Melodikrysset nr 49 2008

6 december 2008 12:00 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Resor, Ur dagboken | 11 kommentarer

Dagens melodikryss innehöll förvisso ett och annat, som jag inte klarade på stubinen, men jag är ganska säker på att ändå ha löst det rätt.

Jag har till exempel aldrig sett ”Pretty Woman”, och Roxette finns inte i mina skivhyllor. Men visst var det deras ”It Must Have Been Love” som förekom i den filmen.

Inte heller har jag sett ”Titanic”. Men jag har lärt mig att Celine Dion sjöng ”My Heart Will Go On” där.

Däremot har jag sett ”Semestersabotören”, ”Min onkel” och andra filmer av och med Jacques Tati och förknippade därför genast den avslutande filmmusiken med Monsieur Hulot.

Dagens i särklass svåraste fråga för mig, som aldrig någonsin har sett Idol, var förstås vad den trio kallar sig som sjöng ”Jennie Let Me Love You”. Första och sista bokstaven fick jag ut med hjälp av svar på andra frågor, men vilken var den mellersta? Jag fick googla och fick fram att gruppen kallade sig EMD efter de tre gruppmedlemmarnas förnamn. Google har gett mig svaret, men jag tillstår öppet, att jag aldrig ens hade hört talas om Erik Segerstedt, Mattias Andréasson och Danny Saucedo.

Resten var lugna gatan.

Skulle jag, som nyligen såg ”Mamma Mia” på Broadway, till exempel inte känna igen ABBAs ”Waterloo”?

Och vi som vecka efter vecka löser Melodikrysset måste ju också ha koll på vad som genom åren har spelats på Svensktoppen. I dag hörde vi ett inslag från Svensktoppens 30-årsjubileum, ”De 30 gångna åren”, som förstås går på Lasse Stefanz’ ”De sista ljuva åren”. Sjöng gjorde Christina Lindberg och Mr Svensktoppen själv, Kent Finell.

Dagens eurovisionsschlagermelodi, vinnare år 2000, var ”Fly On the Wings of Love”, på danskia ”Smuk som et stjerneskud”. De som sjöng var Bröderna Olsen.

Ett självstyrande, näst intill självständigt område inom Danmark är Grönland. Jag har varit där några gånger som gäst hos de grönländska socialdemokraterna, Siumut. Den arktiska boning som efterlystes här heter igloo, men jag kan försäkra att människorna i till exempel huvudstaden Nuuk bor i alldeles vanliga hus och att jag i augusti har suttit på en utomhusservering där iklädd bara kavaj. Tillsammans med mina grönländska partivänner har jag flera gånger sjungit deras kampsånger, påfallande ofta med hawaiimusik (!) som melodi. En gång hade jag på baksidan av en dagordning för ledningsgruppen på socialdemokraternas rikskansli i Stockholm tryckt upp en av dessa sånger, varvid mina kamrater samfällt skrek: – Sjung den! Det gjorde jag trots de tungvrickande långa grönländska orden – i just det här fallet var det särskilt lätt, eftersom orden hade satts till ”Red River Valley”, även känd som ”Jag är lapp och jag har mina renar”. Den grönländska nationalsången, som spelades som illustration i dagens melodikryss, heter ”Nunarput utoqqarsuanngoravit”.

Den lär väl inte vara särskilt välkänd ute i världen, men det är däremot Rod Stewart och Bette Midler, som vi här hörde i ”Manhattan”. Bette Midler är en av mina gamla favoriter – ett tag köpte jag varje ny skiva med henne.

Dagens lättaste fråga var väl annars den om det namn som förekommer i titel och text i ”Mors lilla Olle”.

Men lika förtrogen är jag med många av Povel Ramels gamla sånger. Här hörde vi visserligen Gunwer Bergqvist sjunga en senare text, ”Fnittertösen”, men visst var den en ny variant av gamla kära ”Purjolök”.

Sen är det bara ett svar kvar att redovisa, Evert Taubes underbara ”Nocturne”, som för övrigt vår son Matti spelade på gitarr vid skolavslutningen i Uppsala domkyrka, när han hade tagit studenten. Den börjar med ”Sov på min arm” och inbjuder eller uppmanar alltså till sömn.

Den är så vacker att vi tar hela texten:

Nocturne

Text och musik: Evert Taube

Sov på min arm! Natten gömmer
under sin vinge din blossande kind.
Lycklig och varm snart du drömmer
flyr mig i drömmen som våg flyr vind.

Fångas igen. Flämtar. Strider.
Vill inte. Vill. Och blir åter kysst.
Slumra min vän! Natten skrider.
Kärleken vaktar dig ömt och tyst.

Sov på min arm! Månens skära
lyftes ur lundarnas skugga skyggt,
och på din barm, o min kära,
täljer dess återglans timmarnas flykt.

Helig den frid hjärtat hyser
mitt i den virvlande blodströmmens larm!
Slut är din strid. Månen lyser.
Vårnattsvind svalkar dig. Sov på min arm.

* * *

I dag blir det mer ljuv musik. Tillsammans med min hustru ska jag gå på ODs ”Caprice” i Uppsala universitets aula. Eftersom hustrun är så kallad moster i OD, ska vi i kväll också delta i Stor-OD i Rikssalen på Uppsala slott. Det blir middag med sångliga inslag och sen baluns. I kväll är det därför frack som gäller.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att trycka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

11 kommentarer

 1. Tack för melodikrysslösningen! Jag läser alltid din, även de gånger jag själv är säker, efterom du skriver så trevligt och lärorikt om melodier, artister mm.!
  Den här gången passar jag också på att tacka och önska dig och din fru en trevlig kväll i Uppsala!

  Comment by Dorothea — 2008 12 06 12:27 #

 2. Är du säker på att det inte blir sova på L 10 och klas (Burling) på v 13 ?

  Comment by Kurt — 2008 12 07 12:20 #

 3. Till Kurt: Mig veterligt var det Kent Finell som sjöng. Lägg också märke till att Eldeman, när det gällde Nocturne, formulerade det så att den skulle vara en inbjudan eller uppmaning till… – vilket nog måste följas av ett substantiv, det vill säga sömn.

  Comment by Enn Kokk — 2008 12 07 12:45 #

 4. Men var hittar ni lösningen på krysset egentligen? Jag hittar bara texten om krysset ovan.

  Mvh. JA

  Comment by Jonas Andersson — 2008 12 07 15:30 #

 5. Till Jonas Andersson: Jag har aldrig någonsin publicerat melodikryssvaren à la V 1 = ….

  Men svaren finns, kursiverade, i min kåserande text. Dock måste man själv ha lyssnat på Melodikrysset för att begripa var i krysset svaren ska in.

  Comment by Enn Kokk — 2008 12 07 15:34 #

 6. Tack,Enn Kokk,du är en klippa att luta sej mot,när nånting skär fast.
  Mångårig krysslösare i Finland

  Comment by Uvan — 2008 12 07 15:43 #

 7. Till Uvan: Tack! Men förr eller senare kommer det säkert någon fråga, som jag inte klarar – eller rent av svarar fel på. Märk att jag inte sitter på facit. Mina svar ska betraktas som mina förslag.

  Comment by Enn Kokk — 2008 12 07 16:15 #

 8. Visst var det Kent Finell som sjöng. Han var ju Mr Svensktoppen i många år. Dessutom kände väl de flesta igen hans röst. Jag känner till den extra väl eftersom jag känner honom sedan långt tillbaka, redan från den tiden när han hette Hjalmarsson o bodde i Karlstad. Vi bildade Karlstads Kortvågslyssnarklubb i början av 60-talet, faktiskt. Han var en trevlig man redan då.
  Klas Burling hade inget med Svensktoppen att göra, han var programledare i det dagliga eftermiddagsprogram som startade i Melodiradion 1961 som Rock-61 och sedan blev Pop-62, -63 osv.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 12 08 0:14 #

 9. Oj, vad det är kul att läsa dina kommentare till melodikrysset!
  Löser det inte varje vecka, bara sporadiskt då och då.
  Var du och såg vår föreställning i somras med A Edwalls låtar i Tyresö förresten?

  mvh /Ilona

  Comment by Ilona — 2008 12 09 15:21 #

 10. Till Ilona: Nej, tyvärr blev det inte av.

  Comment by Enn Kokk — 2008 12 10 10:49 #

 11. Vad synd! Men det kommer kanske fler tillfällen…
  Läs gärna min blogg om du har lust.

  Comment by Ilona — 2008 12 10 20:44 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^