Melodikrysset nummer 5 2012

4 februari 2012 12:14 | Mat & dryck, Musik, Ur dagboken | 8 kommentarer

Dagens melodikryss tyckte jag bitvis var knepigt, men det var inte melodifestivalfrågorna som vållade mig huvudbry.

Lättast att känna igen var där Nanne Grönvall med ”Håll om mig”, som var nära att vinna 2005.

Och kanske är det för att Elin Lanto kommer från mitt län som jag också kom ihåg hennes ”Money” från 2007 års tävling.

Lilla musikfestivalen har jag aldrig sett/lyssnat på, men jag har ändå hört ”Boys Don’t Cry” med Ulrik Munther.

Det för mig absolut svåraste i dag var att komma på vem som sjöng ”Police Car”. Namnet Eliza Doolittle förknippar jag med något helt annat, men Google hjälper, och på nätet har jag också inhämtat att hon egentligen heter Eliza Sophie Card.

Inte heller Eddy Grant, brittisk reggaeartist född i Guyana, kom jag på med det samma, men det var alltså han som sjöng ”Gimme Hope Jo’anna”.

I dag hade Anders Eldeman också lånat ett grepp från ”På spåret”: ett kort intro från en helt annan låt inledde ”Växeln hallå”, och vad var det nu för intro? Jo, det hör hemma i ”Smoke On the Water” med Deep Purple.

”Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini” har varit med förr i krysset. Så vi vanekryssare vet att det var bad damen i sången hade bespetsat sig på.

”Pomp and Circumstance”, en marsch av Edgar Elgar men också känd som ”Land of Hope and Glory”, är ju känd bland annat för att publiken brukar skråla med, och det var det man skulle komma på i det här fallet, när den inte gjorde det.

Dagens andra klassiker framfördes av Ivan Rebroff: barkarollen ur ”Hoffmanns äventyr” (1881) av Jacques Offenbach. Fast egentligen hette han varken Ivan eller Iwan eller Rebroff utan Hans-Rolf Rippert.

Åtminstone om man avser Charles Dickens’ roman är också ”Oliver Twist” en klassiker. Lionel Barts musikal ”Oliver” är av betydligt senare årgång, 1960 – sedan filmades den 1968.

Ett slags klassiker i sin art är väl också den brittiska TV-serien ”The World at War”, visad i svensk TV 1973-1974 under titeln ”En värld i krig”.

Även första låten i dagens kryss hade brittiskt ursprung: ”Yesterday”. Men att fråga vilka som gjorde den i original hade varit för lätt, så Eldeman frågade i stället var personen som sjöng slutade sitt liv. Eftersom det var Elvis Presley som sjöng, är svaret Tennessee.

Yesterday kom hustrun förresten hem från Akademiska (se nedan), så jag ägande mig åt henne, köpte hem flera buketter tulpaner, lagade en god middag och sen satt vi framför TVn med var sitt glas Renault och såg på först ”På spåret”, sen ”Skavlan”. I ”Skavlan” fick vi förresten träffa och lyssna på systrarna Johanna och Klara Söderberg, gruppen First Aid Kit, som jag lovordade här på bloggen nu i veckan.

Ett enda svar kvar att redovisa: Frank Sinatras, ursprungligen Cole Porters ”I’ve Got You Under My Skin”. Den tillägnar jag min hustru, som snart ska tas in på Akademiska igen, den här gången för hjärtklaffsoperation.

8 kommentarer

  1. Alltid trevligt läsa ditt kåserande kring meopllodikrysset Som Volvoägare tar även jag mig en Renault Noire understundom …..

    Comment by pm franked — 2012 02 04 13:09 #

  2. Då borde ni smaka Grönstedts Extra!

    Comment by Bengt Eliasson — 2012 02 04 13:27 #

  3. Till Bengt Eliasson: Både Renault och Grönstedts ägs numera av Altia, i sin tur helägt av finska staten. Fast de tillverkas förstås inte i Finland – en dryck som benämns cognac måste komma från en avgräsad del av Frankrike.

    Comment by Enn Kokk — 2012 02 04 13:33 #

  4. Eftersom jag är gift finskt och tillbringar mycken tid i Finland kan jag nämna att det är svårt att få tag i Grönstedts fina sorter hos Alko. De har, om jag nu inte minns fel, bara Grönstedts Monopol i det ordinarie sortimentet. Altias egen standardkonjak smakar, finländarna får förlåta mig, finkel.

    Comment by Bengt Eliasson — 2012 02 04 14:13 #

  5. Hej! Vill bara önska lycka till till din fru. Jag har själv opererat in en hjärtklaff 1981 på akademiska i Uppsala. Har kunnat jobba(ombudsman i Handels)fram till pension är 66 år nu livet rullar på!!

    Comment by Margaretha Bostedt — 2012 02 04 14:30 #

  6. Vill bara hälsa till både dig och din fru. Önskar er välgång. Strokedrabbad 68-åring.

    Comment by Saga Wiegurd — 2012 02 04 19:03 #

  7. Ja, idag var krysset lite knepigt. Vi körde fast på vad det var som saknades i ”Land of…” och var länge inne på ’violinerna’ eller ’fiolerna’ – vi tyckte nämligen att vi inte hörde några stråkar alls i det stycke som spelades. Men det sprack när det var BAD som skulle in på V7 (’itsy bitsy…’) Och sen kom Deep Purple, och då kom maken på att det förstås var publiken som saknades! Ja, den brukar ju helt klart höras annars. Eddy kunde vi inte heller, även om vi kände igen låten. Hoppas ingreppet på Ackis går fint kommande vecka, det blir alldeles säkert mycket bättre efter det. En kollega fick en ny klaff i somras och hon mår tiddelipoh idag. Hu, så kallt nu ikväll; vi har -18. Brrrr.

    Comment by Maggan — 2012 02 04 19:40 #

  8. Hej Enn och Birgitta..
    Nu är kvällen kommen. Vi har som vanligt väntat med att lösa krysset till kvällen. Morgonen består av frukost och tidningsläsning i sängen vilket gör att vi sparar krysset till senare. Nu när melodifestivalen har dragit igång så blir det lite senare än normalt, men vad gör det?
    Vi läser som vanligt din lösning för att kontrollera vår egen. Många gånder är de fakriskt lika.
    Vi tänker på er båda. Våra stora tankar går dock till Birgitta. Du har en fru som vi högaktar och beundrar. Vi tänker på henne och hoppas att allt ska bli så bra som det kan bli. Vi vet inte om hon läser dina inlägg så vi räknar med att du förmedlar våra tankar till henne.
    För att tala om något annat så har vi inte så kallt.. Bara -16..
    Mvh
    Anita och Johan

    Comment by Anita och Johan — 2012 02 04 23:06 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^