Svensk sångduo erövrar världen

1 februari 2012 13:37 | Musik | Kommentering avstängd

First Aid Kit är systrarna Johanna och Klara Söderberg. På deras lovordade CD ”The Lion’s Roar” (Wichita Recordings WEBB320CD / 831.A320.020 /LCD7800, 2012, disribution Border) medverkar också deras pappa Benkt Söderberg på bas och ytterligare en svensk, Mattias Bergqvist, på trummor, men namnen på alla andra medverkande – och de är många – är engelskklingande, och skivan är inspelad i Omaha, USA, och producerad av indieproducenten Mike Mogis, känd från Bright Eyes.

Pappan, Benkt, var med i Lolita Pop, men ”The Lion’s Roar” ekar – utan att vara alltför beroende av föregångare – av amerikanska influenser och brittisk folkrock. I ”Emmylou” nämns inte bara Emmylou Harris vid namn utan också Gram (Parsons), June (Carter) och Johnny (Cash), vilket väl säger något om ett slags musik de här systrarna lyssnar på – men den mycket fina inledande låten ”The Lion’s Roar”, också titellåt, med sin balladartade berättelse och sitt musikaliska uttryck, vetter åt brittisk folkrock.

Någon gång blir den här systraduon lite för konventionell, men CDn innehåller också annat som står ut: I ”I Found A Way” är det melodin som fångar, och den avslutande ”King of the World”, där Conor Oberst är medkompositör, blir, med hjälp av bland annat dragspel och trumpet, härlig musik. Också till exempel ”Dance To Another Tune” är hörvärd, men jag undrar hur den skulle ha kunnat bli, om den hade gjorts i en helt annan rytm.

Systrarna Söderberg är inte helt lätta att genresätta. De har av olika skribenter jämförts med storheter som Joni Mitchell, Crosby, Stills, Nash & Young och Bob Dylan (”Nashville Skyline”). Bland dem de själva nämner att de lyssnar på finns Fleetwood Mac, Nina Simone, Townes van Zandt och Kurt Weill. Patti Smith sägs ha fallit platt för dem när de sjöng vid polarprisutdelningen. På den nivån är de förstås inte, än i alla fall, men det finns anledning att hålla öronen öppna för nya inspelningar med dem.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^