Nöden har ingen lag

30 mars 2012 16:58 | Ur dagboken | 5 kommentarer

Inför flytten ut till landet på måndag har jag varit en tur ner på stan och gjort ärenden, bland annat varit in på min nya bank – Handelsbanken, som fortsätter med kontanthantering – för att betala några räkningar och ta ut pengar för den närmaste tiden.

Jag var in på Musikörat och köpte tre nya skivor också, men det oberäkneliga vädret lockade inte till några spontana vårutflykter. Så det blev buss 14 i riktning Svartbäcken-Tuna backar igen.

På Svartbäcksgatan, i höjd med macken och en restaurang, stannade plötsligt bussen till. Busschauffören rusade ut och uppför backen som en vinande skit, ni vet som skinnknutten i den gamla historien. Innan dess han han få ur sig en hastig ursäkt till en dam som ville fråga om något – vi uppfattade dock alla att han måste gå på toaletten.

Den ganska fullsatta bussen hade mycket roligt åt detta, och ett par inte purunga damer kommenterade högljutt vad han förmodligen måste göra.

Till slut kom busschauffören tillbaka ner för sluttningen och klev, till passagerarnas jubel, in igen.

Innan han fick bussen i rullning igen, förklarade han:

– Jag har tränat, och sen måste jag dricka en massa vatten.

5 kommentarer

 1. Till Enn Kokk: Det händer mycket just nu i det politiska Sverige och jag saknar dina analyser över läget. Och vad tycker du om Reepalus handlande nere i Malmö? För mig är det en självklarhet att vi socialdemokrater står upp för våra judiska vänner!

  Comment by Bengt Eliasson — 2012 03 30 22:04 #

 2. Till Bengt Eliasson: Nog handlar det jag skrev om Tiden om politiska bedömningar.

  Ilomar Reepalu har jag lärt känna på den tiden han var VU-ledamot och jag VUs sekreterare, och jag uppfattade på den tiden inget hos honom som tydde på att han hörde hemma annat än i den socialdemokratiska mittfråran. Måhända har han i några uttalanden inte uttalat sig tillräckligt balanserat, men för min del är jag i dag mycket långt ifrån att entydigt tala om ”våra judiska vännser”.

  Comment by Enn Kokk — 2012 03 30 22:22 #

 3. Till Chefredaktören Enn Kokk:

  ”att ta ut pengar för den närmaste tiden”

  PappersPengar kan vara vara väldigt sensuella som konstnärliga objekt eller en slags grafiska blad, att tumma och titta på vågar jag nog entydigt säga, trots att dessa trycksaker i det närmaste producerats i obegränsad upplaga och osignerade, kan de också användas som ett vapen för massdestruktion. Det kanske är en smaksak och elegantare att flippa fram ett halt och blankt plastkort, men uj so osensuellt.

  Hur ser dagsedlar ut? Var ifrån kommer den termen?
  Hur mycket toalettpapper kunde man köpa för en halv dagsedel, på den tiden endast torrtoaletter fanns och Tiden första Dagens Nyheter gick i tryck?

  mvh

  En som aldrig frågat förr och aldrig fått en dagsedel.

  Comment by Ture Sjolander — 2012 03 31 2:26 #

 4. Till Enn Kokk: Du skriver att han inte ”uttalat sig tillräckligt balanserat”. Det var väl att uttrycka sig väl diplomatiskt, ty det handlar ju ytterst om den kanske svåraste frågan i vår tid, den om det judiska folket och staten Israel. Jag tycker att Reepalu skall lämna sina uppdrag för det socialdemokratiska partiet, då han uppenbarligen, med hänsyn till sina tidigare uttalanden, blivit en mycket stor belastning för partiet. Hur många gånger kan, med bibehållen trovärdighet, en mycket högt uppsatt S-politiker komma med häpnadsväckande uttalanden för att i nästa stund ta tillbaka dem eller skylla på att han blivit felciterad? Han har dessutom blivit beskylld för det kanske värsta en människa kan bli betraktad som, nämligen antisemit. Situationen upplevs som så svår att företrädare för den judiska församlingen i Malmö vill ha ett sammanträffande med Stefan Löfven och Carin Jämtin för att diskutera den uppkomna situationen. Facit av denna mycket tråkiga historia borde vara klar redan på förhand – att Reepalu lämnar sina uppdrag för partiet i Malmö.

  Den stora frågan är: Hur kan Reepalu klampa så många gånger i klaveret? Och det i en fråga, som är, som sagt, vår tids svåraste? Reepalu kommer från en kulturkrets, den baltiska, där det har under mycket lång tid, inte minst under krigsåren på 1940-talet, förekommit svåra förföljelser av de judiska befolkningarna. Många ur lokalbefolkningarna deltog mycket aktivt, tillsammans med de nazistiska mördarkompanierna, i utrotningarna av de judiska grupperna. När kommer de baltiska staterna att göra upp med sitt förflutna?

  Comment by Bengt Eliasson — 2012 03 31 18:35 #

 5. Jag gillar ditt svar till Bengt Eliasson!

  Comment by Birgitta Didrikson — 2012 04 01 15:06 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^