Melodikrysset nummer 12 2012

24 mars 2012 12:15 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 19 kommentarer

Det mesta i dagens kryss var välbekant, och därmed lätt, för mig – jag fick egentligen inga problem förrän med allra sista frågan. ”Fame Factory” är inte sådant som jag har ägnat min tid åt. Men eftersom svaret såg ut att bli Emil, kunde jag ju googla på ”Fame Factory” och Emil, och då hittade jag namnet Emil Sigfridson. Han har mycket riktigt sjungit in ”Will You Ever Know”.

Lite förbannad på mig själv är jag för att jag inte kommer i håg titeln på melodin som utspelar sig i Venedig. Men det James Last spelade tilldrog sig där, på kanalerna, och det vi skulle kunna var att man där förflyttar sig medelst gondol, till vilken också hör en åra.

Lite lurig när det gällde frågeställning och svar var frågan kring ”With Or Without You” med U2. Gruppnamnet skulle vi översätta till U två – men om man uttalar U2 på engelska, får ju U en annan mening.

Lite lurigt var det också att spela ”Varm korv boogie” av och med Owe Thörnqvist på norska, ”Varm pølse boogie”. Jo, nog var det Owe själv som sjöng. Jag har träffat honom åtskilliga gånger, har en hel del av honom på skiva och har varit på hans senaste show.

Vid samma tillställningar, middagarna för hedersupplänningar – min hustru är en sådan – på Uppsala slott, brukar jag träffa också Lasse Åberg. Och naturligtvis har jag sett hans filmer, bland andra ”Sällskapsresan”, där melodin vi hörde, skriven av Bengt Palmers, hördes.

Längre ut på den politiska högerflygeln fanns Charlie Norman – jag har hört honom, och nu tänker jag främst på mellansnacket, på moderatstämma, när jag var journalist. Men inget ont om Charlie som spelman. ”Ett litet hus på vårat land”, som vi hörde i dag, hör väl inte till det bästa han har gjort, men jag har njutit av hans spel både live och till exempel i radioprogrammet ”Schooldays” under min egen skoltid på femtitalet.

Under min skoltid var också ”Vid Färjestaden” en välkänd sång. Men på den tiden fanns ju inte Ölandsbron, vilket ju också låttiteln vittnar om.

Under gymnasietiden i Sundsvall fick vi läsa åtskilligt av Carl Michael Bellman, och senare gjorde Fred Åkerström fantastiska insatser för att tolka Bellmans sånger för nya generationer. (Fred sjöng förresten på den jättelika introduktionskonserten för min sångbok 1970, ”Upp till kamp! Sånger för arbete, frihet och fred” i Stockholms Folkets hus.) Men här var det inte honom vi hörde utan en ännu yngre uttolkare av Fredmans epistel nummer 81, ”Märk hur vår skugga”, Joakim Thåström i Imperiet – jag har också deras skivor.

Också Thore Skogman har varit politiskt engagerad – skrivit en politisk sång, ”Härliga värld”, och turnerat tillsammans med Sten Andersson (s) – men oftare skrev han ju och sjöng sånger av typen ”Plättlaggen”, den som i dag skulle ge oss ordet lagg.

Till och med Evert Taube har ju skrivit åtminstone en politiskt engagerad sång, ”Änglamark”, en plädering för att värna vår miljö. Men naturligtvis är även han mycket mer känd för sånger som ”Sjösala vals”, ur vars text vi i dag skulle erinra oss Orrberget, som i sin tur skulle ge oss det eftersökta ordet orre.

Benny Andersson sågs nyligen på barrikaderna i kampen mot att förstöra miljön vid Slussen i Stockholm. Men hans och Björn Ulvaeus’ låtar har väl knappast brukat ha politisk tendens, även om ju deras ”Chess” utspelar sig i en blockuppdelad värld. Ur den hörde vi i dag ”I Know Him So Well” med Barbra Streisand. Här skulle vi också kunna att hon kommer från USA.

Ur ”Trollmors vaggsång” – ”När trollmor har lagt sina elva små troll” – går väl inte något politiskt att utvinna. Men jag har faktiskt under min tid på Socialdemokratiska partistyrelsen en gång hyllat en kollega på organisationsavdelningen med en egenförvanskad textvariant, där vederbörande ”har lagt alla ombudsmännen och bundit fast dem i svansen”.

Sen är det väl bara Loreen och ”Euphoria” kvar. Jag är inte jätteentusisastisk, men åtmintone refrängen sitter ju kvar i musikminnet, så lycka till!

19 kommentarer

 1. Hej Enn !
  Var det inte så också att ”I Know Him So Well” med Barbara Steisand där efterfrågades hennes hemland som är USA.

  Comment by Kjell Bostedt — 2012 03 24 13:17 #

 2. Angående U2 så har de tagit sitt gruppnamn från det amerikanska stridsflygplanet U-2. Det har alltså inget med ”vi två” att göra egentligen.

  Comment by Jonas — 2012 03 24 13:24 #

 3. Till Kjell Bostedt: Tack för påpekandet – jag glömde helt enkelt att redovisa själva svaret. Jag har kompletterat nu.

  Comment by Enn Kokk — 2012 03 24 13:28 #

 4. Till Jonas: När ajg tänker efter, har jag också hört det du säger.

  Comment by Enn Kokk — 2012 03 24 13:29 #

 5. Skall vi vara ”petiga”, var U2 inte ett stridsflygplan, utan ett rent spaningsplan = saknar all form av beväpning eller möjlighet till beväpning, = föregångaren till senare foto/bild sateliter.
  Mycket info om detta plan på wikipedia.
  Värt att läsa.

  Comment by rolf lind — 2012 03 24 14:08 #

 6. Eldeman gjorde en liten tavla idag. När han läste på samlings-CDn med låten ”Plättlaggen” (inspelad 1962) läste han på fel rad och sa att det var ”Telstars” som gjorde den, men det var i själva verket ”Tigers” (från Norrköping). Namnet ”Tigers” tog gruppen från ett kostymmärke. Tur att killen inte hade en kavaj från Algots..
  Kanske fick misstaget en del att googla på fel gruppnamn..
  Jag tycker det är kul att Eldeman spelar gitarrinstrumentaler så pass ofta som han gör, och det funkar ju bra, eftersom svaret ofta finns i den utelämnade texten.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2012 03 24 14:41 #

 7. Hejsan. It´s now or never var låten du inte kom på. Har för mig att Elvis åkte i en gondol i en av hans filmer. Anita.

  Comment by anita — 2012 03 24 16:26 #

 8. Det här inlägget är kanske lite off-topic, men eftersom Enn skrev om kineser för några dagar sedan kan jag meddela att Enns blogg går bra att läsa från Kina, där jag just nu befinner mig. Däremot är Peter Englunds blogg (länkad från Enns blogg) spärrad.

  Comment by Mats Larsson — 2012 03 24 16:38 #

 9. Till Mats Larsson: Intressant – man kan undra varför. Peter Englund skriver ju ganska lite på sin nuvarande akademiblogg.

  Comment by Enn Kokk — 2012 03 24 17:10 #

 10. Till Mats Larsson!
  Kan du få upp min sajt i Kina:
  http://www.chinatime.homestead.com/SHENGLI_PARK_CHANGCHUN_CHINA.html

  Det är jag nyfiken att få veta!!!
  Frågan är bara då var din computer är i China.
  Portalen på min sajt finns under mitt namn nedan.

  Comment by Ture Sjolander — 2012 03 25 1:33 #

 11. Det är också otroligt intressant att se hur vitt skilda informationer man får upp i alla olika länders GOOGLE sökmotorer och då på exakt samma söktermer och ord.
  Varje nation censurerar sin egen lilla nationella Google sökmotor för ”medborgarnas bästa.” Inte minst Sverige.

  Comment by Ture Sjolander — 2012 03 25 1:45 #

 12. Till Ture Sjolander: Ja, din sajt går bra att se i Beijing där jag befinner mig.

  Comment by Mats Larsson — 2012 03 25 4:31 #

 13. Hej Enn.

  Jag kom inte heller på vad låten hette som skulle ge svaret åra. Men jag fick hjälp av några läsare.

  Den har tre olika titlar;
  i original heter den; ”Torna a surriento”,
  på svenska fick den titeln; ”Gondolsång” och
  i Elvis Presleys version fick den titeln; ”Surrender”.

  Comment by Krister Kappel — 2012 03 25 8:43 #

 14. Till Krister Kappel: Tack! Jag kände genast igen melodin och förknippade den med Venedig och gondoler, men det egendomliga – och i mitt fall ovanliga – är att inte ens de titlar du räknar upp ger mig några vibbar.

  Comment by Enn Kokk — 2012 03 25 10:58 #

 15. Tack för info Mats,

  Det förvånar mig att jag då inte har minst en miljard Kinesiska besökare på denna min websajt.
  Du måste sitta i en svensk ambassad eller liknande när du gjorde ditt sök.

  Websajter och bloggar verkar vara obsolete och msm har tagit över en allt snabbare 2 vägs kommunikation i senare generationer.

  Comment by Ture Sjolander — 2012 03 25 13:09 #

 16. Till Ture Sjölander: Ja, du skulle nog passa i Kina. Har du inte funderat att bosätta dig där?

  Comment by Bengt — 2012 03 25 15:27 #

 17. Bengt,
  Och vilken Bengt i ordningen är du som inte passar dig noga för alltför snabba slutsatser?

  Inget korrumperat land – som alla länder i vår tid är – passar mig!
  Inte ens ett mindre korrumperat land eller ens en liten grupp av personer fler än två, passar mig.
  Har du funderat på det?

  Har alltid sett mig själv som en visitor och observatör var jag än befinner mig.
  Där tredje person kommer in i bilden börjar för det mesta korruptionen, girigheten och poängsökandet.
  Det lönar sig att ha permanent residence i sitt eget huvud med fast ”medborgaskap”.
  SvD ger ofta generöst utrymme för en sådan livshållning med mitt log-in namn: internet2012.
  Detta trots att jag inte röstar på något politiskt parti i världen och har aldrig gjort, kan man visa sina sympatier för enskilda individuella humanistiska presentationer och rörelser.
  Sverige beter sig ofta numera som ett dvärjlikt Kina där etablissemanget förlorat kontakten med sina nersövda undersåtar. Man vore blind om man inte kan registrera detta.

  Comment by Ture Sjolander — 2012 03 26 2:08 #

 18. ”Ni två” (inte ”vi två”) är en möjlig betydelse, men viktigare är kanske ”Ni också”. U2:s gruppnamn har, till skillnad från deras musik, garanterat flera bottnar (som de flesta gruppnamn har). Jag skulle bli mycket förvånad om det inte bland annat anspelar på Sinn Fein, som brukar översättas ”vi själva” eller ibland ”bara vi”. Om inte är det en osedvanligt tursam slump. Att det betyder mer än att bara vara namnet på ett flygplan säger dock sig självt.

  Comment by Olof Öberg — 2012 03 26 7:28 #

 19. Kul! Gunnar Bergkvist att det va nån fler som märkte felet med Tigers/Telstars,,Synd att inte få rätt bandnamn uppläst när dom för en gångskull spelas i radion..

  Comment by Rolle Mikaelsson — 2012 03 27 8:22 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^