Middag för gamla departementsgänget

18 mars 2012 18:07 | Mat & dryck, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 8 kommentarer

Ett tecken på att Birgitta under sin tid som minister lyckades skapa ett väl fungerande arbetslag är att hon och flera av hennes forna chefstjänstemän, däribland flera av hennes statssekreterare, fortfarande umgås. De brukar äta middag tillsammans, och då deltar förstås också makor och makar – det är så jag kommer in i bilden.

I går var det vår tur att stå för värdskapet.

Tyvärr är det förkylningstider, så det blev ett visst manfall, vilket å andra sidan var bra med tanke på Birgittas snart kommande hjärtoperation. Vi fick alltså återbud från Rolf och Monica Annerberg – Rolf var en av statssekreterarna, och även Monica arbetade på departementet – och även från Kerstin Heden.

Men Kerstins man Håkan Heden, som var den som arbetade på Miljödepartementet, kom, liksom Kjell Jansson och Ulla Svedjelid, så också det nuvarande landshövdingeparet i Västerås, Ingemar och Ingrid Skogö.

Under samlingen i vår lägenhet tittade gästerna på vårt milt talat väldiga bibliotek, på vår stora skivsamling – Bob Dylan diskuerades senare under middagen på den högra bordskanten – och på konst och konsthantverk som finns i vårt hem.

Under middagen diskuterades egentligen förbluffande lite politik – om man inte dit räknar hungerkravallerna runt om i Sverige under första världskriget, händelser runt unionsupplösningen och min familjs öde under andra världskriget. Vi pratade också om allt från vårt Musikens hus till Melodifestivalen.

Birgitta hade, vägar jag hävda, lagat en superb middag.

Den började med vattenkastanjer insvepta i bacon, liggande på en bädd av sallat. Till det här drack vi vitt vin.

Till huvudrätt serverades stekt ankbröst med apelsinsås, hasselbackspotatis, sallad och creosa, en gudomligt smakande röra av tomater, färsk gurka och ättiksgurka, ett par paprikor, en röd lök, kapris, hackad persilja, dragon, dijonsenap, rödvinsvinäger och matolja. Det här hade fått stå och dra och ta smak i flera dagar i kylen, och det serveras alltså kallt till de varma bitarna av ankbröst och den varma hasselbackspotatisen. De flesta råvarorna till den här middagen är köpta i vårt Coop Konsum vid Torbjörnstorg, men ankbrösten hittade Birgitta i en liten lantmatsbutik på andra sidan Svartbäcksgatan, en butik som säljer lokala och ekologiska produkter.

Till huvudrätten passade det förstås bäst med rött vin.

Och så avslutade vi med min äppelkaka à la estnisk rabarberkaka, serverad med vispgrädde, starkt bryggkaffe och Tokaj Aszu.

Innan gästerna lämnade för kvällen hann det också bli en och annan calvados eller cognac.

I dag har vi ägnat oss åt att diska.

I september möts det här gänget igen, då på landshövdingeresidenset i Västerås.

8 kommentarer

 1. en gudomligt smakande röra av tomater, färsk gurka och ättiksgurka, ett par paprikor, en röd lök, kapris, hackad persilja, dragon, dijonsenap, rödvinsvinäger och matolja.

  Finns det ett mer utförligt recept?

  Comment by Pär — 2012 03 18 21:47 #

 2. Är privata middagsbjudningar av allmänt intresse för sossebloggen?

  Comment by Henning Bask — 2012 03 18 22:35 #

 3. Merci beaucoup!
  Burp

  Comment by Ture Sjölander — 2012 03 18 23:36 #

 4. Henning Bask:

  Är väl inget fel att blogga om personliga saker? Om du inte märkt det så gör Enn det ganska ofta. Jag tycker det är en rätt trevlig blandning.

  Dessutom: Det är personliga är politiskt! :)

  Comment by Fredrik — 2012 03 19 5:39 #

 5. Till Henning Bask: Jag har länk till S-bloggar eftersom jag är socialdemokrat och då och då skriver om politik. Men bloggen är ett personligt uttryck för alla mina sidor och handlar alltså också om musik, litteratur, teater, mat, restauranger, trädgård, serier, ganska privata betraktelser… Jag är gammal journalist och vet att en blandning av ämnen drar många läsare. Mina kåserier om Melodikrysset drar till exempel flera tusen extra läsare på lördagarna, och många av dessa besökare blir sen regelbundna läsare och läser även annat. Dygnsgenomsnittet för antal besökare på bloggen ligger just nu på 1.593.

  Comment by Enn Kokk — 2012 03 19 10:14 #

 6. Det var ett utförligt ostrecept, av Enn gammal journalist!

  Comment by Ture Sjölander — 2012 03 19 11:26 #

 7. En väldigt trist kommentar av Henning Bask. Och detta från en man som gjort 66 inlägg på sin egen blogg sedan 2008. Vem följer en sådan blogg? Inte jag i allafall. Däremot följer jag Enn Kokks blogg sedan flera år. Varje dag tittar jag in och läser hans rader och det är just bredden som är behållningen.

  Comment by Dan — 2012 03 19 11:35 #

 8. Kan bara instämma med er som reagerar på den trista pekpinnen från herr Bask. Det händer att jag blir TVÄRMÄTT på allt vad politik heter. Då känns det fint att ändå titta in, hälsa på hos en bloggare och läsa om annat som hör livet till.
  Bara genom att våga vara lite personliga, blir vi allmänmänskliga.

  Dessutom – det är så otroligt enkelt att scrolla sig vidare om någon/något inte faller en på läppen . . .

  Comment by anita lindblad — 2012 03 19 20:23 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^