Trenter i serieform

9 december 2008 11:58 | Deckare, Serier | 2 kommentarer

Stieg Trenter (1914-1967) var under ett par årtionden en av de stora svenska deckarförfattarna. Till hans storhet hörde den sinnrika intrigen, den vindlande handlingen och, inte minst, miljöskildringen – Trenter var en mästare på att exakt och igenkännbart skildra framför allt olika stockholmsmiljöer. Hans huvudfigurer, kriminalintendenten Vesper Johnson (med sin väl utvecklade smak för mat och dryck) och fotografen och parhästen Harry Friberg (med Trenters kompis fotografen K W Gullers som förebild), bidrog till att man ständigt på nytt ville återknyta kontakten med Trenters kriminella värld.

I ”Roparen” från 1954 finns Harry Friberg med, men polisen är en annan, Victor Regn. Annars är den en ganska typisk trenterdeckare med en vindlande intrig med ett antal villospår, många kända stockholmsmiljöer och utflykter också till andra ställen (här skärgården, Italien och Uppsla).

Av denna trenterdeckare har Jakob Nilsson jort en tecknad serie, ”Roparen” (Kartago, 2008). Han har gjort en mycket ambitiös bearbetning, värd beröm framför allt när det gäller miljö- och tidsskildringen. Nilsson måste ha haft tillgång till mängder av foton för att kunna återge byggnader, kläder och annat på ett tidstroget sätt. Tabbarna är små; dock har han på något ställe missat att det var vänstertrafik under den era Trenter skildrar i ”Roparen”. Den vindlande detaljrikedomen i Trenters långa historia klarar han hyggligt – serieversionen är på över 100 sidor – men en och annan lös tråd finns dör förstås.

Känner jag någon tveksamhet, rör den dock något annat. Trenters historia är, alltifrån begynnelsen på Skogåsens sanatorium i Västmanland till upplösningen på hittegodavdelningen på Uppsala C, trots en del dramatiska inslag ändå i grunden en pusseldeckare. Av serier väntar man sig lite mer action än vad den här storyn bjuder.

Ändå är jag glad att Nilsson har tagit sig före att överflytta ”Roparen” till serieform och för att han har tagit sig an uppgiften på ett så ambitiöst sätt. Det här albumet kan på så sätt bidra till att locka nya generationer av läsare till Trenters böcker.

Fast det senare förutsätter förstås att de återutges.

2 kommentarer

 1. Av Stieg Trenters böcker har fyra filmats, varav tre av dessa, Idag röd, Lysande landning och Träff i helfigur, finns på dvd med Stig Grybe som Vesper Jonsson och Örjan Ramberg som Harry Friberg. Som man ropar har inte kommit på dvd. Samtliga har visats i SvT.
  Stieg Trenters böcker finns att köpa på nätet och i välsorterade antikvariat.
  Dottern Laura har skrivit ett antal böcker varav jag här väljer att återge inledningen på hennes märkligaste bok Dödsängeln:

  ”När jag vek av från Hornsgatan in på Mariatorget efter min dagliga morgonpromenad för mitt dagliga morgonkaffe med Lisa på hotell Rival, trodde jag knappt mina ögon. Det blåvita bandet med polis, avspärrat sträckte sig runt nästan hela torget och både innanför och längs med utsidan kryllade det av poliser. Jag gick fram till den som stod närmast och presenterade mig. Ellinor Johansson, profileringsgruppen. Vad är det som har hänt?”

  Ellinor Johansson är 40 år, beteendevetare, kriminolog som gått kurser i profilering vid FBIs utbildningscentrum i Virginia och hos Scotland Yard. Hon är en eftertraktad föreläsare och blir ofta rådfrågad av Rikspolisens gärningsmannaprofi lgrupp. Kort sagt, Ellinor Johansson är en mycket kompetent kvinna. Och nyfi ken.
  När ett manslik hittas i fontänen på Mariatorget kan hon inte låta bli att försöka ta reda på vem mannen var och hur han dött. Polisen tycks inte vara närheten av att gripa en gärningsman och Ellinor bestämmer sig för att hitta honom. Först. Hennes efterforskningar i ett Stockholm som präglas av en uppfl ammande nazistvåg leder henne så småningom till insikt om vem mördaren är- och att mördaren själv befinner sig i yttersta fara!

  Mer får vi aldrig läsa för boken kommer inte att ges ut. Varför har jag inte fått reda på.
  Men några av hennes ungdomsdeckare, Hjälp!Rånare!, Det brinner! och Pappa polis har visats i SvT och finns också på dvd.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 12 09 21:05 #

 2. Ulla Trenter, född Anderson, som torsdag 18 december blir 72 år, var gift med Stieg Trenter 1960 – 1967. Hon har varit politiskt aktiv i det det parti som jag röstade på i senaste valet.
  Hon har också skrivit ett antal deckare.
  Ulla Trenter är mor till Laura Trenter.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 12 09 21:45 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^