Georg Riedel talade om barnen i Gaza

13 januari 2009 12:12 | Barnkultur, Film, Musik, Politik | 28 kommentarer

I går kväll såg Birgitta och jag som så många andra Guldbaggegalan i TV. Det är intressant att få nyfikenheten väckt för så många nya svenska filmer – en snabb koll av biorepertoaren visade dock att ”Maria Larssons eviga ögonblick” inte går på någon biograf i Uppsala.

Av de prisbelönta vid galan var det särskilt en som fick mitt hjärta att slå några extra slag, Georg Riedel som tilldelades Gullspiran för enastående insatser inom barnfilmen. Jag har tidigare skrivit om Georg och hans insatser som musikmakare bland annat till filmatiseringarna av Astrid Lindgrens berättelser. Till exempel hans ”Idas sommarvisa” torde, med rätta, av de flesta uppfattas som något av det svenskaste som finns.

Men Riedel själv är inte svensk från början. Hans familj kom hit från Tjeckoslovakien. Pappan var tysk, mamman judinna.

Säkert var det inte många som tänkte på just detta, när han i går i sitt tacktal begagnade tillfället till att påminna om de marterade barnen i dagens Gaza. Men det var strongt gjort vid ett sådant här tillfälle – och det uppskattades mycket att döma av de stormande applåderna.

För mig är det inte förvånande. Jag vet att Georg med stolthet har kallat sig socialist och att han gärna, och av övertygelse, spelade bas i Dompans band under Olof Palmes valturnéer och vid socialdemokratiska partikongresser. Åren tycks inte ha fördunklat hans radikala sinne.

Av en slump får jag just i dag in en länk på min blogg, från en franskspråkig blogg skriven av en för mig okänd marockansk jurist, Ibn Kafka. Han citerar, med ett vänligt omdöme om mig och med länk till min blogg, Olof Palmes berömda jultal från 1972. Texten presenteras både på svenska och i fransk översättning.

”Man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn. Det som pågår i Vietnam är en form av tortyr.

Det kan inte finnas militära motiv för bombningarna. Militära sagesmän i Saigon har förnekat att det skulle pågå en nordvietnamesisk uppladdning.

Det kan inte rimligen bero på vietnamesernas halsstarrighet vid förhandlingsbordet. Motståndet mot oktoberöverenskommelsen i Paris kommer – som New York Times påpekar – framför allt från President Thieu i Saigon.

Det man gör är att plåga människor, plåga en nation för att förödmjuka den, tvinga den till underkastelse inför maktspråk.

Därför är bombningarna ett illdåd.

Därav finns det många i modern historia.

De förbinds ofta med namn. Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyn, Lidice, Sharpeville och Treblinka.

Våldet har triumferat. Men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret.

Nu finns ytterligare ett namn att foga till raden.
Hanoi – julen 1972.”

Till den här listan lägger han själv ”Gaza, janvier 2009″.

Länk till den citerade bloggen hittar du här.

28 kommentarer

 1. Bra att du uppmärksammar detta Enn!
  Det var det mest substansiella som sas på Guldbaggegalan! Tack Georg Riedel!
  Sedan är jag glad att några baggar föll på Troells film, som är väldigt vacker och ett smärtsamt tidsdokument!

  Comment by Ilona — 2009 01 13 13:49 #

 2. Va vackert att det talades om barnen i Gaza, va ont det gjorde att inte de israeliska barnen som blivit bombade på sina lekplatser under 8 år fick nämnas av denna barnvise-författare som desutom själv är judisk.

  Comment by Charlotte — 2009 01 13 16:12 #

 3. Till Charlotte: Varken jag eller någon annan sansad israelkritiker försvarar Hamas’ missilattacker in på israeliskt territorium. Också dessa måste stoppas!

  Men det många, många människor – och jag talar nu inte om palestinier utan till exempel om svenskar – reagerar mot är det oproportionerliga och oberäkneliga israeliska våld som drabbar mångdubelt flera civila, bland dem många barn, som är fångade som i en bur i det tättbefolkade Gaza. Också många människor med judiskt påbrå, bland dem till exempel Georg Riedel och Göran Rosenberg, reagerar på det här sättet. Det tycker jag hedrar dem.

  Comment by Enn Kokk — 2009 01 13 21:22 #

 4. Kära Enn,
  Hur tycker du man skall få stopp på 10.000 misiler mot civila under 8 års krig från Gaza?
  Om dina barn och barnbarn under 8 år varje dag skulle fly till skyddsrum på 15 sekunder som de har på sig i Sderot – vad för åtgärd hade du önskat att din regering skulle ta till? Helt sakligt vad hade du velat att man skulle göra för att få stop på detta? Kom med ett konkret exempel på lösning inte bara kritik. Göran Rosenberg är inte representativ för vad som är rätt eller fel i denna värld. Med hopp om ett förslag till lösning – bästa hälsningar Charlotte

  Comment by Charlotte — 2009 01 13 22:08 #

 5. Till Charlotte: Nu är det så att jag nyligen, på nyårsafton, skrev om vad man borde göra – om du bläddrar dig ner i bloggen hittar du det. För min del tror jag att våldsspiralen och med den det ömsesidiga hatet nu har gått så långt att man inte längre kan hoppas på en normal fredsöverenskommelse mellan parterna. Därför tror jag att FN-trupper måste sättas in: genomföra evakueringar (främst av de illegitima israeliska bosättningarna på Västbanken), övervaka gränserna och freden. Dessutom behöver en palestinsk stat för att kunna utvecklas få stöd till ekonomisk och annan utbyggnad, till exempel från EU.

  Comment by Enn Kokk — 2009 01 13 22:58 #

 6. Det låter bra i teorien, Enn. Mycket riktigt kan evakuering av somliga bosättningar leda till ökat förtroende och vore en rättfärdig handling. Och terrorkriget måste stoppas. Detta är ett måste, inte förhandlingsbart för israelerna. Ingen borde klandra dem för det, ingen! Andra krav på Israel skulle också ställas, i försoningen anda.

  En omvärld som vill hjälpa måste dock ha en vilja att förbli fredsarbetet trogen, en vilja som hittills inte visats. Förra gången FN-trupp bevakade Rafah i Gaza, flydde, sprang eller evakuerades FN-soldaterna när Hamas började skjuta. Sedan var det fritt fram att föra in allt starkare raketer och missiler. (Samma upptrappning i Libanon unde FN-vakt). Det behövs inte stor fantasi för att veta vad som händer den dag starkare missiler når Tel Aviv, flygplatsen eller höghus.

  Som du skrev tidigare, Enn, ”så här kan det inte få fortsätta”, men fredsälskare borde inte ha väntat tills det kom till detta. Lite plakat med slagord mot Hamas grymhet mot palestinier och israeler borde inte vara så svårt att tota ihop? Men – viljan har inte funnits. Inte när det gällde Hamas. Det har varit alldeles för tyst.

  Idag bor en miljon israeler inom räckhåll för de vapen Hamas har nu. Ett måste är alltså att man obevekligen hindrar fler vapen att föras in från Iran. Egypten har inte velat eller kunnat agera polis. Kan man bara få slut på våldet från dessa grupper stoppas ju IDF’s våld. Andra svårigheter för palestinier kan elimineras eller förminskas tills lugnet är mer förankrat. Ett drömscenario, jag vet. Ett fredligt sinnat Palestina kommer inte att sakna stöd från alla möjliga håll, Israel inkluderat, speciellt som det då skulle ha en stor chans att leda till goda ändamål i st.f. ledarnas egennyttiga.

  Andreas Malm skulle få slag. Jag ska köpa Andreas och Per Gahrton enkla biljetter till Teheran där de kan fortsätta vara springpojkar åt dem som sponsrar våldet. Tur att de inte är sossar.

  Mona Sahlin och Jan Eliasson som inte hade vett avlägsna sig när demonstrationen i Sthlm urartade till viftande av utländska terrorgruppers fanor och hyllande av antisemiten Nasrallah på plakat, kan jag bara skaka dystert på huvudet över.
  Nu går väl hela sidan i taket igen och påstår att jag är sjuk? I så fall förlåt. Jag tar en paus.

  A-K Roth

  Comment by A-K Roth — 2009 01 14 1:28 #

 7. Till A-K Roth
  Stort tack för ditt klarspråk jag är gärna med att finiasiera en ”charterresa” one way ticket till verkligheten för de du nämner och lite flera till. Låt oss börja med ett besök hos Hizbollah i Libanon sedan Hamas i Gaza, ett litet stop hos Al Quieda i Afghanistan för att avsluta i Teheran, ett studiebesök one way ticket så skall det bli spännande och se om dessa fredsälskare löser problemet genom att sätta sig ner och dricka the med de olika parter. Nej mina vänner – det är lätt att sitta här i fredliga Sverige och vara specialister – men sanningen är att ni vet inte att det är endast nontolerans som gäller – ni förstår det tyvärr inte. Hela arabvärlden skulle kunna vara ett stort blomstrande paradis med alla resurser som finns, men det enda de hjälper varandra med är vapen och terror och extremism.
  Det är tre år sedan Israel evakuerade Gaza och vad har de gjort sedan dess – total destruktion och vad har deras vänner i Iran med flera uppmanat dem till – krig. Tänk om de hade haft ledare som ville folket väl – bygga upp infrastruktur – institutioner – lantbruk. Istället fokuserar de på fortsatt krig mot Israel – varför varför kunde de inte ha bevisat att det gav fred att lämna Gaza????

  Comment by Charlotte — 2009 01 14 8:55 #

 8. Charlotte och A-K Roth: I Sdrot finns skyddsrum. Barnen i Gaza har ingenstans att ta vägen. Denna fruktansvärda enögdhet och det monstrusöa hat ni visar är klart ideologiskt betingat – sionism!

  Comment by Sixten Andréasson — 2009 01 14 10:17 #

 9. Ja jag är zionist och zionister investerar i att skydda sina barn har alltid gjort- terrorister investerar i att gräva tunnlar och ladda vapen istället för att bygga skyddsrum och skydda sina barn. Eller är det någon som har hindrat Hamas i att förbereda sin befolkning inför detta kriget som de själv valde att inleda. De är ju ”demokratisk vald” regering – fått massor av vapen och medel från Iran och Syrien, varför vill de inte skyddda sina barn.
  Jag har inget hat mot några barn – endast mot terrorledare som använder barn som gisslan.
  Zionism verkar vara ett negativt laddat ord för dig – ideologiskt betingat – antisemitism!

  Comment by Charlotte — 2009 01 14 10:31 #

 10. Till A-K Roth: ”Evakuering av somliga bosättningar”? Vilka bosättningar ska vara kvar då, och varför?

  Comment by Enn Kokk — 2009 01 14 10:47 #

 11. Sixten, ja det finns skyddsrum, i Sderot. Det finns i hela Israel. Och varje hus och våning måste ha ett rum som kan förseglas ifall det blir gasattacker som dem Irak skickade direkt till Tel Aviv i sina scuds 1991. Och därför är det O.K. att skicka tusentals raketer mot bebyggelse? Att leva under dessa förhållanden i 8 år, vad tror du det gör folket? Du vill väl inte förminska lidandet för de israeler som lever under konstanta attacker? Tänk dig in i att föda barn i skyddsrum, O.K. då, din fru eller dotter.

  Det Gaza upplever nu är förfärligt. Det borde inte ha kommit till detta. Omvärlden och FN har haft ett enastående tålamod för detta aldrig sinande raketkrig. Det gick inte för israelerna att fortsätta ta våldet. Det skulle bara bli värre då vapenvilorna användes till att upptrappa.

  Stängs inte gränsen för vidare vapeninförsel från Iran kommer det absolut att föras in ännu starkare vapen. Som omvärlden och FN inte kan eller vill stoppa detta måste Israel göra det eller se fram emot hemskare situationer. Vad skulle du göra, Sixten? Du är ju inte mot våld i sig då du har hyllat Hezbollahs agerande i Libanon. Det är detta jag finner så vidrigt hos somliga svenska aktivister: stöd av våldsamma grupper.

  Jag tror vi måste se tillbaka och tala lite klarspråk för att få perspektiv. Hamas ansvarade bara under 1994-2005 för uppåt 500 döda och hundratals för livet skadade – Islamic Jihad och andra grupper ”bidrog under samma period till några hundra till döda och hundratals fler lemlästade. Det värsta året var 2002. Viljan att döda israeler är stark! (Detta stöder en Andreas Malm, må han få bölder över hela kroppen!)

  Det mest tragiska i denna sorgliga historia är att det även finns även skyddsrum i Gaza – för vapenlagren och Hamas’ stridare men inte något för civilbefolkningen på säker plats borta från vapnen. Hamas uttnyttjar och gömmer sig bland befolkningen, IDF sprider varningar via SMS och flygblad men civila drabbas som vanligt. Sjukhus, moskéer, skolor, FN’s ambulanser, har använts i krigiska syften helt mot alla konventioner. Sixten, du får protestera till de ansvariga för att man håller vapen och stridare före kvinnor och barn.

  Ursäkta inte detta agerande medan du protesterar mot israeliskt övervåld, misstag och missgärningar.

  Jag läser nu å nätet – i nyheter från Kairo att hamasrepresentanter där i mötet tvistar (”bickering”, stod det) om fortsättningen. Somliga vill sluta kriga medan ledningen i Damaskus säger fortsätt! Sixten, protestera till Assad. Han hyser en terrorledare, Meschal, som bryter mot folkrätten.

  Comment by A-K Roth — 2009 01 14 13:05 #

 12. Enn, jag har fått intrycket att somliga bosättningar är lagliga, somliga olagliga, att somliga ligger i omtvistat område och kan tas upp i fredsförhandlingar. Jag tyckte David Munck på Newsmill hade en bra poäng bara, att avveckla bosättningar, obestämd form. De bosättningar som påverkat palestinska liv så negativt och särande och som prioriteras av bosättningspolitiken är dem jag hade i sinnet. Kan komma med länk till Munch senare.

  Vad som kallas ”bosättning” vet jag inte heller precis. Är alla judar som bor på VB bosättare?

  Somligt om judisk närvaro på VB kan härledas till Jordaniens styre när området rensades på judar enligt jordansk lag. Judar får inte bo i Jordanien. Det blir en komplicerad juridisk fråga. Personligen hyser jag antipati mot att något land ska rensas på judar, kristna eller muslimer etc.

  Comment by A-K Roth — 2009 01 14 13:26 #

 13. Från Anders Thunberg har jag fått detta med adress till Charlotte:
  Min dator fungerar lite dåligt, så jag ger mig på omvägar in i diskussionen: Jag vill minnas att du berättade för mig om dina starka negativa reaktioner efter att ha lyssnat på Sten Andersson på Studentersamfundet i Lund, när han var inbjuden där och berättade om sina erfarenheter som fredsmedlare i Mellanöstern. Du sade att du var kompis med A-K Roth i USA och hade givit henne information om vad som sas vid framträdandet i Lund. Du tyckte, sade du, att Sten Andersson var ”antisemit”. Men ansåg att stämningen var ”för hätsk” för att du skulle våga ställa en fråga till Sten A och ge din syn på åtskiljningspolitiken på Västbanken. Jag undrar för den fortsatta diskussion: Är personer som inte skriver under sionistiska teser om bosättningar och det i Bibeln utlovade landet enligt dig ”antisemiter”? Jag ställer frågan då jag tycker det vore bra om vi kunde klargöra ramarna för diskussionen. Själv har jag starka minnen av judiska flyktingar i Sverige på 1950-talet med anknytning till socialdemokratiska organisationer i Israel som intog en sekulär hållning till politiken. De var starkt oroade för vad som kunde bli följderna av sionismen. De hade en sekulär vision om ett samhälle där judar och icke judar skulle kunna arbeta på jämlik fot och inte bekriga varandra… Jag vill tillägga att jag ser Hamas’grundideologi om att ”Allah” ska vara rättesnöret för all politik som djupt olycklig, men tror liksom många statsvetare, journalister m fl som har varit på plats i Gaza att huvudskälet till att befolkningen i Gaza i så stor utsträckning gav Hamas sina röster var att de ansåg att Fatah-styret hade misslyckats och var korrumperat.(För denna hållning skall de nu kollektivt bestraffas och tas som gisslan i israeliskt valtaktiskt spel!!!! Kunde man inte valt den mödosamma förhandlingsvägen och exempelvis inväntat presidentbytet i USA? Sten Andersson var en av dem som predikade den mödosamma förhandlingsvägen och som ska hyllas för det.) Den religiösa regimen i Iran och dess modell var f. öv. inget tema i valrörelsen, när Hamas vann framgångar. (Dessutom kanske du borde veta att man i Iran är shia, inte sunniter som flyktingarna i Gaza är. Mellan shia och sunni finns det ingen fördragsamhet och förståelse.) Fred byggs upp med ömsesidigt förtroendeskapande åtgärder, inte med illegal bosättningspolitik på ockuperade områden och dagliga trakasserier av civilbefolkning, anser Anders Thunberg.

  Comment by Enn Kokk — 2009 01 14 13:31 #

 14. Till A-K Roth: Det här handlar också om föredelningen av begränsade områden möjliga att odla och inte minst om begränsade vattentillgångar. Alla israeliska bosättningar utanför de ursprungligen av FN fastställda gränserna är rimligen illegala.

  Comment by Enn Kokk — 2009 01 14 13:36 #

 15. Hej Anders,
  Jag är inte den Charlotte som du tror, har aldrig lyssnat på Sten Anderson i Lund och känner inte alls Roth.
  Men det spelar ingen roll – för detta är min personliga åsikt: Zion är det samma som Israel –
  Vi judar är Israels folk – detta med att skilja på zionister och judar har varit populärt i många år bland folk som inte öppet vågar kristisera israel eller judar – då döljer man det under Zionism. Och nej alla som kritiserar Israel är inte antisemiter men det som skrevs i kommetaren var att ”Denna fruktansvärda enögdhet och det monstrusöa hat ni visar är klart ideologiskt betingat – sionism” detta är antisemitism som skrivaren tror tonas ner genom att avsluta meningen med ordet sionism. Det är personen som skriver som sätter likhetstecken mellan något fruktansvärt och Zionism. Zionism är som du vet en ideologi som bygger på att judarna skall ha ett eget land igen. Och det finns inga hemska saker i den ideologi. Många tycker tyvärr det men allt hemskt som hänt i samband med detta är att det finns en hel arabvärld plus lite fler som inte tycker att vi judar ens får finnas på den lilla plätten som heter Israel – vi skall helst inte finnas alls. Angående Iran och valrörelse så måste jag säga att naiviteten här i debatterna är helt otrolig. Ni tror verkligen att civilbefolkningen i Gaza kunde gå runt och tycka och tänka och överväga en valrörelse på samma villkår som här i Sverige. Iran är kanske inget ämne i deras valrörelse och irans muslimer har en annan inriktining men en sak som både Al Queida, Hamas, Hizbollah, Iran och Syrien kan enas om – det är att Israel och judarna inte skall få finnas och det är tyvärr det enda de samarbetar kring oavsett sunni/shia etc.

  Comment by Charlotte — 2009 01 14 14:23 #

 16. Glömde fråga Anders:
  Du skriver så här:
  Kunde man inte valt den mödosamma förhandlingsvägen och exempelvis inväntat presidentbytet i USA? har Israeliska liv inget värde för dig alls som kan skriva så här, hade du velat vänta medan raketerna regnar ner över dig och dina barn – natt och dag. ??

  Comment by Charlotte — 2009 01 14 15:11 #

 17. Till Charlotte från Anders Thunberg via mejl:

  ”Förmodligen vill du inte förstå det, Charlotte. Men genom ditt sätt att oförbehållsamt ställa upp bakom den israeliska krigsmaktens hökar och nationalistiska politiker utan att kunna framföra någon kritik mot israeliska folkrättsbrott och övervåld, så undergräver du tyvärr den goda sakens intressen. Mina israeliska vänner, bl a aktiva i medborgarrättsorganisationer, är i dag djupt förtvivlade över situationen och beklagar de ”israelvänner” som inte vill vara humanister. De tycker att det inte finns någon väg till fred om man inte fördömer och beivrar humanitära övergrepp från alla sidor. Man kan dra lärdomar av försoningsprocessen i Sydadrika, där vi för inte så länge sen ansåg situationen vara helt hopplös men där en internationell bojkott förvånansvärt snabbt resulterade i en lösning.

  Mina israeliska vänner tycker också att det är mycket oroande att man håller den internationella pressen utestängd från Gaza. Erfarenheter från andra konflikter säger att med omvärldens insyn minskar risken att gräsligheter sker i det tysta. Att gå in med modern armé i tättbefolkade bostadsområden leder nästan oundvikligt till att många oskyldiga blir sårade och förlorar livet och angrepp på skolor, regeringsbyggnader, elverk och vattenförörsörjningscentraler har sin udd riktad mot civilbefolkningen. Här går det inte lägga ansvaret på Hamas-follket som väl knappast kan uppehålla sig någon annanstans än i sin stadsmiljö. En så omfattande militäroperation som den israeliska i Gaza måste naturligtvis ha varit på gång under en längre tid, så säg inte att det inte funnits möjligheter till att ta förhandlingskontakter för att minska utsattheten för barnen i Negev. Men problemet är ju att Israel överhuvudtaget inte vill förhandla med Hamas. Hade man lättat på sanktionerna och inlett en dialog med Hamas hade det ju kunnat vara en väg i rätt riktning och också minskat utsattheten för de israeliska barn som du talar.om En annan sak som mina israeliska vänner också oroas över är den uppbackning som Israel verkar få från diverse rasistiska och fascistiska politiska grupperingar i Europa. Här finns Vlamms Belang i Belgien, MSI-politikern Gianfranco Fini och Roms nyfascistiske borgarmästare Gianni Alemanno, ja uppräkningen kan göras lång. Och. i Sverige hyllar som bekant Sverige-Demokraterna den israeliska arméns insatser, som man ser som ett led i en världsomfattande kamp mot ”jihadister” och indirekt ett stöd för ett etniskt rensat Sverige. Och i ditt gamla hemland är det välkänt att det rasistiska Danskt Folkeparti uteslutande serverar israeliskt vin på sina tillställningar. Oroar inte sånt här dig?

  Till slut Charlotte: jag är ledsen att jag förväxlade dig med en annan person. Men på den här bloggen brukar de som yttrar sig inte sätta någon ära i att vara anonyma. Och med tanke på att du – vad jag förstår – hör till dem som lagt ut dig på Face–book med bild och allt har jag lite svårt att förstå varför du bara framträder med ditt förnamn som ju lätt kan förväxlas med andra. Men det är naturligtvis din ensak och din självklara rättighet, om du vill fortsätta att vara anonym.

  Utan tillgång till ett riktigt fungerande datorprogram måste jag tyvärr ta omvägen via e-mail, men om du ”anonymt” vill fördjupa diskussionen är du också välkommen att svara till en av mina ännu fungerande e-post-adresser – den som finns på comhem – och som du lätt kan räkna ut.”

  Comment by Enn Kokk — 2009 01 14 20:54 #

 18. Till Anders: Nu när du har öppnat dörren till vårt gamla ämne kan jag komplettera med vad jag minns. Jag hade inte tänkt dra upp f.d. utrikesministern igen. Så många här har starka band med Sten Andersson och beundrar hans insats. Jag hade sagt mer än nog om er vän, inte sant, Enn? Man kunde i er cirkel t.ex. kritisera hans ställningstagande för Sovjet i Baltikum men tydligen förlåta och bortse. Så kan det vara mellan nära vänner.

  Men jag hade samtidigt en ouppklarad fråga om en sak i vårt utbyte. Nu haver jag min chans. Hav tålamod, Anders. Det kommer om än i systematisk ordning.

  Anders till Charlotte: ”…Jag vill minnas att du berättade för mig om dina starka negativa reaktioner efter att ha lyssnat på Sten Andersson på Studentersamfundet i Lund, när han var inbjuden där och berättade om sina erfarenheter som fredsmedlare i Mellanöstern. Du sade att du var kompis med A-K Roth i USA och hade givit henne information om vad som sas vid framträdandet i Lund. Du tyckte, sade du, att Sten Andersson var “antisemit”. Men ansåg att stämningen var ”för hätsk” för att du skulle våga ställa en fråga till Sten A och ge din syn på åtskiljningspolitiken på Västbanken…”

  Förspel till denna konversation: Du tog illa vid dig av mina ord – jag skrädde nog inte orden om jag känner mig själv rätt – om Sten Anderssons nazitysklandjämförelse med Israel, då Sten A. nu var bortgången.

  Jag fick uppfattningen att du inte utan belägg ville acceptera att Sten Andersson hade gjort denna jämförelse med koncentrationsläger. Därför trodde jag du tillhörde dem som finner denna sorts jämförelser uppviglande, oacceptabla och rentav skadliga. EU’s definition av antisemitism kan vara upplysande. Jag ger citat i slutet av inlägget.

  Det blev diskussion här om vid vilket slags forum Sten. A’s uttalande skulle ha inträffat. Jag fann för gott att kontakta Johanna V. för att klara upp saken då jag kände mig misstrodd. Du och Johanna V. hade en konversation per telefon, vilken du beskrev i citatet ovan. Du har alltså fått tid och rum uppklarat.

  Nu min fråga. Jag fick ett mejl därefter i vilket Johanna V. kort gav din reaktion om nazistjämförelsen; du skulle inte ha funnit den ”remarkabel”, skrev hon. Du skulle ha använt detta ord. Det förvånade henne. Det förvånar även mig.

  Min fråga:

  Om du finner det ”inte remarkabelt” att Sten Andersson gjorde denna jämförelse , varför blev det då ett sånt ståhej? Nu låter det ju som en ursäkt i efterskott. Om det inte var remarkabelt var det kanske tom en rätt allmänt accepterad jämförelse. Det finns dessbättre många, tom socialdemokrater, som ser denna jämförelse som ignorant och speciellt illvillig när den endast används mot den judiska statens handlingar.

  Anders, vidare: ”…Jag undrar för den fortsatta diskussion: Är personer som inte skriver under sionistiska teser om bosättningar och det i Bibeln utlovade landet enligt dig “antisemiter”?…”

  (Bara jag som ser lite taggar här: ”skriver under på”, ”sionistiska teser”… ?)

  Som detta kom i sammanhanget ’konversation med Johanna V.’, menar du att Johanna V. uttalade detta i er konversation ? I så fall får du kontakta henne och verifiera data. Eller var det en allmän fråga till Charlotte utan syftning till konverstionen? För min del gällde frågan enbart nazistjämförelsen. Jag vet inte om Johanna V försvarade denna politik. För min del finns kritik att rikta mot Israels agerande på flera områden. Det har skrivits en del av typen ”man får inte kritisera Israel – då kallas man antisemit” och jag hoppas du inte har denna villfarelse.

  Detta finns i pdf-file från EU: sök på orden ***summary overview european union antisemitism israel pdf***:

  ”Antisemitism
  Summary overview of the European Union 2001-2005
  Updated version December 2006

  ”Examples of the ways in which antisemitism manifests itself with regard to the state of Israel taking into account the overall context could include:

  * Denying the Jewish people their right to self­determination, e.g., by claiming that the existence of a State of Israel is a racist endeavor.
  * Applying double standards by requiring of it a behavior not expected or demanded of any other democratic nation.
  * Using the symbols and images associated with classic antisemitism (e.g., claims of Jews killing Jesus or blood libel) to characterize Israel or Israelis.
  * Drawing comparisons of contemporary Israeli policy to that of the Nazis.
  * Holding Jews collectively responsible for actions of the state of Israel.

  However, criticism of Israel leveled against any other country cannot be regarded as antisemitic…”

  Alltså, om man kritiserar Israel på samma sätt som man kritiserar andra länder, ses det som legitim kritik. Tar man fram enbart för Israels del anspelningar om nazistiskt agerande kan man med fog se det som uttryck för antisemitism. Brukade Sten Andersson jämföra Nordkorea – med sina koncentrationsläger, avrättningar och grymma straff – med nazityskland eller användes detta enbart för den judiska staten?

  Med vänlig hälsning,

  A-K Roth

  Comment by A-K Roth — 2009 01 15 13:54 #

 19. Till Georg Riedel
  vill jag helst rikta mej, men han kanske får del av detta.
  Georg, Du uttryckte de allra bästa och viktigaste orden under hela guldbaggekvällen: att du önskade att barnen i Gaza snart skulle få det bra, få njuta och få det lite lugn och ro.
  Det önskar jag också, och miljoner med mej.
  Tack, Georg Riedel, för att du sa det, den annars så glättiga kvällen. Och Grattis till priset!

  Comment by Gunnel Nordin — 2009 01 15 13:55 #

 20. 1. Nationhood and Jerusalem. Israel became a nation in 1312 BCE, Two thousand years before the rise of Islam.

  2. Arab refugees in Israel began identifying themselves as part of a Palestinian people in 1967, two decades after the establishment of the modern State of Israel.

  3. Since the Jewish conquest in 1272 BCE, the Jews have had dominion over the land for one thousand years with a continuous presence in the land for the past 3,300 years.

  4. The only Arab dominion since the conquest in 635 CE lasted no more than 22 years.

  5. For over 3,300 years, Jerusalem has been the Jewish capital Jerusalem has never been the capital of any Arab or Muslim entity. Even when the Jordanians occupied Jerusalem, they never sought to make it their capital, and Arab leaders did not come to visit.

  6. Jerusalem is mentioned over 700 times in Tanach, the Jewish Holy Scriptures. Jerusalem is not mentioned once in the Koran.

  7. King David founded the city of Jerusalem. Mohammed never came to Jerusalem.

  8. Jews pray facing Jerusalem. Muslims pray with their backs toward Jerusalem.

  9. Arab and Jewish Refugees: in 1948 the Arab refugees were encouraged to leave Israe l by Arab leaders promising to purge the land of Jews. Sixty-eight percent left without ever seeing an Israeli soldier.

  10 The Jewish refugees were forced to flee from Arab lands due to Arab brutality, persecution and pogroms.

  11. The number of Arab refugees who left Israel in 1948 is estimated to be around 630,000. The number of Jewish refugees from Arab lands is estimated to be the same.

  12. Arab refugees were INTENTIONALLY not absorbed or integrated into the Arab lands to which they fled, despite the vast Arab territory. Out of the 100,000,000 refugees since World War II, theirs is the only refugee group in the world that has never been absorbed or integrated into their own people’s lands. Jewish refugees were completely absorbed into Israel, a country no larger than the state of New Jersey .

  13. The Arab-Israeli Conflict: the Arabs are represented by eight separate nations, not including the Palestinians. There is only one Jewish nation. The Arab nations initiated all five wars and lost. Israel defended itself each time and won.

  14. The PLO’s Charter still calls for the destruction of the State of Israel. Israel has given the Palestinians most of the West Bank land, autonomy under the Palestinian Authority, and has supplied them.

  15. Under Jordanian rule, Jewish holy sites were desecrated and the Jews were denied access to places of worship. Under Israeli rule, all Muslim and Christian sites have been preserved and made accessible to people of all faiths.

  16. The UN Record on Israel and the Arabs: of the 175 Security Council resolutions passed before 1990, 97 were directed against Israel.

  17. Of the 690 General Assembly resolutions voted on before 1990, 429 were directed against Israel.

  18. The UN was silent while 58 Jerusalem Synagogues were destroyed by the Jordanians.

  19. The UN was silent while the Jordanians systematically desecrated the ancient Jewish cemetery on the Mount of Olives.

  20. The UN was silent while the Jordanians20enforced an apartheid-like a policy of preventing Jews from visiting the Temple Mount and the Western Wall.

  These are incredible times. We have to ask what our role should be. What will we tell our grandchildren about we did when there was a turning point in Jewish destiny, an opportunity to make a difference?

  Comment by Charlotte — 2009 01 15 15:44 #

 21. Varför talar man om israeliska bosättare på ”Västbanken”, i Syrien och i Gaza. Antagligen därför att det låter gulligt. ”Litet bo jag sätta vill”.

  Comment by Hans O — 2009 01 15 18:35 #

 22. Fortsättning på föregående: Men bosättarna är i själva verket kolonister och kolonisatörer. De tillägnar sig med den israeliska statsledningens tysta medgivande olagligt ockuperad mark och uppträder därmed på samma sätt som colonerna i Algeriet under förra halvan av förra seklet. Nämn saker vid deras rätta namn. Kolonisatörer är kolonisatörer inte några några gulliga gröna vågare.

  Comment by Hans O — 2009 01 15 18:41 #

 23. Frågan är om människor vill ha rätt, eller om de vill vara lyckliga? Just nu är väl ingen, varken jude eller arab, annat än lamslagen av sorg och rädsla. Och aggressivitetn är alltid lika stor som rädslan…jag blir förstummad över kriget om ingenting. Är det värt ett enda dött barn? Det finns ett helt jordklot att bebo.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2009 01 15 19:16 #

 24. Till beskyllningar mot mig för antiamerikanism, antisovjetism och nazism av sionister)har nu också fogats att jag skulle vara antisemit(av sionisten Charlotte). Tar också detta med viss ro. Allt fler blir inte rädda för denna beskyllning. Många svenskar har förr inte vågat offentligt uttrycka sin mening om Israel. Bl a har journalisten Peter Löfgren skrivit om detta. Den fine poeten Mohammed Omar har tagit bladet från munnen. Liksom många, många andra. Jag käner mig vara i gott och fint sällskap gentemot dessa hatets apostlar!
  Charlotte och A-K Roth som skriver så mycket skriver också om skyddsrum för barn.
  Den 27 december när Israel anföll Gaza fälldes bomberna kl 11.30 lokal tid, när fm-skiftet av skolbarn var på väg hem och andra skiftet var på väg till sina skolor. Maximalt med barn var ute i Gaza. Misstag? Bland bedömare anses Israel ha världens bästa underrättelsetjänst (näst bäst var Klaus Wolfs i forna DDR).
  Terror är att skrämmas. Genom att döda och skada ett stort antal barn skulle föräldrar, anhöriga och andra bli så förskräckta att de skulle vända sig mot Hamas och få deras politiska ledare att kapitulera. Sådan är sionismen….
  Nu idag upprepade de samma taktik mot FN-byggnadens nödförråd. Två fartyg med nödhjälp har stoppats…
  Förgäves väntar vi på USA:s reaktion… Mycket olycksbådande… Ska Obama bli en ännu värre krigsförbrytare än Bush? Världen bävar.

  Comment by Sixten Andréasson — 2009 01 15 19:37 #

 25. Mohammed Omar har (som så många andra i denna fasansfulla konflikt) tappat kontakten med vad som är grundläggande mänskliga värderingar. Skulle lösningan vara att bli islamist?

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2009 01 15 19:42 #

 26. Hördududu, Sixten, din hatets apostel, skriv icket, nej ingalunda, om ”hatets apostlar” till mig. Du har öppet tagit sida med Hezbollah och har uttryckt önskan om slutet på Israel i tidigare inlägg. Dina åsikter är härmed diskvalificerade. Vänligen håll mitt namn utanför hatiska anklagelser. Vill du tala om väder, vind, katter, hundar och barnbarn är jag med. Där torde du utgöra mindre skada mot allmän anständighet.

  Comment by A-K Roth — 2009 01 15 19:49 #

 27. Allmän amständighet? är det att försvara det värsta krigsbrottet på senare tid som du gör?
  Och hat – hur mycket har du inte i den vägen spytt mot Sten Andersson, Per Gahrton, Mohammed Omar och andra svenskar som vågat ta ställning mot Israels våldspolitik.
  De mördade palestiniernas anhörigas rop stiger mot himlen! Medan IDF bara skjuter och bombar vidare.
  Undran: hur kom sig att du blev sionist? Som var en ångermanländska med båda fötterna på jorden.

  Comment by Sixten Andréasson — 2009 01 15 20:06 #

 28. Äsch, dumheter, Sixten, mina aversioner är inte mot kritik av Israels agerande eller mot ärliga pacifister. ”Hatets apostlar” för att man är mot verkliga hatets apostlar, islamister? Läs deras stadgar och mål. Garthon, Omar och även Andreas Malm tar det där extra steget liksom du och ägnar sig åt att stödja grupper som vill andra folk och oliktänkande mycket, mycket illa. Din anklagelse studsar tillbaka mot dig själv.

  Läs vad sansade, unga (jämfört med mig är alla unga), icke-borgliga – som Charlotte Wiberg, Jonathan Leman, Nima Daryamadj – skriver. Även namn som Erik Laakso och Bo Widegren ger en hopp att inte alla sossar i Sverige gått och blitt spritt språngande hatgalna och selektivt våldsförhärligande. Nu kom en ny artikel av David Munck, palestinastödjare, på newsmill.se som beklagar den judehatiska atmosfären inom vänstern. Det anas friskare vindar. Gå inte och förstör dem med dina osande svador.

  Det bekommer en ångermanländska med båda fötterna på jorden att starkt ta avtånd från typer som går med islamistiska grupper. Att vara tyst vore medlöperi! Vad andra länder och Israel än gör är det oförsvarligt att liera sig med dem som har våldsam jihad på hjärnan och hundratals oskyldiga liv på sitt samvete, tusentals om man räknar livslånga skador. Den som går dessa gruppers ärenden sidar med dem som vill din grannes barns död.

  Din definition på sionism osar av förakt. Och den står bara för ett folks rätt till en nationalstat. Palestinier har samma strävan och samma rätt. Måtte det kunna mäklas fred dem emellan.

  Sluta, Sixten.

  A-K

  Comment by A-K Roth — 2009 01 15 21:33 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^