En ondsint nyårshälsning

1 januari 2009 14:23 | Ur dagboken | 11 kommentarer

I natt har vi fått brevlådan sprängd.

Det är en sådan där stor, markstående brevlåda, fastlåst innanför grinden. Vi behöver en sådan brevlåda för att kunna ta emot alla tidningar och all post även de dagar då vi inte är i Öregrund.

När Birgitta i dag, på nyårsdagen, var på väg till Konsum, såg hon vad som hade hänt: trodde först att någon med verktyg hade slitit bort taket, loss väggarna och fått upp den låsta luckan. Men uppenbart har någon eller några lagt en bomb i brevlådan. Att vi inte förstod vad som hände när det hände beror förstås på allt det smällande som hörs under nyårsnatten och på att det är en bit ner till grinden.

Pojkstreck?

Men i så fall har vi utsatts för alltför många nu. Den här brevlådan har tidigare släpats i väg några gånger till dess att jag förankrade den bättre. Och i höstas brändes vår friggebod med mycket kärt innehåll ned en lördag natt.

Vad har vi, fridsamma människor, gjort för att förtjäna denna ondsinta nyårshälsning och allt det andra?

11 kommentarer

  1. Jag hoppas naturligtvis att det är ”pojkstreck”. Men det låter mer allvarligt, som något annat än bus, tycker jag. Något för polisen att titta på?

    Med förhoppningar om ett upphörande av denna skadegörelse, önskar jag ett gott och fint 2009 till dig och Birgitta.

    Eva

    Comment by Eva Hillén Ahlström — 2009 01 01 15:50 #

  2. Till Eva Hillén Ahlström: Vi har naturligtvis polisanmält brevlådesprängningen. Men om detta den här gången, i motsats till när vi hade mordbrand, leder till något, återstår förstås att se…

    Gott nytt även till dig!

    Comment by Enn Kokk — 2009 01 01 15:53 #

  3. Den sprängkraft som krävs för at demolera en sådan postlåda talar för att det inte är något pojkstreck utan en direkt och avsiktlig sprängning. Obehagligt.

    Anita och jag har varit förskonade för inbrott och skadegörelse i de 32 år huset varit i min ägo. Men 2008 inträffade två inbrott i de två närmaste gårdarna – så det kryper närmare.

    Grattis till placeringen på listan – men jag läser bara din blogg Enn./arne

    Comment by arne engkvist — 2009 01 01 19:45 #

  4. Till Arne Engqvist: Ja, någon rysk smällare var det ju inte.

    Comment by Enn Kokk — 2009 01 01 19:46 #

  5. Gud vad obehagligt!

    Jag förstår faktiskt inte varför inget gjordes av polisen i samband med branden. Varför?!

    Själv blev jag telefonhotad med våldtäkt och misshandel en natt, med referenser från min blogg, och trots att jag hade telefonnummer och ett inspelat röstmeddelande från mannen tog polisen inte upp det. Jag som trodde att hot mot politiker och skribenter ansågs som ett brott mot demokratin och därför prioriterat. Tydligen inte.

    Comment by Anna Ardin — 2009 01 02 0:47 #

  6. Till Anna Ardin: Som jag tidigare har varit inne på tror jag att polisens tillkortakommande vid utredningen av mordbranden har att göra med att det inte finns någon reguljär polisiär närvaro i Öregrund och därmed heller inte tillräcklig kännedom om vad som rör sig under ortens fridfulla yta.

    Comment by Enn Kokk — 2009 01 02 8:14 #

  7. Jag tror det på många håll finns en ovana att hantera hot mot politiker, och kanske också oförståelse för att hantera hot över huvudtaget. Själv blev jag en gång uppmärksammad via blogginlägg och sms av en högerextrem organisation. Trots att jag mejlade min egna partiorganisation om råd hörde jag ingenting från dem, däremot blev jag kontaktad av min arbetsgivares (Saabs) säkerhetsansvarige för att med råd. Hoppas det kommer att kommas tillrätta med vad som ligger bakom mordbränderna och brevlådeattentaten hos er.

    Comment by Martin T — 2009 01 02 15:27 #

  8. Till Martin Tollén: När Birgitta polisanmälde brevlådebombningen, hamnade hon inte hos polisen i våra trakter utan på en nationell anmälningscentral i en helt annan del av Sverige, och den som tog emot anmälan förstod uppenbarligen inte vem hon var (vilket polisen här ändå gör). Men hon ska försöka få direktkontakt med den polisstation som finns närmast oss.

    Comment by Enn Kokk — 2009 01 02 15:34 #

  9. Med behållning läser jag dina kåserier och annat. Jag blir förfärad när människor blir skymfade på det sätt du och Birgitta blivit.
    Anledningen till min kommentar är den ”nationella polisiära anmälningscentralen”. Hur i hela friden kan det komma sig att jag (vid anmälan) hamnar i Korpilombolo, Linköping, Helsingborg m fl orter när verksamheten sker i Gnesta?
    Hur kan man får bort detta dumma påfund?

    Comment by Inger Isberg — 2009 01 03 16:01 #

  10. Till Inger Isberg: Jag kan ju gissa att den här ordningen finns för att det alltid ska finnas jourpersonal tillgänglig. Men frågan är vad den har för värde. I bästa fall vet den man kommer fram till var Öregrund eller Gnesta ligger, men vederbörande har ju ingen aning om de lokala förhållandena inklusive vad som kan tänkas ligga bakom händelser av det här slaget.

    Nu har Birgitta i alla fall lyckats slå sig fram till polisen i Uppsala, där det åtminstone finns folk som känner till vem hon är och vad vi tidigare har utsatts för. Så på måndag får vi besök av en representant för den lokala polisen. Det fanns ingen att skicka under helgen.

    Comment by Enn Kokk — 2009 01 03 16:22 #

  11. Hoppas att det är någon från SÄPO. För den här typen av händelser har en annan dimension. Det har varit en del ruggiga händelser på sistone, som visar att det finns skäl att ta mycket allvarligt på den här typen av bränder och sprängningar.

    Comment by Observer — 2009 01 03 22:00 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^