Creosa

19 mars 2012 12:45 | Mat & dryck, Media, Politik | 5 kommentarer

Mitt kåseri om middagsbjudningen här om dan har fått en sur kommentar från en S-bloggare, som uppenbarligen tycker att man bara ska skriva om politik. En gång i tiden gjorde jag en Aktuellt i politiken (s) av magasinstyp: i den tidens AiP fanns förstås politik men också noveller, lyrik, recensioner, serier, personintervjuer, mediakrönikor, korsord och andra tävlingar, kåserier, satir, i julnumren matreportage, och så vidare. Den tidens AiP hade som bäst mer än 140.000 prenumeranter.

Dygnsgenomsnittet för antalet besökare på den här bloggen är just nu 1.593, vilket inte är så pjåkigt det heller. Också av kommentarerna är det uppenbart att det finns bloggläsare som tänker pröva mitt recept på äppelkaka à la estnisk rabarberkaka.

Och sen har en läsare hört av sig och vill ha ett utförligare recept på creosa, det hustrun lagade till en bjudmiddag i lördags.

Receptet har hon hämtat ur en kokbok av Pernilla Tunberger jag gav henne 1984, ”Pernillas bästa” (Wiken, 1983) – Pernilla och hennes recept läste Birgitta annars redan i unga år i Dagens Nyheter. Jag följer här kokboken:

Det här behövs

5-6 tomater (eller en liten burk konserverade)
1 färsk gurka + salt
1-2 paprikor (gärna en röd och en grön)
1 stor gul lök (Birgitta använde i stället en röd lök)
10 SMÅ ättiksgurkor – eller 3-5 vanliga svenska som är större än de franska
3 msk kapris
3 msk hackad persilja
1/2-1 1/2 tsk dragon – kraftig smak men fin
5 msk stark gul senap av dijontyp (inte söt alls)
5 msk vinäger – helst rödvinsdito
3 dl matolja

Gör så här:

1. Börja med tomaterna. Skär med vass kniv bort fästet på varje. Lägg sen tomaterna i kokande vatten någon minut.
Spola med kallt vatten. Skalen kan sen dras av lika lätt som på en kokt potatis. OM tomaterna är mogna i överkant kan de behöva ligga något längre i koket.
Klyv sen tomaterna. Krama ut kärnorna med handen och kasta dem. Hacka resten och lägg hacket i en sil eller så att det mesta av deras vätska rinner av. Låt ”hänga” minst 3-4 timmar, gärna över natt.

2. Hacka under tiden den färska gurkan och lägg den i en skål eller djup tallrik med rätt mycket salt. Den vätskar sig då mycket – det är bra. Spola efter 30-45 minuter bort saltet och vattnet som har bildats. Gurkhacket blir då alldeles lagom salt – smaka! Spola mer om så behövs. Låt rinna av väl.

3. Skär den råa paprikan (gärna både röd och grön) i småbitar. Likaså ättiksgurkor och lök.

4. Rör ut senapen först med vinägern, sen med oljan och blanda sedan detta med allt hacket plus kryddgrönskan.

Den här såsen blir bara bättre om den får stå några dagar eller upp till en vecka i kylskåpet.

Birgitta serverade den alltså till ungsstekt ankbröst med hasselbackspotatis, men Pernilla föreslår också kassler, kotlett eller vinmarinerad skinka.

Den som ursprungligen komponerade creosa, Roger Vergé, uppfann den dock som ett komplement till grillat kött. Så ett tips är att överraska era gäster på den kommande sommarens grillpartyn. En klar fördel i det sammanhanget är att man alltså kan göra i ordning creosan flera dagar i förväg och sen ha den stående i kylen, vilket den bara blir godare av.

5 kommentarer

  1. Den ska jag koka genast till min dotter som är vegetarian. Det låter väldigt gott.

    Mycket röd färg i creosan. Den färgen är min favoritfärg

    Comment by britta sethson — 2012 03 19 14:41 #

  2. Enn, du har en alldeles perfekt blandning av liv och politik. Det är det som gör det så spännande att läsa din blogg. Annars blir det ju en ledarsida. Nej fortsätt du med politik, mat, musik, böcker och kärlek och en dos barnbarn i din fina blogg!

    Comment by Eva — 2012 03 19 14:57 #

  3. Till Britta Sethson: Den passar säkert bra för din dotter som är vegetarian – men observera att den alltså inte ska kokas, bara röras ihop på det sätt jag beskriver.

    Comment by Enn Kokk — 2012 03 19 15:58 #

  4. Till Eva Swedenmark: Tack för dina vänliga ord. Själv läser jag din egen blogg med uppskattning.

    Comment by Enn Kokk — 2012 03 19 15:59 #

  5. Enn – tack för receptet.

    Comment by Pär — 2012 03 20 12:47 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^