Irrfärder på MC

29 december 2008 21:32 | Serier | 2 kommentarer

Mats Källblad (född 1969) är en svensk serietecknare som jag inte har stött på förrän nu, när jag skaffade hans album ”Irrfärder” (Komika, 2008). Serierna där, om Sture Stelben, lär ha publicerats i 15 år – men att jag inte har kommit i kontakt med dem kan ju bland annat bero på att de har publicerats i tidskriften MC-folket. Jag har aldrig varit intresserad av motorcyklar och inte heller av att läsa om sådana.

Sture Stelben är just MC-förare, med hjälmen närmast fastskruvad på huvudet, men Källblad lyckas ändå variera sin serie så att den är läsbar också för oss som inte är MC-fantaster. Den här sortens monomani är ju för övrigt inte ovanligt i serievärlden – jämför till exempel med den evigt pågående jakten i ”Hälge”. Ibland, som i den allra sista sidan i albumet, den om el-MCn, försöker Källblad till och med turnera ett miljömedvetande, även om budskapet är ganska vagt.

Till formen är serien om Sture Stelben en klassisk skämtserie. Humorn i den är ganska godmodig och trevlig, detta utan att skämten når några våldsamma höjder. Ibland, som när Sture i bastun möter några våldsamt råa typer, finns där dock satiriskt udd: de råa typerna visar sig, när de är påklädda, vara – poliser.

2 kommentarer

  1. Jag har inte läst Sture Stelben men kan rekommendera Garagedrömmar och Vakna laglös av Källblad. Två lysande uppväxtskildringar om livet i en småstad. Även hans allåldersserie Vimmelgrind är väl värd att läsa. Jag tycker att Källblad är en av de absolut främsta serieskapare vi har i Sverige.

    Comment by Rikard Karlsson — 2009 01 04 20:07 #

  2. Till Rikard Karlsson: Själv har jag inte tidigare läst Källblad men tror dig gärna när du säger att han har skapat flera läsvärda serier. Jag skulle tro att Sture Stelben, inte oäven men heller inte briljant, är en födkrok för Källblad: Att få teckna så länge för en branschtidning ger en grundinkomst men binder också motivkretsen.

    Comment by Enn Kokk — 2009 01 04 22:22 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^