Melodikrysset nr 2 2009

10 januari 2009 12:29 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 20 kommentarer

Dagens melodikryss rymde flera frågor som jag tyckte var svåra, utifrån mina musikkunskaper alltså.

Jag tar det för mig svåra först.

Schlagern med en titel och refräng hade jag svårt att identifiera. Eftersom jag hade inledningsbokstäverna och orden gick in i varandra, kom jag på att det finns en låt som i titel och refräng har frasen ”Lägg din hand i min (ska vara DEN enligt en läsare, HANS enligt en annan, vilket alltså inte rubbar mitt svar till lösning) hand”, men jag minns inte hur den går. Jag vill betona att det här är en gissning från min sida, så ta alltså inte för givet att jag har rätt svar.

Jag är vidare notoriskt dålig på signaturer till TV-serier, detta främst för att jag ser så få sådana. Men 1983 sändes i svensk TV den brittiska serien ”We’ll Meet Again”, som här döptes till ”Vi möts igen”, och den skulle det kunna vara.

Långt utanför mina normala referensramar ligger Idol-vinnarna. Men med hjälp av ledbokstäverna kom jag fram till att han med ”Close But No Cigarr” heter Marcus Fagervall.

Inte heller är jag närmare bekant med popbandet N Sync. Men här kom jag av okänd anledning nästan med detsamma på gruppnamnet, och kontrollgoogling på ”This I Promise You” bekräftade, att jag hade hamnat rätt.

Resten tyckte jag – men där kan ju andra ha en helt annan mening – var lätt.

Jag och Birgitta såg som vanligt Ingvar Oldsberg i ”På spåret” – ett både underhållande och lärorikt TV-progam – i går kväll, men att påstå att Oldsberg sjöng ”I Can’t Stop Loving You” är att ta i väldigt mycket. Upphovsmannen, Don Gibson, skulle ha vridit sig i plågor, om han hade hört det här. Vi kan väl hur som helst enas om att Ray Charles’ insjungning från 1962 var bättre.

Mycket bättre var då Bosse Parneviks avsiktliga röstförvrängning i parodin på ”Svensktoppen”, där Bengt Bedrup fick agera programledare eller snarare referent.

Inte heller kan jag väl gärna missa besjungaren av mitt Uppsala Owe Thörnqvist, vars ”Dagny” var en av dagens ljudillustrationer. Jag känner Owe en smula, eftersom han liksom min hustru har fått titeln ”hedersupplänning”; vi kommer snart att ses på middagen för hedersupplänningar på Uppsala slott. Hustrun benämndes förresten ibland under sin politikertid som ”Svartbäckens rödaste ros”, detta eftersom vi bor i Svartbäcken.

Tage Danielsson har jag samarbetat en smula med inför 1968 års val, då han gav ut ”En soffliggares dagbok”. Han och Hans Alfredson har gjort många minnesvärda nummer, bland dem ”Ett glas öl” efter engelsk förlaga.

Om mina mellanhavanden med Cornelis Vreeswijk kan ni läsa ovan under Kulturspegeln, Musik. I dagens melodikryss förekom hans roliga ”Brev från kolonien”, med text men inte musik av Cornelis. Musiken har han lånat från ”Timmarnas dans”, som ingår i Amilcare Ponchellis ”La Giaconda” från 1876. I Cornelis’ sommarkoloni bor ungarna i baracker.

The Real Group finns också i våra skivhyllor. En av medlemmarna där, Peder Karlsson, är för övrigt son till ett par av mina politiska ungdomsvänner: förra statsrådet (s) Jan O Karlsson och förra medarbetaren på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek i Stockholm, den nu döda Eva. Här hörde vi The Real Group i ett Povel Ramel-nummer, ”Johanssons Boogie Woogie-vals”.

En annan kär bekanting var Julie Andrews med ”A Spoonful of Sugar” (på svenska ”Lite socker i botten”) ur ”Mary Poppins”.

Då var det väl bara ett par klassiker kvar.

Vi hörde ”Barkaroll” ur ”Hoffmans äventyr” av Jacques Offenbach.

Och så hörde vi en melodi som ofta spelades i radio förr, ”Skridskoåkarna” av Emil Waldteufel. Och skridskoåkning sker ju som bekant på isar.

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

20 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. ÄNTLIGEN skriver du… har väntat som en galning på lösningen av sista frågan! Tack Enn Kokk Trevlig Helg!

  Comment by Malin — 2009 01 10 12:32 #

 2. Till Malin: Ibland tar det sin tid även för mig. Dels vill jag gärna bädda in svaren i ett kåseri, som förhoppningsvis ger merkunskap utöver de svar som efterfrågas. Dels händer det att även jag måste grubbla och googla – jag vill ju ogärna redovisa fel svar. Men som du ser blev några av svaren gissningar byggda på indikationer. Så se för all del inte mig som en musikalisk allvetare, som aldrig kan ha fel!

  Comment by Enn Kokk — 2009 01 10 12:40 #

 3. Du är en del av mitt musikaliska uppslagsverk… din plats är nr 2, mamma innehar första plats! Tack! ;)

  Comment by Malin — 2009 01 10 13:01 #

 4. ”Lägg din hand i min hand”. Tack för det!
  Trevlig Helg önskar LO från ett mulet men milt Göteborg.

  Comment by LO - Göteborg — 2009 01 10 13:17 #

 5. Till LO: Men lägg alltså märke till att jag inte själv är helt säker på den här punkten.

  Comment by Enn Kokk — 2009 01 10 13:23 #

 6. Lägg Din hand i DEN hand
  Put your hand in the hands of the man who …

  En ”kristen” låt kanske man kan kalla den.

  Comment by Eva Elgie — 2009 01 10 13:38 #

 7. Se mitt ovanstående svar. Det betyder ju att det ska vara Din i svaret – jag bara skrev för att berätta hur texten går

  Comment by Eva Elgie — 2009 01 10 13:43 #

 8. Till Eva Elge: Tack! Jag kan alltså inte den här låten, och jag ska föra in din korrigering. Lika fullt bör svaren bli de jag föreslog, ”din” respektive ”hand”, detta eftersom de skulle skrivas in i ordningen L 11 + V 14,

  Comment by Enn Kokk — 2009 01 10 13:44 #

 9. Varför Google när vi har Enn Kokk. Sökte förgäves med angivande av låten som skulle ge N Sync i melodikrysset. Men nu har jag fått veta. Tack för en trevlig och underhållande blogg!

  Comment by Kjell E — 2009 01 10 14:15 #

 10. Till Kjell E: Nå, även jag slinter ibland.

  Comment by Enn Kokk — 2009 01 10 14:20 #

 11. Lill Lindfors sjöng Lägg din hand i hans hand och finns på hennes skiva Guldkorn. Visst är det väl den?!

  Comment by Susanne — 2009 01 10 16:19 #

 12. Till Susanne: Jag har inte den här skivan, men jag kan ha hört den med henne och det skulle kunna vara förklaringen till att den spökade i mitt bakhuvud, så att jag kom hyggligt nära den rätta titeln.

  Comment by Enn Kokk — 2009 01 10 17:03 #

 13. http://www.korsord.se/forum_inlagg.aspx?gameid=0&topicid=1000005&threadid=210616

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2009 01 10 17:19 #

 14. Även jag har mamma som musiklexikon nr 1, och du är definitivt nr 2. Vi hade båda kört fast på ”din hand”, och där fanns inget hopp förutom din blogg. Tusen tack, Det är också mycket roligt att få dina svar inbäddade i läslustig text, som alltid ger någon liten extra knorr åt svaren.
  Tack för idag.
  Catharina Lindh

  Comment by Catharina Lindh — 2009 01 10 18:03 #

 15. Till Catharina Lindh Tack! Och läsarna är själva, som väl alla har märkt, välkomna att bidra med egna kunskaper. På lördagarna är den här bloggen en jättelik studiecirkel.

  Comment by Enn Kokk — 2009 01 10 18:13 #

 16. Susanne har rätt; Lägg din hand i hans hand, svensk sångtext av Bosse Carlgren, från originalet Put your hand in the hand.

  http://www.carlgrens.info/htmlfiles/lyricsfiles/lill.htm

  Comment by Liv — 2009 01 10 20:02 #

 17. melodikrysset 2/09 ”Lägg (din hand) i hans hand” så lyder refrenget i frågan L11-V12

  Comment by Ove — 2009 01 10 20:16 #

 18. Till Liv och Ove: Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2009 01 10 21:33 #

 19. Cornelis Vreeswijks ”Brevet från kolonin” är en cover, dvs han hörde den och gjorde en (fri) översättning av USA-artisten Allan Shermans ”Hello Muddah, Hello Fadduh”
  (A Letter from Camp)”.
  Originalet till Put yor hand… gjorde gruppen Himalaya (som högst 2:a på svenska Tio i Topp 1971)

  Comment by Gunnar Bergquist — 2009 01 11 23:32 #

 20. Till Gunnar Bergquist: Tack, Gunnar. Alltid roligt att addera mer kunskap till den man har lyckats samla på sig.

  Comment by Enn Kokk — 2009 01 12 11:16 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^