Stryp inte nya Tiden!

29 mars 2012 13:07 | Media, Politik | 27 kommentarer

Daniel Suhonen har gjort Socialdemokraternas idéforum Tiden till en angelägen och läsvärd tidskrift. Det märks också på upplagan: på kort tid har den ökat från 1.000 till 1.800 exemplar.

Men att göra en lockande tidskrift kostar också pengar, och nu tycks ägaren/socialdemokratiska partiet inte vilja stå för sina tidigare ekonomiska löften och vill bland annat dra ner Suhonens redaktörsarvode till motsvarande en halvtid. Pengarna behövs väl för att betala för alla mer eller mindre frivilligt avgångna partiledare…

Men när nu socialdemokratin äntligen har fått en medial röst, som väcker nyfikenhet och respekt och ger eko i andra media, borde man ju rimligen i stället gå rakt motsatt väg. Tiden utkommer i dag med sex nummer per år men borde naturligtvis på sikt bli en månadstidskrift – för inte så vansinnigt länge sedan utkom den med tio nummer per år.

Vi som är angelägna om en debatt som lyfter blicken över dagspolitikens tvistefrågor bör nu göra en insats: prenumerera om vi inte redan gör det. Potentialen är stor – Tiden har förr haft en prenumerantstock på 5-6.000, möjligen ännu flera.

En helårsprenumeration (6 nummer) kostar 345 kronor. Sätt in pengarna på plusgiro 1347481-2.

Och även om du själv redan prenumererar, kan du göra fler insatser:

* Skicka runt prenumerationslistor på förenings- och arbetarekommunmöten, vid cirkelsammanträden och under seminarier.

* Sälj lösnummer (89 kronor) vid sådana sammankomster och på Första maj.

* Fråga vänner och bekanta som är intresserade av idédebatt och kultur, om de vill prenumerera.

* Sprid det här budskapet vidare på din egen blogg.

27 kommentarer

 1. Jag är redan en trogen prenumerant. Om partiet stryper verksamheten på sätt som du beskrivit är det ingenting mindre än en skandal.

  Comment by Bengt Silfverstrand — 2012 03 29 15:18 #

 2. Går Tiden back eller är det ett politiskt missnöje som ligger bakom halveringsplanen?

  Comment by jean — 2012 03 29 17:31 #

 3. Till Jean: Tiden går inte runt ekonomiskt och måste ha tillskott.

  Comment by Enn Kokk — 2012 03 29 19:01 #

 4. Till Bengt Silfverstrand: De ekonomiska uppgifterna är hämtade från en notis i Dagens Nyheter. Dessutom har Ulf Bjereld skrivit om det här på sin blogg.

  Comment by Enn Kokk — 2012 03 29 21:45 #

 5. Partiet är fattigt, behöver spara. Partiet vill också gärna bli av med Suhonen. Så här sammanfaller nöd med vilja.

  Comment by Stig-Björn ljunggren — 2012 03 30 5:22 #

 6. Till Stig-Björn Ljunggren: Vem eller vilka är partiet i det här fallet – och var det inte partiet som anställde Suhonen?

  Suhonen är ju framgångsrik i sitt redaktörskap, både innehållsligt och upplagemässigt, så det verkar ju att vara att kasta partiets knappa pengar i sjön att försöka driva i väg Suhonen.

  Sin förmåga att göra bra tidningar har ju Suhonen visat förut, när han gjorde Tvärdrag till arbetarrörelsens mest läsvärda tidskrift.

  Comment by Enn Kokk — 2012 03 30 11:22 #

 7. http://tidenmagasin.se/

  Comment by Ture Sjolander — 2012 03 30 12:12 #

 8. http://val2010.homestead.com/

  Comment by Ture Sjolander — 2012 03 30 12:14 #

 9. Partiets mediapolitik har väl aldrig och framför all inte på senare år varit särskilt framsynt. Sett i den backspegeln ter sig en nedrustning av Tiden tyvärr bara logisk.
  Vad som skett med A-pressen är en dyster påminnelse. I Umeå liksom på många andra orter fungerar resterna av den mest som ett alibi för borgerliga tidningskoncerner att tillskansa sig statliga presstödsmiljoner för.

  Comment by Mats Rosin — 2012 03 30 13:04 #

 10. Till Mats Rosin: Den här oförmågan att ta till vara publicistisk talang är faktiskt obegriplig. Men byxångesten för självständigt tänkande och agerande publicister är uppenbarligen så stor att man hellre är utan tidningar.

  Comment by Enn Kokk — 2012 03 30 13:57 #

 11. Partiet bör spara pengar genom att sänka de ledande tjänstemännens löner till normala nivåer. Det räcker för att ha kvar satsningen på Tiden, om det nu är kostnader och inte politik det handlar om.

  Comment by Ola Frithiofson — 2012 03 30 14:18 #

 12. Till Ola Frithiofson: När jag började på partiexpeditionen, hade funktionärerna likalön, en lön som sedan, måttligt, höjdes i takt med tjänsteåren. Sen blev det individuell lönesättning med påföljden att ganska unga nyanställda kunde ges en lön som översteg till exempel min.

  Comment by Enn Kokk — 2012 03 30 14:48 #

 13. Typisk Stig-Björn kommentar. För honom är partiet identiskt med den konventionella klokskap som säger att man ska anpassa politiken efter senaste marknadsnotering.

  Comment by Bengt Silfverstrand — 2012 03 30 17:39 #

 14. För all del, men kalla inte nya tiden för ett forum för idédebatt. Det är den inte. Nya tiden är ett organ för en viss politisk linje som Suhonen och hans meningsfränder driver. Det är helt OK, men ska partiet finansiera en fraktionstidning?

  Comment by Erik Läsp — 2012 03 30 19:27 #

 15. Till Erik Läsp: Så är det inte. Alla i redaktionen har faktiskt inte identiska åikter. Anser du till exempel att Marika Lindgren Åsbrink är en av Daniel Suhonens handgångna?

  Comment by Enn Kokk — 2012 03 30 20:06 #

 16. Erik Läsp:Tiden fraktionstidning? Med en redaktör tillsatt av förre partiordföranden? Vilken fraktion tillhörde han, vilken tillhör den nya partiledningen? Har inte traditioneella socialdemorkatiska värderingar en plats i partiets dédebatt idag? Ska vi organisera oss i fraktioner i partiet istället för att ha en öppen idédebatt?

  Läste en intressant artikel om socialdemokratin i danska Information. Lite väl deterministisk, men annars ger den en god bild av hur socialdemorkatin har blivit bland annat på grund av en avstannade idédebatt.

  Se http://www.information.dk/296191

  Comment by Ola Frithiofson — 2012 03 30 20:12 #

 17. Ola, jag är ofta överens med Tiden så det handlar inte om det för min del. Men du kan inte komma ifrån att Tiden under Daniel Suhonen är en tidning som står för en viss politisk linje inom (s). Nya Tiden är alltså inte ett ”forum för en socialdemokratisk idédebatt” utan ett organ för en viss riktning, nämligen den slags vänsterfraktion inom (s) som Daniel S alltid representerat. Sådana tidningar behövs, förr hade vi den utmärkta Socialistiskt Forum. Men är det partiet centralt som ska finansiera de tidningar olika politiska riktningar inom (s) själva vill starta? Socialistiskt Forum klarade sig själva. Om partiet ska betala en idétidskrift ska det vara högt till tak i den och alla de politiska ideer som finns inom (s) idag ska rymmas där. Så är det inte med Tiden under Daniel Suhonen.

  Comment by Erik Läsp — 2012 03 30 23:38 #

 18. Genom åren har det varit många olika Tiden-redaktörer.De har alla rymts inom partiet men inte många av dem har haft exakt samma politiska uppfattningar. Där fyller Daniel Suhonen väl sin plats. Det är du som definierar bort honom som socialdemokrat som skapar problem i partiet. Men detta handlade väl om att spara pengar? Dra då ned på de fabulösa lönerna som de ledande tjänstemänneen på partiexpen har. Om de inte vill vara kvar då, ta in andra. Det blir både billigare och bättre.

  Comment by Ola Frithiofson — 2012 03 31 9:54 #

 19. Jag tycker att Tiden skulle kunna vara ett spännande forum för en ideologisk debatt mellan de olika riktningar som finns och alltid funnits inom SAP. Idag är Tiden istället ett organ för Daniel Suhonen och den riktning han företräder. Det är inte samma sak.

  Comment by Erik Läsp — 2012 03 31 14:54 #

 20. Ta en ordentligt titt NU på monstret ”Kulturbryggan”, den statliga stiftelsen som är under uppbyggnad innan det är för sent.
  Svenska Dagbladet i dag.

  mvh
  ”internet2012″ comment Svd

  Comment by Ture Sjolander — 2012 03 31 15:13 #

 21. Alltså det blir ju nåt så galet pinsamt här.

  Juholt + Sahlin har väl nåt slags fallskärmar för att fylla upp till statsministerlön. Och Löfven fick väl årets lönelyft också?

  Räcker inte en riksdagsmannalön ganska bra???
  Vad skickar sånt ut för signaler??

  Säg att Suhonen kostar 30000 i månad. Halvtid = 15000. Ja men herregud ta dom pengarna från Juholt och Sahlin. OM man nu ska tänka lite näringslivstermer så var ju ingen av dom särskilt förtjänt av bonusar. En förlorade två val i rad, den andra gjorde bort sig rent allmänt.

  Comment by daniel håkansson — 2012 03 31 19:32 #

 22. Ang Juholts och Sahlins arvoden: Vilken facklig organisation skulle acceptera att en arbetsgivare plötsligt säger att avtalet man skrivit under bryr jag mig inte om utan du får mindre betalt. Det kan vara läge för alla som kallar sig för socialdemokrater att inse att det man kräver av andra (ingångna avtal ska hållas) måste gälla för partiet/LO också.
  Populismen är lika otrevlig var den än förekommer.
  OCH sänkta löner på s-kanslier lär inte få fler kompetenta krafter att söka sig dit. Tiden tycks tyvärr vara förbi då kompetenta personer var beredda att i första hand jobba för ”den goda sakens” skull och i andra hand för lönen.
  Jag har ingen aning om Suhonens lön eller om han gör rätt för den men den summa som det rimligen handlar om är säkert mindre än de felmarginaler som finns i LOs/SAPs årsbudgetar. Ett par meningslösa glassiga broschyrer färre och hans halva lön är fixad! Var det inte Olof Palme som sa: Politik är att vilja.

  Comment by jean — 2012 03 31 21:21 #

 23. Metallklubben på Scania gick med på ett krisavtal som var ganska unikt tufft . Rätt eller fel är förstås Metalls och scaniaarbetarnas sak att avgöra.

  Vi pratar fantasisummor. 144000 i månaden är att placera sig extremt högt upp i samhällspyramiden. Hade JUholt sagt ”jag lägger mig på riksdagslön” så hade den vågen av sympati knäckt omkull hela drevet. Oavsett Juhols ( brist på ) kvalitéer i övrigt.

  Man kan väl åtminstone ställa frågan ”hej håkan och mona partiet har lite dåligt med pengar kan vi diskutera att dra ned era fallskärmar något”.

  Det är ju samma medicin som tillämpas mot det arbetande folket !!!

  Palme var väldigt bra på att vara populist för övrigt. Liksom de franska kommunarderna.

  Men visst plocka bort några broschyrer istället. Helt ok för mig.
  Det handlar om att vilja. Och våga.

  Comment by daniel håkansson — 2012 03 31 23:42 #

 24. Metallklubben förhandlade om sina löner för att, som de ansåg, rädda jobb åt sig/arbetskamrater. Sahlin och Juholt fick sparken, även om det officiellt sägs att de avgick frivilligt.
  För övrigt skulle man ju kunna vända på resonemanget och säga: Tiden blöder ekonomiskt, Suhonen du kanske kan tänka dig att sänka din lön med 50 procent?
  Personligen tycker jag att han borde tacka nej till ett sådant ev ”erbjudande”.
  SAP/LO har både råd att betala honom en ordentlig heltidslön för ett heltidsjobb och behålla den nuvarande utgivningstakten.

  Comment by jean — 2012 04 01 0:07 #

 25. Politikerbryggan, ny statlig stiftelse för alla obegåvade politiker att hoppa från.
  Det är märkligt att politiken aldrig genererar nytänkare eller ett avantgarde, som konst och kultur alltid gjort.
  Kulturbryggan borde vänta till dessa uppnästa och uppblåsta politiker blivit utbytta eller bortsopade.

  Comment by Ture Sjolander — 2012 04 01 0:22 #

 26. Senaste nyheter i England.
  The Big Brother är nu ett totalt Monster. Hör allt ser allt, och alla.
  FRA verkar blekna i sammanhanget.

  Som ni redan förstått tycker jag bättre om monolog än en dialog med er.

  Comment by Ture Sjolander — 2012 04 02 14:46 #

 27. Tiden har nu över 2000 prenumeranter.

  Comment by Johan Lennartsson — 2012 04 11 12:31 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^