Which Side Are You On?

7 juni 2006 16:36 | Musik, Politik | Kommentering avstängd

Från amerikanskt tidigt 1930-tal finns många bra sånger men få bra samtida inspelningar bevarade. De nedan först nämnda två låtarna finns dock, inspelade med sina upphovskvinnor, på den första CDn, ”The Leftist Roots of the Folk Revival”, i 10-CD-samlingen (med bok) ”Songs For Political Action: Folkmusic, Topical Songs and the American Left 1926-1953″ (red Ronald D Cohen & Dave Samuelsson, Bear Family BCD 15 720, 1996).

Flera av 1930-talets amerikanska låtskrivare kommer från kolgruveområdet i sydöstra Kentucky; gruvarbetarna var ofta politiskt och fackligt militanta – till de områden, där till exempel IWW lyckades få starkt fäste, hör just gruvindustrin: Aunt Molly Jackson (med ”Ragged Hungry Blues”), hennes halvsyster Sarah Ogan Gunning (med ”I´m Going to Organize, Baby Mine” och ”I Hate the Capitalist System” och hennes halvbror Jim Garland (med ”All I Want”, mest bekant genom The Almanac Singers insjungning) samt Florence Reece (med ”Which Side Are You On”, som finns i många bra senare inspelningar med till exempel The Almanac Singers och Pete Seeger).

Jag upprepar den introduktion jag tidigare har gjort av The Almanac Singers: 1940 lärde den unge folksångaren Pete Seeger genom Peter ”Butch” Hawes känna en annan vänstersinnad folksångare, Lee Hays. Till den här gruppen sällade sig också den sjungande författaren Millard Lampell, som bodde i Hays lägenhet. De ägnade sig åt sångsamlande, sångförfattande och sångspridning och vidgade sin publik till att omfatta inte bara den intellektuella newyorkvänstern utan också fackföreningsrörelsen. Enligt en förklaring började de kalla sig The Almanac Singers, därför att almanackan lotsade vanligt folk genom det vanliga livet (medan bibeln gav vägledning om det kommande). Enligt en annan för att Seeger och flera av hans kompisar under en period bodde i något som kallades ”The Almanac House”. Utöver de fyra nämnda medverkade även andra i varierande grad: Woody Guthrie, Bess Lomax, Sis Cunningham och Arthur Stern. Gruppen blev mycket populär och spelades också in på en mängd skivor.

The Almanac Singers tog, utöver att skriva helt nya låtar, ofta upp äldre kampsånger. Ett exempel är gruvarbetarhustrun Florence Reeces låt från 1931, ”Which Side Are You On?”.

Deras version finns på LPn ”The Original Talking Union with the Almanac Singers & Other Union Songs with Pete Seeger and Chorus” (Folkways FP 85-1, 1955); skivan finns numera också tillgänglig som en CD med samma namn från Smithsonian Folkways.

WHICH SIDE ARE YOU ON?

Amerikansk originaltext: Florence Reece, 1931
Musik: Traditionell engelsk sång (”Jackaroo” / ”Jack Munro” / ”Jack Went A-Sailing” med flera) i bearbetning

Come all of you good workers,
Good news to you I´ll tell
Of how the good old union
Has come in here to dwell.

Chorus:
Which side are you on?
Which side are you on?

My daddy was a miner
And I´m a miner´s son,
And I´ll stick with the union
´Til every battle´s won.

Chorus:
Which side are you on?…

They say in Harlan County
There are no neutrals there;
You´ll either be a union man
Or a thug for J. H. Blair.

Chorus:
Which side are you on?…

Oh workers can you stand it?
Oh tell me how you can.
Will you be a lousy scab
Or will you be a man?

Chorus:
Which side are you on?…

Don´t scab for the bosses,
Don´t listen to their lies.
Us poor folks haven´t got a chance
Unless we organize.

Chorus:
Which side are you on?…

En svensk version, av sångerskan Molly Åsbrink, ”Vi går också med”, finns från 1958, men den är ingen översättning utan en helt fristående svensk text – se särskild artikel. Åsbrinks sångtext plus originalet samt noter finns i Enn Kokks sångbok ”Upp till kamp! Sånger om arbete, frihet och fred” (Prisma) från 1970.

Det finns också en svensk fackföreningsversion, använd på Metall-kongressen 1973, ”På vilken sida står du?”. Den svenska texten är gjord av Eskil Eckert-Lundin; Bertil Nordström sjunger till Eckert-Lundins orkester. Den finns på LPn ”…hör en susande vind” (Viking/Electra 4005). Om denna svenska version och om Eckert-Lundin skriver jag en separat text.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^