Adjö Nordea och farväl Föreningssparbanken

21 februari 2012 22:10 | Politik, Ur dagboken | 16 kommentarer

Både praktiska omständigheter och grundvärderingar har gjort att jag har varit kund hos Nordea och Föreningssparbanken.

Som barn fick jag postsparbanksbok – Postsparbanken blev en av byggstenarna i Nordbanken, senare Nordea, en till stor del statlig bank – fortfarande har svenska staten en hyggligt stor ägarandel i Nordea.

Den här banken hade kontor i Socialdemokraternas huvudkontor på Sveavägen 68, och när jag började på partiexpeditionen, fick vi som var anställda där vår lön i banken bredvid entrén.

Sparbanksrörelsen, manifesterad i Sparbankerna runt om i landet, stod förstås också mitt hjärta nära. När den slogs samman med bondekooperativa Föreningsbanken och blev Föreningssparbanken, fick dess folkliga och kooperativa karaktär ytterligare en dimension.

Det var också praktiskt att vara kund där, eftersom Föreningssparbanken hade kontor både i Öregrund, där vi köpte sommarhus 1969, och vid Torbjörns torg alldeles intill vårt hus i Uppsala.

Länge levde jag i harmoni med mina båda banker. Men så började båda att konstra. Nu är det länge sedan man kunde gå in på Nordea i Öregrund och få ut sina pengar. Föreningssparbankens kontor där har slagits igen, och dess kontor vid Torbjöns torg har blivit kontantfritt – man tackar!

Eftersom jag själv är en inbiten kontantkund och känner solidaritet med de många till exempel äldre, som inte klarar att hantera bankkort, har jag envist vägrat att själv skaffa mig något plastkort. Så när jag har behövt tillskott av kontanter, har jag åkt in till Föreningssparbanken eller Nordea i Östhammar eller Uppsala centrum och då passat på att göra också utbetalningar manuellt genom kassan.

Nu har mina kära gamla banker båda gjort klart, att så här kommer man inte att få göra länge till. Snart kommer alla deras kontor att vara kontantlösa.

Men eftersom jag inte vill leva ett kontantlöst liv, har jag – inte utan sorg i hjärtat – gjort slut med båda mina gamla banker.

För en tid sen var jag på Nordeas kontor i centrala Uppsala, tog ut mina pengar och avslutade kontot.

I dag gjorde jag detsamma på Föreningssparbankens kontor vid Stora torget.

I båda fallen har jag för damen i kassan i vänliga ord berättat, varför jag gör så här. Opinionsbildare slutar jag aldrig att vara.

I stället har jag dirigerat mina båda pensioner till ett nyöppnat konto i Handelsbanken.

Handelsbanken är en privatkapitalistisk bank, till vilken jag inte har några känslomässiga band.

Men den har den fördelen, att dess ledning har deklaretat, att dess kontor – så småningom till och med fler än i dag – kommer att fortsätta med kontanthantering, och en bank som ser kunderna som människor, inte bara som konton knutna till bankomaten ute på väggen, är jag beredd att anförtro mina pengar.

16 kommentarer

 1. Till Enn Kokk: Varför väljer du Handelsbanken, som i likhet med andra storbanker har mycket låga inlåningsräntor, när det finns Forex Bank AB? Forex ger idagsläget 2,55 % och har självfallet kontanthantering vid sitt Uppsala-kontor.

  Comment by Bengt Eliasson — 2012 02 21 22:17 #

 2. Till Bengt Eliasson: Jag brukar använda Forex för udda utbetalningar, eftersom de är billiga också i det fallet.

  Problemet är att jag bor halva året i Öregrund och inte vill åka till Uppsala varje gång jag behöver ta ut pengar – Forex’ kontorsnät är ju inte så stort.

  Comment by Enn Kokk — 2012 02 21 22:22 #

 3. Ett gott skäl att välja Handelsbanken är ju också just detta, att dom har kontor på minsta småort i hela (obs) Sverige, och ofta har haft det i hundra år. Där andra har klappat igen är Handelsbanken kvar.

  Comment by Torsten — 2012 02 21 22:52 #

 4. Jag hoppas innerligt att Swedbanks (detta bedrövliga namn)kontanthantering blir kvar i Uddevalla tills min mor inte längre finns, hon blir 99 år den 8 mars, och hon hämtar sina pengar på ”sin Sparbank”. Mamma klarar inte plastkort och jag tror inte heller att hon skulle klara ett bankbyte.

  /Eva

  Comment by Eva Hillén Ahlström — 2012 02 21 23:24 #

 5. Det går väl att ha ett uttagskort som man använder för att ta ut kontanter i bankomat? Inte särskilt stor skillnad jämfört med att ta ut pengar i en kassa.

  Jag har inte så stor koll på bankerna i Uppsala, men finns det ingen fristående sparbank som man borde stödja? Jag har i alla fall en liten fristående sparbank och som fortfarande, till skillnad från Swedbank, är en riktig sparbank.

  Comment by NM — 2012 02 22 1:18 #

 6. Enn!
  Du gör alldeles rätt! Det är ju det enda sättet vi som konsumenter/bankkunder kan opponera oss. Nyligen bytte vi bank för vårt företag, sedan en nyanställd på Nordea vägrade fortsätta en länge utvecklad rutin mellan oss och banken kring våra betalningsrutiner och ville tvinga hustrun att bli datoriserad. Hustrun har dock kvar sitt personliga konto i Nordea men banken meddelade häromdagen att de också här i Strängnäs kommer att upphöra med kontanthantering.
  Själv bemästrar jag datorn och har mitt konto och min betalningsrutin via Sparbanken Rekarne som verkar behålla sin kontanthantering. Annars får det väl bli att knalla över till Handelsbanken på andra sidan gatan här med.

  Comment by Mats Werner — 2012 02 22 7:33 #

 7. Jag bemästrar datorn, och jag har – när jag under ett par år var kassör i Ordfronts lokalavdelning här i Uppsala – haft hand om föreningens bankkonto, och under mina år på Socialdemokratiska partistyrelsen, då jag i egenskap av partiets nordiske och baltiske sekreterare reste mycket i grannländerna, haft Visa-kort. Så det är inte vanan som saknas.

  Men jag tycker, rent principiellt, inte om tanken på övergång till ett i princip kontantlöst samhälle och känner också solidaritet med dem som av det ena eller det andra skälet inte klarar av att hantera ett system där man ersätter sedlar och mynt med teknik.

  Jag känner ömhet mot gamla tanter och farbröder som jag understundom ser stå och fumla med det ena eller det andra i en av kassorna på Föreningssparbanken och tycker det är girigt av den och Nordea att hänvisa de här kunderna till att i fortsättningen få hjälp av någon nära anhörig, om de nu har någon.

  Penningsystemet är så enkelt och lätthanterligt, och förstår inte de nämnda bankerna (!) det, är det dags för oss med hjärta i kroppen att överge dem.

  Comment by Enn Kokk — 2012 02 22 9:24 #

 8. NM:
  Uttagskort är på väg ut!!
  Man måste ha en koppling till ett kreditföretag liknande Visa eller MasterCard. Man har så att säga rullat in bakom ryggen, mycket beroende på att de faktiskt är bra. Istället för en gammaldags Checkkredit kan man ha ett Mastercard med en lånekredit att använd vid behov.
  Annars föredrar jag som Enn att ha CASH!!
  Men tider förändras och det är nog ingen idé att kämpa emot det ger faktiskt oftast enbart en fadd smak i munnen att slå sig blodig mot en bankdörr!!

  Comment by Urban Sjölander — 2012 02 22 11:13 #

 9. Till Enn Kokk: Jag känner mycket stor sympati för dina ord om att du ”känner ömhet för gamla tanter och farbröder…”. Det är en tråkig utveckling som skett i vårt land avseende kontanthanteringen och jag tycker inte att statsmakterna har tagit det ansvar det borde i denna situation. Tyvärr finns det ett mycket svårlöst dilemma med hänsyn till de uppenbara rånrisker som idag tyvärr finns mot såväl privatpersoner som företag, vilket gör att det skulle vara bra om alla använde någon form av betalkort för sina köp. Det är dock kanske ett övergående problem, då de som idag använder kort även på ”ålderns höst” kommer att fortsätta med detta.

  När det sedan gäller Handelsbankens kontanthantering återstår det att se om de även i fortsättningen kommer att ha denna service. Om de till sist kommer att vara ensamma om denna service bland storbankerna kommer det nog att ”svida i skinnet” för Handelsbankens VD att behålla kontanthanteringen, då kostnaderna kommer att öka kraftigt.

  Som sagt: Problemet med kontanthanteringen är svårlöst. Därtill tycker jag att våra sedlar är i högsta grad en del av vår kultur, ja en bild av Sverige. Denna min uppfattning är nog så viktig i diskussionen om att ersätta den svenska kronan mot euron. Om vi, mot förmodan, skulle göra det skulle något viktigt gå förlorat. Ty det finns mycket känslor förknippade med de svenska sedlarna och mynten.

  Comment by Bengt Eliasson — 2012 02 22 12:48 #

 10. Jag vill gärna vara solidarisk både med eventuella rånoffer och dem som har svårt att klara plastkort! Och om nu rånen minskar så ökar ju i stället olika kortbedrägerier… Det är inte lätt att veta vad som är bäst. En annan sak jag tycker är tråkig är att det inte längre lönar sig att spara pengar i kontantform, eftersom man måste betala för att växla in dem i banken! Spargrisens tid är förbi! Kanske inte så underligt att Lyxfällan får allt fler deltagare! Man baxnar ju över hur ovetande många är när det gäller ekonomiska realiteter.

  Comment by Dorothea — 2012 02 22 13:02 #

 11. Till Dorothea: Jag håller med dig. Detta är en mycket svårlöst fråga.

  Comment by Bengt Eliasson — 2012 02 22 13:08 #

 12. Till Bengt Eliasson: Det är inte välgörenhet av Handelsbanken att till och med utöka antalet kontor med kontanthantering. Det är ju inte bara Enn Kokk som byter till Handelsbanken. Många andra har gjort det och banken räknar nog med att fler ska göra det framöver. Poängen för Handelsbanken är att dessa personer sätter in pengar på konton med relativt låga räntor. Banken lånar alltså pengar till låga kostnader och lånar ut pengarna till betydligt högre räntor. För Handelsbanken vore det nog perfekt att till slut vara den enda banken med kontanthantering.
  I alla fall så länge som Riksbanken enligt lag är skyldig att förse landet med kontanter.

  Comment by jean — 2012 02 22 14:32 #

 13. Värre är att kontanter inte länge hanteras inom kollektivtrafiken.
  Turism är en allt viktigare industri även om vår statsminister inte ”känner till ” att Grekland har en stor sådan även om de försöker strejka bort även den.
  Det är något fel när bankfolk försöker att lura av oss våra pengar genom ”rådgivning”, som håller en nivå ofta med telesäljare på gatan.
  Service är snart något att visa på Uplandsmuséet.

  Comment by Bertil — 2012 02 22 15:09 #

 14. Till Jean: Frågan är om det i långa loppet lönar sig för Handelsbanken, då även många äldre är mycket aktiva konsumenter med såväl Internet och betalkort, vilket gör att den grupp som skulle vilja byta till Handelsbanken ändå torde vara ganska liten. Och som bekant kostar såväl lokaler som personal. De insättningar vi nu diskuterar är i första hand pensionsinsättningar och ställt i ljuset av bankens samlade inlåningskapital torde den delen vara ändå relativt liten. När det sedan är frågan om större inlåning av kapital av dessa bankkunder, tror jag personligen inte att kunderna är lika intresserade av att byta till Handelsbanken, då bankens räntor på dylika konton är synnerligen låg.

  Fast det viktiga är ändå detta: Vi kunder borde göra uppror mot den dåliga service våra affärsbanker erbjuder oss!

  Comment by Bengt Eliasson — 2012 02 22 20:50 #

 15. Käre Bengt Eliasson; -uppror är inget för svensken förutom de som känner sig kallade till den syndikalistiska gruppen. Och då framförallt de yngre dylika. Tror inte att någon här hos Enn tillhör den gruppen. Dock torde vi som vill opponera oss bli bättre att just säga ifrån….menmenmenmen djupt inom mig så tror jag inte vi har det rätta kynnet mer än hemma vid köksbordet.

  Comment by Urban Sjölander — 2012 02 23 10:45 #

 16. Jag använder kort, har nästan aldrig kontanter i plånboken. Men jag förstår dina utgångspunkter Enn. Om man nu ska ha kort tycker jag MedMera Visa är för mig bästa alternativet.

  Comment by Christer Larsson — 2012 02 23 11:24 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^