar.

    Comment by Bengt Eliasson — 2012 04 07 0:26 #

  5. Ja, fisk rätt tillagad är nyttigt och gott. Minns i yngre dagar när torsk och även strömming var lite av vardagsmat. Lax däremot var lite lyxmat. Numera har ju torskbeståndet minskat och framförallt den odlade norska laxen står på var mans bord. Så kan det gå…

    Måste kännas skönt att komma ut till stuga och hav och dessutom använder ni er tydligen av taxi och kommunala transporter.
    Märker själv att jag är starkt bilberoende. Bilen på reparation en dag eller två och tillvaron börjar kännas obekväm. Men det är så klart en vanesak.

    Comment by Hans — 2012 04 07 9:42 #

  6. Till Hans: Vi har inrättat vårt liv efter att inte ha bil. Det går ofta bussar mellan Uppsala och Öregrund, och eftersom busskortet gäller i hela länet, även i stadstrafiken i Uppsala, har vi båda årskort för pensionärer på länsbussarna. Inne i Uppsala åker vi taxi när vi verkligen behöver, och så ber vi alltså Öregrunds taxi frakta allt vårt pick och pack mellan hem och sommarstuga vår respektive höst. Det här gör vi inte främst av ekonomiska skäl, men jag kan försäkra att det här är billigare än att hålla sig med egen bil.

    Comment by Enn Kokk — 2012 04 07 10:06 #

  7. Tack för informationen.
    Bara en liten historia om vardagslivets förtretligheter för den bilberoende:

    Besiktning beställd och städar i all hast baksätet innan avfärd till besiktning. Stänger bildörren och dörrarna låser sig och nyckeln la man så klart ifrån sig i baksätet. Ringer runt efter assistans. ”Slå sönder sidorutan” är det enda råd jag får. Ringer slutligen låssmed som efter 25 minuters trixande får upp dörren till en avsevärd kostnad. Märker sen ett tilltagande oljud från avgassystemet. Till bilverkstad. För sent laga på en fredag. Ny tid och ytterligare problem med att få fram reservdelar. Så i detta nu har jag en halvlagad bil i min ägo och väntar på slutlig reparation nästa vecka och med åtskilliga tusenlapppar mindre att röra mig med. Men det är klart, utan bil stannar Sverige, eller…

    Comment by Hans — 2012 04 07 10:26 #

  8. Till Bengt Eliasson. Ja det är samma recept och tilläggningssätt för gravad sik som för lax.Men sik är mycket godare. Den odlade laxen smakar ungefär lika tråkigt som konstuppfödd kyckling – båda är uppfödda med fiskmjöl. Tänk på att låta siken vara minst fyra dygn i frysen innan du gravar den. Man kan rensa och filea siken innan man lägger den i frysen. Då går det lätt att grava fileerna i halvtinat tillstånd.

    Comment by Birgitta Dahl — 2012 04 08 17:09 #

  9. Man kan domestikera laxen och med hjälp av remote kontroll kan man för laxen att simma från Nova Scotia till Sverige utan uppfödning med fiskmjöl.
    De är lättlärda har jag hört.De kan t.o.m. röka sig själva vid framkomsten berättade några inuiter för mig.

    Comment by Ture Sjolander — 2012 04 08 17:22 #

  10. Till Birgitta Dahl: Tack för svaret gällande siken. Jag kan nämna att i Finland, som jag betraktar som ett andra hemland, så är just den gravade siken vanligt förekommande. Här i Sverige är det ju inte lika vanligt på matborden. Varför vet jag inte. Dina ord om kvaliteten på den odlade laxen kan jag instämma i och numera köper vi bara den s k Salma-laxen. Jag har haft möjlighet att äta vild lax och smakupplevelsen är helt annan. Tyvärr är den vilda laxen mycket svår att få tag i och det under en kort period.

    Comment by Bengt Eliasson — 2012 04 08 17:24 #

  11. Ge mig en harr, resten kan ni ha för er själva.

    Comment by Ture Sjolander — 2012 04 09 2:47 #

  12. Till Enn Kokk: Serverar din hustru gravlaxsås till den gravade siken eller är det någon annan sås?

    Comment by Bengt Eliasson — 2012 04 09 16:24 #

  13. Till Bengt Eliasson: Det går utmärkt att ha gravlaxsås även till den gravade siken.

    Comment by Enn Kokk — 2012 04 09 17:03 #

  14. Gu va ni e såsiga pojkar och flickor!
    Vad skall ni önska varandra här next när påsken tagit slut?
    Ni får köra en runda till av samma tjafs när midommaren dyker upp, va!
    Ni e ju för dråpliga.

    Comment by Ture Sjolander — 2012 04 10 3:13 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^