Melodikrysset nr 52 2008

27 december 2008 12:12 | Film, Media, Musik, Politik, Resor, Ur dagboken | 23 kommentarer

God fortsättning alla melodikryssvänner, både med Melodikrysset och med helgfirandet!

För egen del upplevde jag dagens kryss som hyggligt lätt – men säkert kommer nu någon läsare att slå mig på fingrarna med någon felaktighet. Hur som helst: jag fastnade inte någonstans.

Den enda fråga jag fick googla på var den där Trombo Combo sjöng på spanska. Den hette, vad jag förstår, i svenskt original ”Det finns bara en Två av oss”. Här hörde vi den dock i en spansk version, ”Dos de nostros” – vilket väl betyder ”Två av oss”.

Jag skulle tro att en del av mina yngre läsare ibland tycker att jag har för konservativ musiksmak och inte tar till mig tillräckligt mycket av det nya. Men är det nya bra – som till exempel ”Oh Boy” med Miss Li – lyssnar jag mer än gärna.

Men naturligtvis underlättade det för krysslösare ur min generation att dagens ljudillustrationer i de allra flesta fallen var välkända för oss. För vi vet ju alla att Lasse Dahlquist skrev om Ada och att Evert Taubes Rönnerdahl han skuttar med ett skratt ur sin säng. Och vi är tillräckligt gamla för att både ha hört ”Granada” med James Last och Rolling Stones – även om ”Streets of Love” är av relativt färskt datum. Eftersom vi har lyssnat på Povel Ramel i stort sett från starten och fram till hans död, vet vi mycket väl att huvudpersonen i ”The Gräsänkling Blues” spelar bort hembiträdet Anna till Stig Järrel en natt då hustrun är bortrest till Mölle. Och det är klart att ”Jersey Girl” med Bruce Springsteen (egentligen av Tom Waits) finns i våra skivhyllor – fast här hörde vi förstås Göran Ringboms svenska (eller gotländska) version ”Min tös”.

Och skulle vi inte känna igen en av Elvis’ stora hits, ”Jailhouse Rock”? Musikstilen där kallades på den tiden rock ‘n roll, numera bara rock. Och i det fängelse som låttiteln handlar om finns förstås mången cell.

Till och med ”Omaha”, den allra senaste CDn med Ulf Lundell, har jag köpt. På den finns hund-sången ”Spike”, som vi hörde i dag.

Några av dagens artister och låtar har jag till och med haft ett personligt förhållande till, så jag avslutar med dem.

Cornelis Vreeswijk startade och slutade som sosse, och jag fick honom en gång att ställa upp (som en tämligen osynlig medlem) i juryn till en valvisetävling jag hade i Aktuellt i politiken (s), som jag var chefredaktör för. Min hustru har valturnerat med honom. Själv var jag med om att ge ut ett par LP med honom på det tyvärr avsomnade arbetarrörelsebolaget a disc. Och det Oslo han skildrar i ”Turistens klagan” älskar jag allt sedan mitt första besök där under gymnasietiden på 1950-talet.

Lars Molin, mannen bakom TV-serien ”Tre kärlekar”, lärde jag först känna genom Kulturarbetarnas socialdemokratiska förening – Lars var, på den tiden han var vägmästare i Östhammar, också kulturnämndsledamot (s) där. Lars spelade förresten in flera av sina filmer i de trakter där jag hålls under sommarhalvåret, bland annat ”Baddjävlar” i mitt Öregrund. / ”Tre kronor” ska det vara, påpekar en bättre bevandrad läsare. /

I ”Sällskapsresan” spelar Jon Skolmen Ole, men det är inte Skolmen utan regissören, Lasse Åberg, jag känner. Vi möts varje år på en middag hos landshövdingen i Uppsala, detta eftersom både han och min hustru har valts till hedersupplänningar. Lasse Åberg förekom förresten också i ett stort bildreportage i ett julnummer av Aktuellt i politiken (s) – han hade på den tiden för övrigt kommunalt uppdrag för (s).

När det gäller den återstående frågan, också den ett stycke svensk filmmusik, förekom den i SFs jubileumsfilm ”1939”. Hustrun och jag var inbjudna till premiären den 18 december 1989 på Globen. Musiken vi hörde var Nils Landgrens ”Min arm omkring din hals”. Zenya Hamilton gjorde en singelversion av den.

* * *

På jakt efter något svar i allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

23 kommentarer

 1. Tack för ännu en trevlig melodikryssläsning.
  Här kommer något som jag tror inte många känner till, det rätta efternamnet på ”Eldeman”, han heter något helt annat
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Anders_Eldeman

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 12 27 12:45 #

 2. Det känns lite tråkigt att behöva påpeka att tv-serien med Tre i titeln inte är den fantistiske Lars Molins klassiker utan TV4s vedervärdiga såpa Tre Kronor.

  Comment by Eric Nyström Svensk — 2008 12 27 12:47 #

 3. Till Erik: Jag tyckte inte riktigt att jag kände igen musiken – ”Tre kronor” har jag nämligen aldrig sett, och jag är urusel på TV-signaturer. Men eftersom TRE var rätt, har jag ändå inte vilselett någon.

  Comment by Enn Kokk — 2008 12 27 13:23 #

 4. Tack för genomgången! I dag missade jag första halvan av programmet för att jag sov för länge…
  Men du har faktiskt ett litet fel: det blir ROLL på V9 och inte ”rock”!

  Comment by Björn — 2008 12 27 13:32 #

 5. Melodin heter Två av oss på svenska också. Hon sjunger ”Det finns bara en av mig och det är jag. Det finns bara en av dig och det är du. Det finns bara två av oss och det är vi”.

  Comment by Maria Johansson — 2008 12 27 13:49 #

 6. Till Björn: Det du upptäckte var ett kursiveringsfel. Också jag har skrivit in ”roll” i själva krysset.

  Comment by Enn Kokk — 2008 12 27 17:47 #

 7. Till Maria Johansson: Tack för påpekandet. Det här var, som väl framgår av texten, den melodi i dagens kryss som jag inte själv kunde spontant. Så jag googlade och fick tydligen upp något galet.

  Comment by Enn Kokk — 2008 12 27 17:50 #

 8. Hej igen Enn Kokk. Man tackar. Det enda jag var osäker på var ARM (tydligen från 1939). Hade A M. Kunde bli Alm eller Arm och fick ingen mer hjälp till mellanbokstaven. Men Alm kändes inte så troligt. Finns det någon svensk film med Alm? Arm (Med dig i mina armar?) kändes gammalt och hederligt.
  God fortsättning & Gott nytt år! / Bengt

  Comment by Bengt Lorentzon — 2008 12 27 22:22 #

 9. Tänkte bara tacka för de alltid så utförliga svaren på krysset som jag gärna vill kolla när jag löste det o eftersom Anders E själv rekommenderat bloggen i programmet så känns det ju helt ok. Kollade även upp vad han egentligen heter på Wikipedia o även om han är född von Bahr vilket väl borde vara hans mors flicknamn så är hans far ju född Eldeman så vad är det om inte hans riktiga namn men jag ska kolla nästa gång jag träffar honom ute.
  God fortsättning o Gott slut!
  HansOlof

  Comment by HO Sjöberg — 2008 12 28 0:21 #

 10. Nej nej. Det ska vara Tre kärlekar, inte tre kronor. Kolla in länken: http: //sv.wikipedia.org/wiki/Lars_Molin_(f%C3%B6rfattare)

  Comment by Hatti — 2008 12 28 0:32 #

 11. OK, svaret tre kronor kanske hade att göra med krysset. Jag trodde någon felaktigt påstått att Lars Molin gjort tre kronor.

  Comment by Hatti — 2008 12 28 0:34 #

 12. Till Matti: Det var jag som blandade ihop två TV-serier – TV-signaturer är inte min starka sida. Visst har Lars Molin gjort ”Tre kärlekar” (som jag felektigt trodde det var, eftersom svaret i krysset måste bli TRE). Men den här signaturen hörde i stället hemma i ”Tre kronor”, en serie som jag aldrig någonsin har sett.

  Comment by Enn Kokk — 2008 12 28 9:57 #

 13. Lite tur för många var nog att Elderman inte frågade efter ord i titeln till Görans version av Jersey girl. ”Min töis” ska det vara.

  Comment by Micke — 2008 12 28 11:13 #

 14. Om man letar på bithday.se så finns ingen Anders Eldeman men det finns en Anders von Bahr (undra om han är släkt med Gunilla?)
  Det var så jag kom på att han hade ett annat efternamn, hans riktiga adress (den som finns på birtday) har jag tack vare att han sänt mig sin autograf och då stod avsändaren på baksidan av kuvertet.
  von Bahr är troligen hans mammas flicknamn, medan Eldeman är hans pappas efternamn.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Ewert_Ellman
  Någon (inte undertecknad) har nyligen lämnat dessa upplysningar på det utmärkta uppslagsverket Wikipedia.
  Som vanligt är vi några personer som regelbundet publicerar lösningarna på nätet;
  http://blogg.expressen.se/hallandsbloggen/entry.jsp?messid=452266
  Men aldrig att någon kommenterar mina svar.
  Fortsatt trevlig helg, snart är det också dax att plocka fram mångas husgud, Kennet Aalborg, och jag framför här hans populäraste uttryck;
  Skål och tack!
  speciellt till bloggarENN för alla hans läsvärheter men också till alla andra.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 12 28 12:10 #

 15. För att helt frankt byta ämne. Du brukar skriva intressant och initierat om musik Enn – så jag undrar vad du tycker om Kjell Höglund?

  Comment by Johan H — 2008 12 28 12:40 #

 16. Till Johan H: Jag gillar Kjell Höglund och har recenserat många av hans skivor. Kanske skulle jag vid tillfälle återpublicera några av de här recensionerna.

  Comment by Enn Kokk — 2008 12 28 12:48 #

 17. Hej !
  God fortsättning och Gott Nytt År !
  Jag och min fru löser nästan alltid melodikrysset
  och ofta går jag in och kollar hur du löst det,
  och ibland behöver vi även din hjälp.
  Det är trevligt att läsa dina kommentarer också !
  I Sundsvall har vi fint vinterväder med 5 dm snö
  och cirka -5 omdagarna.
  Ha det så bra !
  Hälsn. / Göte

  Comment by Göte Bengtsson — 2008 12 28 17:52 #

 18. Till Göte Bengtsson: Detsamma till dig och din fru!

  Sundsvall är ju min barndoms- och tonårsstad – där gick jag först i realskola och sen i gymnasium. Men min hemby, lilla Juniskär i dåvarande Njurunda kommun, hörde på den tiden ännu inte till Sundsvall. Jag minns vintrarna där uppe som kallare och framför allt vitare än i det Uppsala och det Uppland, där jag senare har bott.

  Fast just nu har också vi fått ett tunt, tunt snötäcke. Vi får väl se om det är mer snö i Öregrund, dit vi åker över nyår och trettonhelg.

  Comment by Enn Kokk — 2008 12 28 18:37 #

 19. Hej Enn,

  Under många år har vi löst melodikrysset och i höstas upptäckte vi din intressanta sida som nu hjälper oss med en del klurigheter som vi annars hade missat. Det är mycket trevligt att läsa dina kommentarer.
  Gott Nytt År
  önskar
  Ingvor och Jan-Olof i Kungälv

  Comment by Ingvor Börjeson — 2008 12 29 8:09 #

 20. Till Ingvor och Jan-Olof: Gott nytt år även till er.

  Comment by Enn Kokk — 2008 12 29 9:48 #

 21. Gott slut och Gott Nytt 2009
  http://blogg.expressen.se/hallandsbloggen/entry.jsp?messid=453179

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 12 30 12:23 #

 22. Till Lars-Gunnar Blom: Detsamma till dig!

  Comment by Enn Kokk — 2008 12 30 13:04 #

 23. Hej!

  Apropå Lars Molin … Filmfestival med ljuset på Lars Molin och hans produktion börjar i Östhammar den 20 november. Plats: Storbrunn.
  Ska bli riktigt kul!
  Ha det fint!
  / Yvonne

  Comment by Yvonne — 2010 11 18 15:47 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^