Melodikrysset nummer 4 2012
28 januari 2012 12:09 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 43 kommentarerI går var jag i Stockholm och träffade bland annat min nye partiordförande Stefan Löfven, som jag gratulerade. Nu kommer det att vända uppåt för vårt parti!
Men i dag är jag på den vanliga banan igen. För att vitsa till det lite inledningsvis: ”Yes, We Have No Bananas” handlade om en annan typ av banan. Jag minns den både med Benny Goodman och med Spike Jones.
Och för att ta den andra delen av samma fruktfråga: ”Saft, saft, hallonsaft” sjöng Smurfarna. Om ni som jag är i morfarsåldern (för min del snart också i farfarsåldern), har ni kanske liksom jag gamla smurfalbum på en vind som lockar småfolk. Smurfarna är förresten i ropet igen – det har till exempel börjat komma ut en ny smurftidning, som jag har köpt åt mitt barnbarn Klara.
Uppskattad i de yngre åldrarna blev förresten också Linus Wahlgren, när han sjöng ”Jag är en astronaut”. Mig förvillar man inte genom att i stället sjunga ”Jag vill inte bo i stan”.
Det var för övrigt inte mycket i dagens kryss som kändes svårt för mig. ”Spartacus” med Kirk Douglas har jag i och för sig aldrig själv sett, men jag känner väl till Stanley Kubrick och har sett flera av hans filmer.
Filmen ”PS Sista sommaren” har jag heller inte sett, men jag minns mycket väl ”Allt som jag känner” med Tone Norum och Tommy Nilsson från Svensktoppen, där den låg i 35 veckor 1987-1988. Den slog alltså igenom före filmlanseringen, som kom 1988.
Jag är ju själv i Gamle Svartens ålder, och eftersom jag har ett hästminne kommer jag också i håg en annan hästlåt, ”En sliten grimma”, där man bland annat kunde se hästen trava 1959 i Streaplers’ version.
”Boten Anna” med Basshunter – Erik Altberg – travade på den också i dag – vi har hört den tidigare i Melodikrysset. För övrigt tyckte jag det lät som om Anders Eldeman sa ”Båten Anna”, men någon båt var hon ju inte.
Nå, nå – ”Nu ska vi vara snälla”. Det var Karl Gerhard som skrev och framförde den, redan 1936.
Så här års visar Anders Eldeman allt tydligare tecken på att vi inte riktigt befinner oss i hans årstid – inte min heller för den delen.
Alltså lät han inte bara Tone Norum och Tommy Nilsson besjunga sista sommaren – se ovan.
Vi fick också höra Svante Thuresson och Lisa Nilsson besjunga ”Solen i maj”.
Och jag medger att jag gärna skulle vara på den blomstrande äng Evert Taube besjunger i ”Sjösala vals”, i dag nödtorftigt kamouflerad i en version med Katja Cardinal.
Men i dag var det de lättidentifierade melodiernas melodikryss. Ytterligare ett exempel är ABBAs ”Ring, ring”, här i instrumentalversion, där det ju inte är särskilt svårt att minnas frasen ”Men så svara då!”. Jag hörde den, fast då förstås på engelska, i ABBA-musikalen på Broadway.
The Beatles har jag allt av på skiva. Men i dag hade Eldeman ändå valt – och för det ska han ha ett erkännande – att låta oss få höra ”Lucy In the Sky With the Diamonds” på klassisk gitarr. Inte för att det blev bättre så, men åtminstone lite svårare.
Sen är det bara dagens inledande låt kvar att redovisa, den med Bob Marley. Jag delar varken hans tro eller förkärlek för vissa stimulantia, men en stor artist var han onekligen. Ett exempel är den låt som inledde dagens kryss, ”No Woman, No Cry”.
Min egen har jag nu fått hem från sjukhuset, och för min del känner jag glädje över det. Dock ska hon under den kommande veckan tillbka till hjärtkliniken för ytterligare åtgärder. Hoppas det hjälper mer definitivt den här gången.
* * *
På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.
43 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Hej!
Både du och kyrkoherden förknippar En sliten grimma med Streaplers. För mig gäller Cacka Israelssons version, som väl kom före?
Hoppas allt går bra med frun.
Hälsningar
Hans
Comment by Hans W — 2012 01 28 12:39 #
Till Hans W: Jag minns Cacka Israelssons version också, och den var förvisso fin.
Comment by Enn Kokk — 2012 01 28 13:43 #
Originalet till ”I am an astronaut” gjordes ju av Ricky Wilde, son till den gamle engelske (cover-)rockaren Marty Wilde och således bror till Kim Wilde, som i motsats till sin bror hade många hits.
En sliten grimma var ju Cackas, men Streaplers spelade in den på sin första skiva, en EP på Telefunken, ”Little Gert (Lengstrand) and the Streaplers”. Streaplers har ju sålt en del skivor sedan dess och Gert Lengstrand har ju gjort en hel del låtar o texter (Tusen och en natt t ex).
Sist men inte minst, eftersom du själv tar upp ämnet här i melodikryssrutan: Löfven blir ett starkt kort i den svenska politiken framöver, tror jag, bra för Sverige. Han vet ju att Sveriges framtida lycka är förenad med att industrin går bra och att den därför måste ha bra förutsättningar, t. ex.tillgång till rimligt prisad elenergi, energi som är tillgänglig inte bara när det blåser…
Comment by Gunnar Bergquist — 2012 01 28 14:01 #
Att det var låten Ring Ring med ABBA kunde säkert de flesta höra, men textraden ”men så svara då!” hör väl ändå hemma i låten Michelangelo med Lasse Holm…dock blev ju ordet ”svara” rätt ändå.
Comment by Ramona — 2012 01 28 17:30 #
Undrar vad Gunnar Bergquist menar med:..” förenad med att industrin går bra…”? Var det det som låg bakom Palmes/Strängs enorma satsning på den offentliga byråkratin (nota bene INTE sjuk-och åldringsvården)för att den vägen skapa arbetstillfällen då LO:s chefsideologer hade ”bestämt” att vi redan på 70-talet gick in i den postindustriella eran? Vi som var med inom industrin på den tidenraft. Alla löntagare såg sig tvungna att kompensera sig för dessa ohemula skatteuttag vet hur statens uttaxeringar av industriarbetarnas inkomster utvecklades. Nettolönerna gav en stadig negativ utveckling av familjens köpkttag,inflationen och devalveringseffekterna. DÄR försvann den svenska varvs- och tekoindustrin! Men Palme/Sträng drev på i samma teknokratiska anda. Allt för att bredda basen för väljarstödet. Och givetvis kom det från de offentliganställda byråkraterna. Och vi inom industrin fick ta alla smällar! Och blev bara färre och färre! Exportindustrins konkurrenskraft gick ner i en djup avgrund. Devalveringarna var ju som att pinka i sina egna byxor, dvs kortvarig glädje. Guskelov förstod K-O Feldt detta problem på 80-talet, men tyvärr inte LO med Malm i spetsen. LO sökte makt! Inte enbart på arbetsmarknaden, men även politiskt.
Palme kved och och beklagade sig över att någon var så illvillig att påstå att hans universitetsföredrag i USA hade något samband hans sons studier ”gratisstudier” där att göra.Man kan enkelt konstatera att SAP gått kräftgång bland industriarbetarnas sympatier sedan Palmes första regering.Det hjälper inte hur stort partihögkvarteret på Sveavägen 68 är och blir, hur många pamfletter de framställer, sanningen är: Palmes/Strängs/Geijers/Malms negativa historiska skuggor ligger som en våt filt över SAP bland oss fd industriarbetare.
Personligen önskar jag Löfven den bästa framgång! Äntligen en svensk industriarbetare i toppen för ett svenskt arbetareparti! Att V fått en äkta östermalmsyngling ( där han fortfarande dväljs) till partiledare gör ju saken ännu bättre för SAP.
Comment by Lars Rudström — 2012 01 28 17:51 #
Jag ber om ursäkt för alla felstavningar, men det är faktiskt inte mitt fel. Windows 7 har en eminent förmåga att flytta text från ena raden till den andra medan man skriver etc. Hoppas att det går att läsa mitt inlägg ovan trots det.
Comment by Lars Rudström — 2012 01 28 17:54 #
Jag önskar Birgitta Dahls snabba tillfrisknande. Hon var för oss inom industrin en bra och trovärdig minister! Träffade henne och lyssnade på henne i Domnarvet i mitten på 80-talet. Kontroversiell ibland (vilka politiker är inte det?), men oftast med klara besked för oss inom industrin.
Comment by Lars Rudström — 2012 01 28 18:03 #
Till Lars Rudström: Partihögkvarteret på Sveavägen är numera mycket mindre än det var på till exempel min tid.
Vidare: Jonas Sjöstedt bor för närvarande på Östermalm, men han är ju inte därifrån, har till och med beklagat sig över att han har hamnat där – förklaringen är att hustrun har en våning där.
Comment by Enn Kokk — 2012 01 28 18:49 #
Till Ramona: Du har alldeles rätt. Tack för påpekandet!
Comment by Enn Kokk — 2012 01 28 18:58 #
Till Lars Rudström och Enn Kokk! Visst skall man önska Löfven all framgång som partiordförande. Det enda mörka på himlen är, vad jag kan se, storstadsväljarna, ty de är ju många efter att alltfler har mer eller mindre tvingats att lämna landsbygden för storstaden. Det är viktigt att Löfven hittar ett tilltal som vinner storstadsväljarnas hjärtan. Lyckas han inte med det, så kommer Socialdemokraterna inte att kunna intaga Rosenbad år 2014.
Sedan får inte kärnkraften ånyo bli en stötesten inom partiet. Vårt beslut att den skall successivt avvecklas måste stå fast, för annars kommer vi att få en svekdebatt a la Fälldin (ja, ni vet han som dagtingade med sitt samvete). Avvecklingen skall självfallet ske när andra energikällor kan ersätta.
Comment by Bengt Eliasson — 2012 01 28 19:45 #
Alldeles nyss kom beskedet att Göran Hägglund sitter kvar som ledare för KD. Det är ett mycket bra beslut för oss socialdemokrater, ty det ökar kraftigt chansen till en ny S-regering 2014.
Detta p g a att stridigheterna kommer att fortsätta inom KD, vilket gör att partiet med stor säkerhet åker ut ur riksdagen. Det lönar sig inte att, som Hägglund gör, driva partiet som en skugga till Moderaterna. Då finns inget existensberättigande för partiet. Hade däremot Odells socialkonservatism vunnit hade det varit ett större hot mot oss inom S.
Comment by Bengt Eliasson — 2012 01 28 19:58 #
Erik tycks förvisso vara Basshunters andranamn, enligt Wikipedia, men han heter Jonas Altberg.
Bengt Eliasson: Inte sedan 1940 (då var väl inte ens du, Enn, med?) har ett etablerat svenskt riksdagsparti fallit ur riksdagen. Jag är beredd att sätta en nästan ansenlig summa på att det inte kommer att ske 2014 heller – kd lär alla gånger få de moderata och allmänborgerliga stödröster som behövs.
Comment by Tobias — 2012 01 28 20:44 #
Till Tobias: 1940 var jag tre år gammal och bodde fortfarande i det ockuperade Estland.
Comment by Enn Kokk — 2012 01 28 21:43 #
Till Bengt Eliasson: Det vete fan – om man får säga så om ett parti som KD. Odell backas upp av hans partivänner här i Uppsala, där Livets Ord är starkt. Men den sortens religiöst betingade extremism ger inte KD tillräckligt stöd för att få plats i Riksdagen.
Comment by Enn Kokk — 2012 01 28 21:49 #
Jag trodde att den här tråden handlade om Melodikrysset. Men eftersom bloggägaren tycks acceptera att den får handla om annat så vill jag bara hävda att socialdemokratin hamnar i en återvändsgränd om den tror på påståendet ”att alltfler har mer eller mindre tvingats att lämna landsbygden för storstaden”. Jag och den alldeles övervägande delen av dem som lämnat landsbygden/småstäderna har gjort det av eget fritt val.
Får jag vara ofin nog att påminna om att redan Karl Marx (om någon fortfarande vet vem det var) varnade i Kommunistiska manifestet för lantlivets förslöande inverkan på människan.
Comment by jean — 2012 01 28 21:58 #
Till Enn Kokk: Har bestämt för mig att Sjöstedts föräldrar tillhörde den ”övre medelklassen” och bodde på Östermalm. Grabben själv flyttade ju norrut där han äger en villa, men bor mestadels med sin käresta på Ö-malm. Hon är ju också offentliganställd och kallas tydligen ”diplomat”. Jag vet inte säkert, men man måste väl tro på vad Aftonbladet skriver väl?
Vad gäller KD så har jag nyligen skrivit ett inlägg varför jag aldrig har förstått varför det i Europas mest sekulära samhälle plötsligt uppstår ett politiskt parti som i sin grundinställning baseras sig på en RELIGION! Vilken nästa religion i Sverige kommer bland sina fanatiker att bilda ett nytt politiskt parti? Fälldins naivt utsträckta hand till Svensson för att denne skulle få in ett parti i Riksdagen har jag aldrig förstått! KD har aldrig haft något berättigande. Om det nu äntligen försvinner – so let it be! Som sekulär humanist kommer mitt leende bli ännu bredare om så sker.
Comment by Lars Rudström — 2012 01 28 22:47 #
Statsministern bodde i en husvagn utan varken käresta eller hustru men han hade en hund som han varje dag tog med sig till sitt kansli för att en enda vän.
Varje dag drömde han om att bli större än att vara en politiker. Han ville bli en modern da Vinci, Einstein, Epstein, Jesus för att kunna få alla världens folk att bli nytänkare.
På nätterna drömde han att han sov men vaknade stup i kvarten av den hemska tanken att han själv var Högsta Ort.
Comment by Ture Sjölander — 2012 01 29 0:32 #
Angående ”Ring, ring” så har ju Ramona alldeles rätt i att raden ”men så svara då” kommer från Michelangelo – men inte med Lasse Holm utan med Björn Skifs.
Comment by Lena Larsson — 2012 01 29 1:15 #
Det var bara ett förslag till lyric i en ny sång medan Sten Nordin lägger ut en ny rävsax om bolånen.
Comment by Ture Sjölander — 2012 01 29 11:02 #
Kommentar till Jean: Trots allt måste vi inom socialdemokratin inte glömma att MÅNGA potentiella S-väljare bor i storstäderna och att en socialdemokratisk partiordförande aldrig blir statsminister om inte denne vunnit i storstäderna. Därför är det viktigt att S har en politik som tilltalas av alla väljargrupper. Det förhållandet att, enligt gjorda opinionsmätningar, Miljöpartiet kan gå om S i Stockholm är mycket oroande och visar på allvaret i situationen.
Comment by Bengt Eliasson — 2012 01 29 12:26 #
Fråga till Enn: Skall du se Stockholms stadsteaters uppsättning ”Olof Palme” med Zandén i huvudrollen? Jag har skaffat två biljetter, men blev något skeptisk efter att ha tagit del av recensionerna i DN, SvD, AB och Exp, vilka samtliga var tämligen negativa. Jag uppskattar särskilt Leif Zern i DN som har en bra iakttagelseförmåga. Det var bara UNT som var någorlunda välvilligt inställd till pjäsen.
Comment by Bengt Eliasson — 2012 01 29 12:54 #
Till Bengt Eliasson: Nej, jag har åtminstone inte några sådana planer just nu.
Comment by Enn Kokk — 2012 01 29 13:10 #
C.H Hermansson var också rikt gift och bodde/bor på Östermalm. Vänsterpartiets politik har historiskt präglats av ideologisk medvetenhet utan grund i folkrörelserna.
Comment by Oskar Nilsson — 2012 01 29 15:51 #
Så länge Löfven fortsätter krama euron och dess vidhängande nyliberalism kommer hans parti att vegetera i samma spann där europeiska socialdemokrater har dvalts de senaste 20 åren – just för att dom har gjort detta.
Comment by Jan Wiklund — 2012 01 29 15:54 #
Till Oskar Nilsson: Så vitt jag förstår är Sjöstedts hustru diplomat och har tjänstebostad via UD.
Comment by Enn Kokk — 2012 01 29 16:06 #
Enn! Du som mångårig journalist vet att det skrivna och tryckta ordet kan bokstavligen klä av en människa. Denna obevekliga sanning tänker jag på när jag nu i helgen verkligen sträckläst Jill Tingsten Klackenbergs bok ”I skuggan av Tingsten”, som handlar om hur det var att i verkligheten att växa upp som barnbarn till den svenska statsvetenskapens allra största namn. Särskilt kapitlet ”Efterlysning” är gripande.
När jag studerade statskunskap på 1980-talet tog jag mig genom Herbert Tingstens tegeltjocka ”Den svenska socialdemokratiens idéutveckling” och imponerades av hans lärdom.
Efter att ha läst hans barnbarns bok är jag inte lika imponerad av personen Tingsten.
Comment by Bengt Eliasson — 2012 01 29 16:35 #
Till Bengt Eliasson: Jag har själv inte läst den här boken men har läst om den och dess innehåll.
I våra bokhyllor finns ett tjugotal böcker av Tingsten, däribland hans minnen och det verk du nämner, och han var förvisso en lysande stilist – men faktiskt också lite för enkelspårig – ibland nästan fanatisk – i sina uppfattningar, åtminstone för min smak. Också jag har läst hans verk om den svenska socialdemokratins idéutveckling, men redan i min ungdom (då också jag läste statskunskap) hade jag, med min mer radikala uppfattning, kritiska synpunkter på hans analys och slutsatser.
Comment by Enn Kokk — 2012 01 29 17:46 #
Hej Enn! Vi har på denna blogg tidigare diskuterat det förhållandet att somliga ledande Vänsterpartister bor på Östermalm. Eftersom jag är intresserad av gamla tider så har jag för mig att den tidigare finansministern, tillika lantarbetaren, Gunnar Sträng ägde på sin tid ett stenhus i Gamla stan, närmare bestämt på Spektens gränd 1. Minns jag fel,Enn?
För övrigt tycker jag att frågan om vart en person bor, även om man är kommunist, är fullständigt ointressant, då det som räknas finns i var och ens hjärta. Olof Palme arbetade ett helt politikerliv med att försöka tvätta bort detta med klasstillhörighet. Jag kan villigt erkänna att jag går gärna på stjärnrestauranger i Stockholm såsom Mathias Dahlgren, Franzén&Lindeberg och, min personliga favorit på Kungsholmen, Mäster Anders, samt deltar aktivt i kulturlivet men jag känner mig inte som en sämre socialdemokrat för det.
Sedan kan jag inte undgå att något kommentera Vänsterpartiet. Trots att jag är född 1960 så har jag samma syn på kommunisterna som Tage Erlander och Olof Palme hade. Kommunisterna, som numera kallar sig Vänsterpartister, har en demokratisyn som jag inte anser acceptabel. Med hänsyn till vad som förevarit i den europeiska historien går det inte bara så att säga över en natt avsäga sig sitt förflutna och plötsligt bli demokratins bästa försvarare. Det är helt enkelt inte trovärdigt. Lars Ohly kallade sig ju kommunist under lång tid och för mig står kommunism för allt det vi socialdemokrater har bekämpat genom åren.
Comment by Bengt Eliasson — 2012 01 29 20:21 #
Jag gissar att Anders Thunberg smygtittar på allt ni tänker här. Även i sin backspegel.
Comment by Ture Sjölander — 2012 01 29 21:20 #
Till Bengt Eliasson: Det är mycket riktigt så att Gunnar Sträng ägde ett stenhus i Gamla stan.
Sen Vänsterpartiet: På den tiden då det verkligen var ett kommunistiskt parti, var jag socialdemokratins främste kommunistbekämpare. Jag gav ut pamfletter och en hel bok mot dem, och långt senare, när Lars Ohly fortfarande kallade sig kommunist, mötte jag honom i radiodebatt – med framgång, skulle jag våga påstå.
Men om nu det här parttiet byter inställning och i stället blir ett vänsersocialistiskt parti? Jonas Sjhöstedt kan man knappast beskylla för att vara en de gamla moskvakommunisternas like. Det finns fortfarande argument mot Vänsterpartiet, men det gamla kommunistargumentet biter inte längre.
Comment by Enn Kokk — 2012 01 29 22:02 #
Apropå Palmepjäsen på Stockholms Stadsteater.Jag hörde Philip Zandén säga om sin rollfigur Olof Palme: ”Han sammanförde drömmen om en bättre morgondag med ett praktiskt politiskt handlande i nuet.Storartat” Jag tänkte nog, att dels kanske pjäsen kan vara sevärd, och dels att inte ens Palme skulle ha kunnat säga det bättre! Kanske rent av hans ord?!Och både Vänsterpartiet och Socialdemokratiska partiet vinner nog mera väljare genom att samarbeta med varandra än att samarbeta med högern, så i stället för att snacka skit om V: låt oss kavla upp skjortärmarna och arbeta tillsammans!!Det tycker nog de flesta röda anhängare, hoppas jag.
Comment by Tar O´ger — 2012 01 29 22:44 #
Ojdå, vilka politikinlägg det kom!
Sorry, om jag bidrog till detta.
Har ju själv klagat på politiska toner i Melodikryssammanhanget…
Comment by Gunnar Bergquist — 2012 01 29 23:35 #
Enn! Du har nog rätt vad det gäller dagens vänsterpartister. Det är en avgrundsdjup skillnad mellan Hilding Hagberg och Jonas Sjöstedt.
Sjöstedt kan, med sitt vinnande sätt i medierna, bli ett hot mot vårt parti. Visst skall våra två partier samarbeta, men det får ju självfallet inte ske på vår bekostnad, att vi förlorar väljare till Vänsterpartiet. Vi skall inför 2014 års val forma en egen politik och sedan får respektive partis röstetal avgöra hur en framtida röd-grön regering skall se ut.
Det är dessutom viktigt att punktera Alliansens falska påståenden om vårt partis oförmåga att styra landet, ty Socialdemokraterna är ju arkitekten bakom det samhälle vi nu kan njuta frukterna av. (Än har ju borgerlighet inte lyckats rasera allt det goda!). Under 44 år hade S regeringsmakten (vissa år samlingsregering och vissa år tillsammans med Bondeförbundet).
Comment by Bengt Eliasson — 2012 01 30 12:28 #
Till Bengt Eliasson och Enn Kokk!
Jag blir något orolig för er naivism mot V:s motiv inför framtiden. Jag kan ställa samma fråga som den ”gamle” partisekreteraren Sven Andersson: ”Behövs det 2 arbetarepartier?” Ja, det behövdes säkert DÅ eftersom kommunisterna var styrda av Kominterns retorik: ”Socialdemokraterna är den svåraste fienden mot marxsismens ideologiska övertagande av samhället”. Men idag? Varför behövs det TVÅ sk arbetarepartier V och SAP i Sverige? Vari består dessa partiers praktiska politiska lösningar och politik?
Comment by Lars Rudström — 2012 01 30 22:34 #
Är det inte M som är det nya arbetarpartiet?!
Comment by Gunnar Bergquist — 2012 01 31 0:13 #
Komprimera alla partierna till ett parti?!Behövs det flera schampo-märken än ett bra?Det är relevanta frågor i en demokrati, och t.ex. på Cuba.Eller göra som moderaterna gjort:sno namnet och le: det stämmer ju, du skor dig fortfarande arbetarnas pengar.
Comment by Tar O´ger — 2012 01 31 11:24 #
Till Lars Rudström! Jag är inte, och det tror jag knappast Enn Kokk heller är, naiv vad det gäller Vänsterpartiet. Jag har sagt det tidigare på denna blogg: jag har, trots att jag tillhör en yngre generation än dessa, samma uppfattning om kommunister som ”gamlingarna” Erlander och Palme, vilka inte ansåg kommunisterna demokratiskt pålitliga. Vänsterpartiet har genomgått en märklig resa i det svenska politiska landskapet, från att tidigare hyllat de stater i Östeuropa som svårt plågade sina befolkningar under diktaturens ok till att vara, påstår de själva, demokratins och det fredliga politiska arbetets främsta beskyddare. Med tanke på vad som hände i bl a dåvarande Sovjetunionen och de baltiska staterna (vilket Enn Kokk torde kunna mer initierat beskriva) – är det så märkligt att vi andra är något skeptiska till Vänsterpartiets utveckling de senaste åren? Lars Ohly beskrev sig mycket länge som en kommunist, en sak han, tror jag, gjorde med glädje. För mig står ordet kommunist för allt det som vi socialdemokrater vill bekämpa.
För mig finns det bara ett arbetareparti i Sverige. Dess röda ros kan du se högst upp på denna Enn Kokks utmärkta bloggs startsida.
Comment by Bengt Eliasson — 2012 01 31 12:17 #
Till Lars Rudström! Läs på lite bättre tack. Jonas Sjöstedt är verkligen inte ” äkta östermalmsyngling ( där han fortfarande dväljs)”.
Han föddes i göteborg hamnade i Umeå ( 1990 ) och bodde där i många år.
Det var ju först när dom flyttade hem från USA som dom hamnade i Stockholm. Jonas fick kraftig och enligt mig obefogad kritik när han sa att bo i Stockholm var ett straff.
Comment by Dan — 2012 01 31 18:12 #
Ord och inga visor kan man väl säga om dessa kommentarer till Melodikrysset.
Comment by Per Lennart — 2012 01 31 18:47 #
Vad med denna rädsla för kommunism och därmed sammanhängande antagonism mot Vänsterpartiet? Och med antikommunismen sammanhängande russofobi? OK, Sverige har historiska erfarenheter av krigen gentemot Ryssland. Liksom balterna mot försöken till russifiering.
Men läget just nu? Ryssland är den makt som kan stoppa tillsammans med Kina genom vetorätten i FN att Syrien går samma öde till mötes som Libyen. Om ändå inte så sker är hotet om det tredje världskriget mycket nära.
Alltså håll tummarna för Putin och överge svartmålningarna av Ryssland och Sovjet. Det var ändå ett försök till en annan världsordning än den vi har nu. Och globalisering – vad har det betytt för ester, som kunde bli sjökaptener på Stilla Havet? Och för letter som nu måste överge sina barn för att bli tjänstefolk i Brittanien? För att inte tala om de flickor som säljs till utlandet för att bli prostituerade. Är detta frihet för människorna eller die Grosse Freiheit som det sjöngs om betraäffande Reeperbahn i Hamburg.
Comment by Sixten Andréasson — 2012 01 31 23:20 #
Hoppas att bloggstycket om Melodikrysset nr 5 får handla om Melodikrysset nr 5.
Comment by Gunnar Bergquist — 2012 02 03 0:09 #
Hej! Nej du, med de givna alternativen beträffande antalet kvadrater kan ingen avge rätt svar. En mera kreativ lösning är denna:
De 30 grundläggande kvadraterna är ju lätta att hitta. Men om man observerar att linjerna har en viss tjocklek får man direkt en dubblering genom att räkna ytter- och innerkontur. Om man dessutom tar med alla kombinationer av ytter- och innerkontur får man ytterligare 4 för var och en de ursprungliga 30. Nu är vi uppe i 180 kvadrater. Om man vill kan man slutligen se en mycket liten kvadrat i korsningen mellan linjerna. Det gör ytterligare 25 kvadrater, således totalt 205.
Jag har i många år använt den här bilden för att illustrera hur lätt det är att bara gå i invanda banor och hur svårt det är att se alla de möjligheter som ligger lite utanför.
Comment by Örjan Alexanderson — 2012 12 08 11:27 #
Till Örjan Alexanderson: Vad är det här en kommentar till?
Comment by Enn Kokk — 2012 12 08 12:28 #