Läst utan att nämnvärt anstränga mig

1 januari 2009 16:01 | Media, Politik | 12 kommentarer

Min blogg har, utan att jag har nämnt omröstningen, långt mindre kampanjat, hamnat på 27e plats av sammanlagt 124 i nätomröstningen om Sveriges bästa politiska blogg.

I toppen hamnade ett antal borgerliga bloggar, flera av dem med nyliberal anstrykning – föga förvånande, eftersom bloggosfären knappast domineras av socialdemokrater. Några sådana hamnade också över mig i resultatlistan. Av dem vill jag, med gillande och grattis, främst nämna Catti Ullström, som hamnade på 19e plats. Också bloggkampanjen mot FRA har helt uppenbart satt spår i listans topp.

Hela listan hittar du hos Erik Laakso.

Jag har automatisk ping till S-bloggar, mest för att nå andra människor som jag tycker det är viktigt att föra dialog med, också påverka. Men annars pingar jag aldrig inlägg – litar i stället på att min genom åren växande läsekrets ska hitta mig ändå och, när de finner det befogat, leda andra till det jag publicerar på min blogg. Jag har, genom de inlägg jag får, kunnat konstatera, att det också finns en betydande politisk spännvidd bland mina läsare.

Eftersom jag under långa perioder skriver mycket mindre om politik än om till exempel kultur och personliga saker, är det närmast en bravad att hamna på 27e plats i en omröstning om bästa politiska blogg.

Antalet besökare på bloggen tyder på att många gillar just den här mixen.

Och tillräckligt många av dem tycker uppenbart att jag skriver tillräckligt intressant också om politik för att förtjäna en plats i topplistan över bra politiska bloggar.

Jag tackar.

12 kommentarer

  1. Du är väl värd placeringen. Grattis och gott nytt år.
    Du har också ett imponerande antal besökare måste jag säga. Jag tror du ligger klart i topp bland s-bloggar och mäter dig väl med många andra också.
    Om man tittar på din ”sitemeter” så verkar det som om du denna vecka skulle ligga på tredje plats av alla politiska bloggar på bloggtoppen.se

    Jag förstår din strategi med ökningar genom att folk tipsar varandra men visst skulle det väl ändå vara värt att få ännu fler läsare genom ett lite utökat ”marknadsförande”? En registrering på bloggtoppen och inläggning av autoping på nyligen.se och twingly.se skulle vara intressant att se resultatet av.

    Comment by Erik Laakso — 2009 01 01 16:48 #

  2. Till Erik Laakso: Vi får väl se. Autopingar ligger väl närmast det jag orkar med. Jag lägger hellre min energi på att skriva så att det intresserar den läsekrets jag har.

    Gott nytt även till dig!

    Comment by Enn Kokk — 2009 01 01 17:55 #

  3. Tack för de orden, och detsamma. Hörde till de ganska många som röstade på din blogg.

    //Catti

    Comment by Catharina Ullström — 2009 01 01 18:15 #

  4. Till Catti Ullström: Tack! Själv gillar jag din blogg för det internationella engagemang du visar. För mig, som var mycket politiskt aktiv under 1960-talet, känns det trösterikt att det också i dag finns unga människor med samma slags gränsöverskridande engagemang som fanns hos dåtidens unga socialdemokrater.

    PS: Det är inte heller fel att du är boknörd.

    Comment by Enn Kokk — 2009 01 01 18:22 #

  5. Ja grattis på det nya året, Enn>!!! När du framhåller att flera nyliberala, borgerliga bloggar kommer före på listan, så tycker jag man ska märka att en stor del av dem är knutna till Piratpartiet som fick drygt 30.000 röster i det senaste valet och som huvudsakligen inriktat sig på marknadsföring via Internet. ”Traditionella” borgerliga bloggare verkar inte vara lika populära, om det kan vara någon tröst när (s)-bloggare generellt verkar vara så på efterkälken.
    Kanske ska man se det så att det är bloggare som visar oberoende mot ”partimegafoner” som uppskattas. Det verkar som om många inom vårt parti inte har förstått att vi lever i en ny tid, då självständiga bedömningar och hållningar är en tillgång och inte ett problem. Låt oss slå vakt om traditionerna från upplysningstiden, nämligen att en öppen och rationell debatt gynnar ”sanningen” och den goda (s)- saken bäst. Jorden är inte platt. För övrigt tycker jag inte det skulle skada om några flera av de fria nyliberala bloggarna tillåts komma in på avdelning länkar. Vi har ingen anledning av att vara rädda att ta en debatt med det lägret. En del av dem –jag syftar då på den ekonomiske systemkrisens verkningar – ligger f n svårt sargade på grund av historiens gång. Jag tänker då på alla som byggt sin filosofi att människan/individen klarar sig bäst utan solidaritet och samverkan.

    Comment by Anders Thunberg — 2009 01 02 1:08 #

  6. Till Anders Thunberg: Jo, som jag själv noterade, har FRA-debatten bidragit till att lyfta fram bloggar av det slag du nämner.

    Det händer att jag själv läser nyliberala bloggare, dock inte så ofta att jag känner behov av att ta med dem i blogroll-spalten. För så vitt att de inte dyker upp med kommentarer på min egen blogg, känns det också meningslöst att debattera med dem.

    Det betyder inte, att de bloggar som finns i min blogroll måste stå mina egna åsikter nära. Jag är till exempel med jämna mellanrum oenig med Erik Laakso och tycker radikalt annorlunda än Martin Tunström om kärnkraften. Anna Ardin och Ulf Bjereld har en kristen tro, som jag alls inte delar. Ali Esbati är vänsterpartist och Kerstin Berminge, i hjärtat socialdemokrat, röstar på samma parti. Andra finns med därför att de skriver intressant om kultur, detta utan att jag alls har någon aning om var de hör hemma i partipolitiska termer. Några är familjemedlemmar eller personliga vänner från något skede i livet. Och så finns där förstås ett antal bloggare, vars just åsikter jag vill bidra till att lyfta fram.

    Det här är en mix som passar just mig. Vilket inte betyder att jag inte någon gång då och då gör förändringar.

    Comment by Enn Kokk — 2009 01 02 8:43 #

  7. Jadå, Enn Kokk! Du har helt rätt i din analys varför så många språkar med dig på din blogg.
    Vad jag saknar bland socialistiska respektive icke-socialistiska bloggar (när det gäller politik) är dock allt för få inlägg från ”motståndarsidan”. De flesta inlägg är därvidlag oftast ”ja-sägare” oavsett politisk ideologi. Personligen tycker jag detta vara aningen tråkigt.
    För övrigt verkar det som om herr Kokk, liksom jag tillhör den sekulära livsåskådningen, vilket gläder mig. Hur är det med republik kontra monarki herr Kokk? Själv är jag medlem i den svenska Republikanska Föreningen. Givetvis behöver du inte blotta dig i den för SAP så känsliga sak.

    Comment by Lars Rudström — 2009 01 03 18:37 #

  8. Till Lars Rudström: Allt sedan mycket unga år har jag varit övertygad republikan, och det umgänge med kungahuset som följde av Birgittas talmansämbete har inte fått mig att ändra uppfattning. Varken i den här eller i några andra frågor har jag någonsin varit tyst av taktiska skäl.

    Comment by Enn Kokk — 2009 01 03 19:00 #

  9. Måste säga att jag tycker din blogg är väl värd sin placering. Råkade själv precis snubbla in på den och tycker du har en skön mix av det mesta.

    Comment by Jeanettes — 2009 01 05 18:19 #

  10. Till Jeanette Stojic: Tack! Jag har ganska bestämda åsikter men är ingen vän av ensidighet.

    Comment by Enn Kokk — 2009 01 05 18:44 #

  11. Ja, då måste jag säga detsamma. Bestämd åsikt men ingen vän av ensidighet.
    Det krävs ofta att man ska vara bestämd, för min del är det för att man är ensam, ung och fackligt aktiv i ett manligt dominerat fackförbund. Och ska det förändras där så får man vara hård och bestämd. :-)

    Comment by Jeanettes — 2009 01 06 22:08 #

  12. Tack Enn Kokk! Skönt att höra din utsago vad gäller monarki kontra republik (och tidigare om sekularismen). Den tredje viktiga delen rörande politisk hemvist får väl förbli vårt lilla tvisteämne tills vidare. Jag respekterar givetvis din ”tro” på socialism. Som du förstått av tidigare inlägg lämnade jag den ”vänstra” socialdemokratiska ideologin efter Palmes utspel 1968. Och rödvinssocialisterna, bl.a. på Sopis och övriga Universitetet i Sthlm, gjorde ju det hela enklare för mig under slutet av 60-talet. Nog om detta!

    Comment by Lars Rudström — 2009 01 06 23:06 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^