I den stora kylan

30 december 2008 20:13 | Ur dagboken | 12 kommentarer

I morse for vi med buss 811 genom ett soligt Uppland, klätt i det tunnaste tänkbara snötäcke. Målet var vårt sommarhus i Öregrund, där vi ska tillbringa nyår och trettonhelg.

Sommarhus och sommarhus förresten. När vi kom ut, var det fem-sex minusgrader utomhus, men trots att vi har en låg grundvärme på inomhus för att klara vattenledningarna med mera, kändes det inte särskilt mycket varmare inne i huset. Jag gick förstås runt och drog upp värmen på elementen för att snabbt få det att bli behagligare, medan Birgitta och jag packade upp. Efter en snabb lunch gick vi också till Konsum och Systemet och handlade. På hemvägen från Systemet gick jag in i blomsterhandeln, nu i ny regi, och hittade blommande kvistar av vit syren, som jag köpte åt Birgitta.

Birgitta hade annars tagit med en del av julblommorna till Öregrund, och med hjälp av lite julpynt (vi har en aning sådant här, köpt hos vår forna granne, Roslagens hemslöjd) blev det snart helgfint i huset. Men värmen vägrade envist att infinna sig, särskilt i köksregionen. Jag gick in i det intilliggande sovrummet och la mig, fortfarande frysande, på sängen och läste, och min snälla hustru la en filt över mig.

Sen kom hon på att kolla det stora elementet i köket och fann att det var avslaget. Slog följaktligen på det – men elementet vägrade lik förbannat att bli varmt.

Nu fick jag nya bevis på vilken driftig hustru jag har: Ut i mörkret med ficklampa för att kolla skåpet med huvudproppar, som sitter på väggen på husets baksida. Fann att ett av hänglåsen hade isat igen och hämtade en skruvmejsel att användas som hävstång. Fick upp det igenisade hänglåset och hittade också en propp som behövde bytas ut. Dock: inget som helst resultat på det kalla elementet i köket.

Middagen – lövbiff med råstekt potatis – intogs följaktligen vid ett köksbord med många brinnande stearinljus.

Värmen från övriga element sprider sig naturligtvis så småningom också till köket, men det faktum att ett nyckelelement inte funkar drar samtidigt ner uppvärmningstakten.

Vi får be elektrikern komma hit och byta ut det stendöda elementet i köket, dessutom också ett gammalt och allt mer ineffektivt i TV-rummet.

Livet på landet har sin charm. Men så här kan det alltså också vara.

12 kommentarer

 1. Jag vill önska Enn Kokk och hans familj ett GOTT NYTT ÅR!
  Lars Rudström

  Comment by Lars Rudström — 2008 12 30 22:39 #

 2. Till Lars Rudström: Och jag önskar dig detsamma.

  Comment by Enn Kokk — 2008 12 31 10:21 #

 3. Allra först – GOTT NYTT ÅR till er båda Enn och Birgitta från en gammal laboremitbekant.

  Sen – känner igen det där med stora kylan. Men jag har tre eldstäder i vårt fritidshus som fått träda in när elementen fallererat. Det gör de dock inte nu – alla är rätt nya oljefyllda och trefas. Och allra bäst – en god vän sätter upp värmen nådra dagar innan vi kommer på vintern.

  Comment by arne engkvist — 2008 12 31 11:41 #

 4. Till Arne Engkvist: Gott nytt i retur!

  Comment by Enn Kokk — 2008 12 31 13:11 #

 5. Var det inte energiministern Birgitta Dahl som så enträget uppmanade oss att lämna systemet med direktvärmande el? Det finns stimulansbidrag för den som vill byta ut elelement och gå över till mindre växthuseffektstimulerande energikällor – även i sommarhus. Jag tänker återkomma till den här frågan på en särskild webbplats, eftersom jag sliter med samma problem som ni i Roslagen. Om 2-3 år ska mina hus i Bergslagen förhoppningsvis bara undantagsvis behöva lite till el från elnätet. Alla som är intresserade att följa arbetet mot det målet ska så småningom få webbadressen….

  Comment by Anders Thunberg — 2009 01 03 22:16 #

 6. Till Anders Thunberg: Jo, det stämmer. Men vi hade installerat elelement långt innan den debatt du refererar till ägde rum, och det kökselement jag har skrivit om och som nu har pajat installerades redan då.

  Senare har vi förstås i olika omgångar diskuterat byte av hela värmesystemet.

  Comment by Enn Kokk — 2009 01 04 17:46 #

 7. Ja vilka alternativa lösningar har ni funderat på? Och om fruktan för att vattnet skall frysa är orsak till att ni låter elementen stå på långa perioder, när ni inte bor i huset, undrar man om det inte är möjligt att stänga av vattnet – för att spara lite elkostnader?

  Comment by Anders Thunberg — 2009 01 04 19:04 #

 8. Till Anders Thunberg: Bergvärme till exempel.

  Numera bor vi permanent i det här huset mer än halva året och är även där utöver här både under veckohelger och under längre perioder som nu. Vattensystemet är bara ett av flera skäl för att vi har låg värme på även när vi inte är här. Det här är ju långt ifrån bara en sommarstuga numera, och här finns massor av saker som inte skulle må väl av att i perioder utsättas för köld och rå luft. Dessutom gör den låga grundvärmen det möjligt att någorlunda snabbt få upp värmen igen, när vi kommer hit under den kallare årstiden. Av samma skäl är jag inte beredd att stänga av vattnet. Jag vill komma ut till ett hus som fungerar i alla avseenden.

  Comment by Enn Kokk — 2009 01 05 9:51 #

 9. Jag eldar ju med ved sedan alla tider – förutom mina 10 år som singel i lägenhet – men har sedan länge intresserat mig för alternativa källor, där en kombination av solpaneler och ved känns intressant. Jag väntar också på supraledarna, var tog de vägen? En mängd el kommer ju inte till nytta p g a de förluster som görs på vägen.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2009 01 05 10:18 #

 10. Till Ann Christin Sandlund: Vi känner ju alla till problemen med direktverkande el, men i ett avseende har den en oslagbar konkurrensfördel: i de allra flesta fall fungerar uppvärmningssystemet helautomatiskt och fordrar inga som helst åtgärder.

  När vi efter andra världskriget kom till lilla Juniskär, var värmekällorna vedspis i köket och kamin i vårt enda rum. Jag sov i kökssoffan, och varje morgon så här års var det isande kallt i köket, innan någon hade tänt i spisen. Riktigt kalla nätter blev det till och med isskorpa på vattenhinken i köket. Jag och min nu döde bror Matti svor ständigt över att behöva gå ut i vedboden och hämta ved och ännu mera över att såga ved.

  Det här har väl bidragit till att jag aldrig ens har övervägt något uppvärmningssystem här i Öregrund, som skulle riskera att föra mig tillbaka till det jag ovan beskriver.

  Comment by Enn Kokk — 2009 01 05 10:35 #

 11. Jag ska skicka dig lite broschyrer om vakuumrörsolfångare. exotank vps (värmepump)
  och möjligheter att koppla radiatorer till vedkasett/pelletsbrännare.
  Det händer mycket på det här området. Och som sagt, jag kommer lägga upp en särskild hemsida där olika experter ger goda råd om billiga energilösningar. Det finns flera hundra tusen s k sportstugor/sommarhus som med annexbyggnader skulle kunna förvandlas till energismarta hus där man en stor del av året skulle kunna förlägga både arbete och rekreation.
  Med Internet och andra nymodigheter behöver vi inte bo i storstäder och trängas i köer.. Samtidigt vi kan förlänga yrkeslivet på ett behagligt sätt och betala de skatter som behövs för att vi ska kunna upprätthålla välfärden…

  Comment by Anders Thunberg — 2009 01 05 14:13 #

 12. Anders T är ganska skön ibland! Hans fria tankar om var vi egentligen borde bo skall verkligen tas på allvar. Vad boendestatusen har att göra med den svenska, ”snöpta”, välfärden att göra må däremot vara ett mysticum för mig. Men kul är han i sina tankar!

  Comment by Lars Rudström — 2009 01 06 19:50 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^