Mozarts Requiem med Uppsala musikklasser

11 mars 2012 15:21 | Musik | Kommentering avstängd

Ett evenemang med Uppsala musikklasser förde oss till Musikens hus för andra gången den här veckan.

Fördjupad musikundervisning hör till det jag anser det självklart att skolan ska erbjuda. Att resultatet av denna musikundervisning inte är av intresse bara för klasskamrater och familjemedlemmar fick vi bevis på i lördags. När Wolfgang Amadeus MozartsRequiem” (1791) spelades vid en eftermiddagskonsert i Musikens hus, var musikerna mycket kompetenta och sångsolisterna – Karin Roman, sopran, Ivonne Fuchs, mezzosopran, Karl Rombo, tenor, och Jakob Högstrröm, baryton – högst hörvärda, men jag tror att de allesammans förlåter mig, om jag främst framhåller den ungdomliga kören: Uppsala musikklasser 9A ochg 9B samt årskurserna 1-3 i Katedralskolans fördjupade musikundervisning. Och dirigenten, David Anstey, måste ha lagt ner ett avsevärt jobb på att få proffsen och de ungdomliga amatörerna att låta så bra tillsammans.

Mozart arbetade med sitt ”Requiem” under senare delen av 1791, det år han dog, och hann aldrig fullborda sitt verk. Det finns spekulationer om hur mycket av detta ”Requiem” som egentligen skrevs av Mozart och hur myckket som kan ha tillagts av Franz Süssmayer. Hela sanningen lär vi aldrig få veta, men nog låter i mina öron ”Requiem” tillräckligt mycket Mozart för att tillskrivas honom.

Liksom när jag ett par dagar tidigare i samma lokal lyssnade på BachsMatteuspassionen”, hade jag även i det här fallet vissa problem med den religiösa texten, men i det här fallet är originaltexten på latin, som jag visserligen läste i femtiotalets gymnasium men som jag inte har underhållit tillräckligt mycket för att spontanförstå – svensk textversion fanns i och för sig i programhäftet.

Men för den välljudande musikens och det musikaliska samspelets skull får jag väl leva med textrader som ”Vredens stora dag är nära / Elden skall då allt förtära”.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^