Räddaren i nöden?

25 januari 2012 18:12 | Media, Politik | 16 kommentarer

Jag läser med stigande förundran tidningarnas spekulationer om vem som skulle kunna bli socialdemokratins räddare i nöden: Margot Wallström, Pär Nuder, Ulrika Messing, Anders Sundström, Jan Eliasson

Jag skulle kunna ge lämplighetsbedömningar av dem allihop – jag har nämligen hygglig kunskap om, till och med en del egna erfarenheter av deras kapacitet.

Men jag väljer att låta bli, åtminstone till dess att diskussionen – Gud och Marx bevare socialdemokratin! – förefaller att bli allvar.

Visserligen ser jag förtjänster, men också brister, hos de här av andra utpekade kandidaterna – och inte minst har samtliga nackdelen, att de inte sitter i Riksdagen, där konfrontationerna med regeringen äger rum.

Jag väljer att som exempel nagelfara Jan Eliasson, en person som jag känner en smula och dessutom tycker mycket om; märk alltså att det inte är fråga om sågning av en meningsmotståndare.

Jan har internationella medlarmeriter från sitt samarbete med Olof Palme, och han har också kort erfarenhet av att vara minister på utrikesområdet. Men hans tid i regeringen blev mycket kort, och hans kunskaper om svensk inrikespolitik är rimligen begränsade, detta eftersom en mycket stor del av hans viktiga värv har utförts utomlands.

Och så sitter han, i likhet med övriga ovan nämnda, inte i Riksdagen.

Redan för årtionden sedan fanns det partivänner som föreslog Eliasson som partiledare – jag arbetade på den tiden i partisekreterarens kansli, och partiexpeditionens växel brukade koppla ”partiledarsamtalen” till mig; jag förde faktiskt statistik över förslagen och vidarebefordrade vilka som hade fått hur många röster till valberedningens ordförande, Sven Hulterström. Jag tyckte för egen del att det var intressant, att Jan Eliasson, på den tiden verkligen inte allmänt känd i partiet, hade gjort så stort intryck på partivänner runt om i landet, att de tyckte att han skulle axla manteln som partiledare.

Men det här är länge sedan.

Och vid det här laget har Jan hunnit bli 71 år.

Så klok som han är förstår han säkert själv vad det innebär.

16 kommentarer

  1. Eftersom Jan har ett synnerligen gott anseende både inom och utom rörelsen – skulle man inte kunna tänka sig att han är t f partiordförande till den ordinarie partikongressen 2013? Så har Bodström tid att förbereda sig inför den STORA uppgiften.

    Comment by Bengt Eliasson — 2012 01 25 18:20 #

  2. Tack för ditt inlägg!Litet så,tf partiordförande, tills man hittar en kompetent person genom en öppen process?!Vad tycker du om det, Enn?Och 71 år!Det finns ju många, goda, kompetenta år kvar; det behövs ju erfarna mentorer i hela samhället?!

    Comment by Tar O´ger — 2012 01 25 18:36 #

  3. – Det kommer i grunden att förändra sättet som Socialdemokraterna måste agera på. Man måste kompromissa med andra partier snarare än inom den egna rörelsen. Det kommer att ställa nya krav på ledarskapet i partiet, säger Toivo Sjögrén, Sifo.

    Denna realism finns inte alls med i elitens funderingar. Det finns inget hot mot partiet, utom att ledarna ställer partiet utanför samarbetet. Vägen till regeringen går enbart genom en koalition. Rödgröna hade så sent som i april 2010 överlägsen ledning.

    Comment by Seppo Isotalo — 2012 01 25 18:37 #

  4. Till Bengt Eliasson och Tar O’ger: Jag tvivlar på att socialdemokratin vinner väljarna tillbaka genom provisorier.

    Själv fyller jag snart 75 och har åtminstone min intellektuella kapacitet kvar, men fysiskt känner man allt mer av sin stigande ålder. Med all respekt för Jan Eliasson, som jag alltså värderar högt: Vi bör nog söka en yngre partiledare, en som har många aktiva år kvar.

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 25 18:42 #

  5. Nu hörde jag på Carin Jämtins presskonferens och det verkar bli en t f partiledare fram till den ordinarie kongressen. Och till den ordinarie kongressen skall det vara en helt öppen sökning av partiordförande. Det är ju precis som jag, Bodström m fl ansett att det skall gå till. En sådan procedur tror jag partiet vinner mycket på.

    När det sedan gäller Jan så har du helt rätt, Enn, vad det gäller tilltagande ålder. Jan kan väl bli en senior adviser?

    Comment by Bengt Eliasson — 2012 01 25 19:22 #

  6. Enn, personligen sätter jag en 25-öring på att Göran Persson blir tf fram till den ordinarie kongressen.
    Tänk att ingen har kommit på det, inte ens Jenny Madestam. Eller Jonas Hinnfors, den senaste fix- och fixarstjärnan på statsvetarnas tyckarhimmel.
    GP är ju dessutom rena ungdomen, nyss fyllda 63 (i fredags).
    Kom ihåg vem som sa det först. Nej, glöm det, för Guds skull. Och Marx’.

    Comment by HO — 2012 01 25 21:02 #

  7. Till Hans O Alfredsson: Det är ingen dålig teori. Men om du förlorar: varifrån ska du få 25-öringen?

    Comment by Enn Kokk — 2012 01 25 22:09 #

  8. Enn! Nu har ännu en opinionsundersökning publicerats i TV4 där S får rekordlåga siffror. Kan man lita på opinionsinstituten? Någon av dessa står väl borgerligheten nära, eller har jag fel?

    Visst är det så att S, i alla fall tidigare under din tid på partiexp., gjorde egna mätningar av opinionen? Har du någon uppgifter hur partiet ligger till i dessa?

    Comment by Bengt Eliasson — 2012 01 25 22:15 #

  9. Till Hans O Alfredsson: Nej du, låt godsägare Persson sitta hemma och titta på den han uppskattar allra mest i sin egen spegel.

    Comment by Bengt Eliasson — 2012 01 25 22:29 #

  10. Det skulle kännas obehagligt om Göran Persson blev partiledare då han är lobbyist.
    Jan Eliasson känns sympatisk men vad tycker han egentligen i olika sakfrågor? Det vet man inte så mycket om.
    Den här artikeln kan dock tolkas som ett ”linjetal” – http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article12461894.ab

    Men varför inte en kvinnlig partiledare – eller till och med två partiledare. Det är ett framgångsrikt recept för Miljöpartiet varför inte för socialdemokraterna.

    Det skulle behövas två kvinnor som verkligen tar kvinnofrågan på allvar. Det är kvinnor som nu trängs tillbaka från arbetsmarknaden med förödande konsekvenser, då välfärdssektorerna är minst sagt hotade i eurokrisens spår – vem för egentligen deras talan på arbetsmarknaden.

    Varför inte välja någon yngre partiledare? T ex Marika Lindgren-Åsbrink? Lena Sommestad och Marika Lindgren-Åsbrink vore bra, och så Jan Eliasson som utrikespolitisk talesman.

    Comment by Nemokrati — 2012 01 26 0:21 #

  11. Jag ogillar starkt alla rop på ”en öppen process”. Det tycks vara ett eko av medias önskningar om ett Sverige som blir ännu mer likt USA, med något som liknar den amerikanska cirkusen kring val av presidentkandidater. Vi har en bra föreningskultur i Sverige, med en vald valberedning som talar med och lyssnar till föreningens/partiets medlemmar och sedan lägger fram förslag. Ovanpå detta finns det möjligheter att vid valtillfället då medlemmarna väljer ordförande, lägga fram motförslag, vilket ofta inte behövs om valberedningen har gjort ett bra jobb. Det är en bra process där man slipper alla pengar till valkampanjer och kapitalets möjligheter att köpa upp politiker (inte där i alla fall). Så bevare oss för amerikanarnas eländiga valsystem.

    Sen, Carin Jämtin, varför inte låta henne sitta som tf? Jag tycker att hon verkar klara sig bra i journalistjakten på fler skandaler.

    Comment by Kerstin — 2012 01 26 4:30 #

  12. Enn, jag ska fixa en tolvskilling… Men nu blir det i alla fall en ångermanlänning, rent av en från Sollefteå kommun. Det kan väl inte gå annat än bra.
    Raden av ångermanländska partiledare börjar bli lång nu: Gunnar Hedlund, Thorbjörn Fälldin, Maud Olofsson…

    Comment by HO — 2012 01 26 11:20 #

  13. Även om han tycks vara född i Hägersten räknar jag också förstås gärna in Stefan Löfvén bland ångermanlänningarna. Lägger vi till den i Sollefteå födda Mona Sahlin blir listan ännu längre.
    Att Löfvén är f d svetsare är säkert precis vad som behövs för att foga ihop alla stridande viljor och att han gjort några terminer på Socialhögskolan i Umeå kan heller inte vara någon nackdel. Kanske förklar det att det var Umeå-tidningen Västerbottens Folkblad som snuvade hela den stockholmska journalisteliten på scoopet att det skulle bli han.
    Från samma Umeåperspektiv är sen bara att hoppas att det ska gå bättre för Löfvén än det gjort för Löven på sistone…

    Comment by Mats Rosin — 2012 01 26 14:04 #

  14. Provsångaren Kandidat No2 av 10 nu på Scenen.
    Många fler skall få provskjuta innan 2014.

    Det kommer att sluta med att sossarna demolerar Sveavägen 68 och bygger ny Scen och partinamn till: 2014 (Tvåtusenfjorton)

    2014

    The Swedish Demokratic Republic
    SVENSKA DEMOKRATISKA REPUBLIKEN

    Comment by Ture Sjölander — 2012 01 26 14:34 #

  15. Måste uppmärksamma en intressant detalj.Stefan Löfvén är född 21/7 1957, inte så långt ifrån Anna Lindh, som föddes 19/6 1957! Det kanske blir riktigt bra med Stefan! Önskar honom all lycka förstås via Enns blogg, för att Enn delar födelsedag med Anna Lindh och är också en väldigt mångfacetterad eldsjäl på många plan!;)

    Comment by Tar O´ger — 2012 01 26 14:48 #

  16. Kanske kan man också räkna in Rickard Sandler i skaran, fast han var ju bara statsminister och aldrig partiordförande.
    F ö såg jag att Löfvéns mamma hemma i Undrom inte kunde hålla sej utan berättade i Tidningen Ångermanland.
    Sonen hade sagt till henne, strängeligen, att det skulle vara hemligt till på fredag. Halp föga, den moderliga stoltheten tog över.

    Comment by HO — 2012 01 26 15:00 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^